Iohannis: Pretenţia României este ca atunci când donează sisteme gen Patriot să fie compensată

  • Pretenţia României este ca atunci când donează sisteme de mare capacitate, gen Patriot, să fie compensată în mod rezonabil, spune preşedintele Klaus Iohannis, prezent la Summitul NATO de la Washington.
  • El spune că sunt discuţii cu partenerul american şi cu NATO pentru această compensaţie.
Urmărește
386 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Pretenţia României este ca atunci când donează sisteme gen Patriot să fie compensată

Iohannis: Pretenţia României este ca atunci când donează sisteme gen Patriot să fie compensată

„Sprijinim Ucraina, donăm Patriot, ajutăm Moldova, ajutăm şi pe alţii din regiune pentru că putem şi pentru că noi considerăm că aşa este corect. Iar pentru că noi putem este o afirmaţie pe care cred că toată lume o înţelege aşa cum trebuie. România s-a transformat dintr-un stat care s-a rugat să primească ajutor de orice fel – vă aminţi anii `90, primii ani din 2000 – s-a transformat într-un stat care are forţa, energia şi capacităţile să exporte securitate în întreaga regiune. Este mare lucru. Este un drum complicat pe care îl avem în spatele nostru, un drum complicat pe care îl avem în faţă, dar România a devenit mai sigură, mai puternică şi mai implicată, în special în ultimii 10 ani”, a spus Klaus Iohannis.

Acesta a spus că România trebuie să fie compensată pentru că a decis să dea sistem Patriot pentru Ucraina.

„Pretenţia noastră (a României - n.r.) este ca atunci când donăm sisteme de mare capacitate, gen Patriot, este să fim compensaţi rezonabil. Aceste lucruri se negociază şi în aceste zile cu partenerul american, cu NATO şi deja s-au obţinut priemle progrese, când se finalizează discuţia vom face publice discuţiile. Vom fi într-o situaţie bună şi după”, a mai spus Iohannis.

În privinţa întăririi Flancului Estic, Iohannis a spus că toate bazele americane şi NATO din România sunt într-un proces amplu de extindere, de întărire, iar numărul efectivelor aliate creşte constant.

„Acest lucru este ceea ce ne dorim, dar este natural. În situaţia în care ne dorim Flancul Estic puternic acest lucru nu înseamnă doar hârtii şi angajamente, înseamnă practic militari, dotări militare şi proceduri şi acetse lucruri toate vor fi îmbunătăţite în aceste zile”, a mai spus Iohannis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici