Preşedintele Klaus Iohannis susţine marţi, de la ora 18.00, o conferinţă de presă, după ce acum câteva ore a avut o şedintă de evaluare şi prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei Covid-19.
Conferinţa este prima după incendiul care a dus la moartea a 10 pacienţi Covid-19 la Piatra Neamţ.
O altă situaţie de criză este la Sibiu, unde şeful DSP şi-a dat demisia, iar managerului Spitalului Judeţean i se cere demisia de către vicepremierul Raluca Turcan.
Principalele declaraţii ale preşedintelui au vizat începerea campaniei anti-COVID-19, situaţia post-incendiu de la Piatra Neamţ şi starea sistemului de Sănătate.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că va avea miercuri la Palatul Cotroceni o întâlnire cu experţi în domeniu pe tema echipamentelor din spitale, în special ale celor din secţiile ATI, cu referire la sistemele de gaze medicinale şi reţeaua electrică.
„Ştim că există numeroase probleme în acest domeniu, care impun rezolvarea lor cu prioritate. În condiţiile suprasolicitării în secţiile de Terapie Intensivă, provocate de pandemie, şi a creşterii numărului de pacienţi în stare gravă, reţelele de suport pot fi depăşite, ceea ce crează riscul major al unor tragedii de genul celei de la Piatra Neamţ. Am solicitat autorităţilor o analiză a situaţiei reale a contractelor de service şi mentenanţă pentru echipamentele şi aparatura din spitalele publice. Acesta pentru că, în condiţiile finanţării deficitare, spitalele dau întotdeauna priroritate altor cheltuieli, astfel că fondurile pentru service şi mentenanţă sunt mereu insuficiente”, a spus Iohannis.
Conform acestuia, trebuie găsite soluţii urgente pentru rezolvarea acestor probleme, care au fost neglijate în ultimii ani.
„O altă soluţie pe termen lung pentru a preîntâmpina situaţii precum cea de la Piatra Neamţ este preluarea coordonării actului medical înapoi la Ministerul Sănătăţii, însă vom putea face asta odată cu adoptarea unui pachet de legii ale Sănătăţii, la care lucrează deja specialiştii”, a mai spus şeful statului.
În opinia acestuia, noul pachet poate fi promovat „de o nouă majoritate parlamentară”.
Întrebat, marţi seara, despre anunţul primarului din Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, potrivit căreia se va organiza în târg de Crăciun în oraş, Iohannis a răspuns: „După părerea mea, organizarea unui târg de Crăciun în plină pandemie, când avem totuşi încă aproape 10.000 de cazuri noi în fiecare zi, mi se pare imposibilă şi inoportună”.
Întrebat dacă are un mesaj pentru aleşii locali despre târguri, Iohannis a spus „aceste târguri de Crăciun în acest an cu siguranţă nu se pot organiza”.
Lia Olguţa Vasilescu a anunţat luni, pe Facebook, că au început pregătirile pentru Târgul de Crăciun.
„Pentru a evita aglomeraţia, anul acesta avem două locuri în care vor fi montate căsuţele, Piaţa Buzeşti si Piaţa Mihai Viteazul, iar în Parcul Romanescu va fi iluminat de sărbători în faţa Casei Bibescu. Spre deosebire de anii trecuţi, căsuţele pentru comercianţi sunt vopsite în culorile Crăciunului şi vor fi ornate cu ramuri de brad şi instalaţii de lumini, iar în zona Centrului Istoric vor fi puse în valoare mai ales clădirile. Având în vedere ca Târgul de Crăciun din Craiova este inclus, anul acesta, în topul Forbes, ne dorim să aveţi sărbători de poveste”, a scris primarul din Craiova.