- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (28.06.2023, 17:00)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iohannis promulgă eliminarea pensiilor parlamentarilor
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care prevede eliminarea pensiilor parlamentarilor, iniţiată de liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis.
Urmărește
573 afișări
Iohannis promulgă eliminarea pensiilor parlamentarilor
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 28 iunie 2023, decretul privind promulgarea Legii pentru abrogarea Capitolului XI din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, anunţă Administraţia Prezidenţială.
Plenul reunit al celor două camere ale Legilativului a eliminat, luni, pensiilor parlamentarilor. În favoare au votat 382 deputaţi şi senatori, iar trei s-au abţinut.
„Votul de azi are o semnificaţie aparte pentru întreaga clasă politică. Mesajul lui este că începem reforma pensiilor speciale cu noi înşine. Arătăm în acest fel că avem voinţa şi determinarea să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor, înainte de a face acelaşi lucru cu alte categorii de pensii speciale. După cum ştiţi, reforma pensiilor speciale este un obiectiv al actualei Coaliţii, pe care l-am asumat public şi prin programul de guvernare. Vrem să realizăm acest obiectiv din două mari motive. În primul rând, pentru că o astfel de reformă ar aşeza sistemul de pensii din ţara noastră pe baze corecte, cu reguli unitare, aplicabile tuturor. Asta ne va permite să avem un sistem de pensii echitabil şi sustenabil pe termen lung. Un alt motiv important al acestei reforme este determinarea de a accesa toate fondurile din PNRR. România nu îşi poate permite să piardă aceste fonduri, iar angajamentul Coaliţiei de guvernare este să realizăm toate jaloanele şi reformele, inclusiv cea a pensiilor speciale, astfel încât să tragem toţi banii pe care îi avem la dispoziţie”, a spus Nicolae Ciucă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Alegeri SUA 2024: Cum este ales preşedintele SUA. De ce un candidat care obţine cele mai multe voturi poate să piardă alegerile
-
Datoria publică a României a crescut în august la 886,9 miliarde de lei, ajungând la 52,7% din PIB
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
El adaugă că poziţia PNL a fost una constantă şi consecventă pe acest subiect.
„Mesajul profund al votului de azi, ca şi a reformei pensiilor speciale pe care urmează să o votăm, este că vrem să aşezăm societatea şi instituţiile statului pe reguli unitare şi pe valori comune. Care să fie respectate şi urmate de toţi, fără excepţii. Asta ne va permite să avem o societate mai unită şi, în final, mai competitivă. Sigur, nu va fi uşor, iar procesul va fi unul de durată. Dar opţiunea noastră este, în mod sigur, una corectă. Cu România şi cu românii. Fac, aşadar, un apel către Opoziţie să renunţe la retorica politicianistă şi să voteze această iniţiativă legislativă, solidar cu actuala majoritate parlamentară. Să le arătăm românilor că suntem responsabili şi că, în momente importante cum este şi acesta de azi, avem puterea să punem interesul public mai presus decât interesul de partid. Numai aşa, prin acţiunile noastre, vom putea reclădi încrederea în clasa politică şi în instituţii”, a mai spus Ciucă.
Diana Şoşoacă a încercat să ia cuvântul, dar preşedintele de şedinţă nu i-a permis. Şoşoacă a început să întrerupă dezbaterile cu ajutorul unui fluier. „Vreau şi eu să iau cuvântul. E dreptul meu să vorbesc”, spunea Şoşoacă, în timp de la microfonul Parlamentului deputatul independent Andrei Lupu încerca să susţină un amendament respins.
„Ştiu că e dureros pentru cei din Opoziţie să voteze proiectul PSD şi al actualei majorităţi. Ştiu că este dureros. Începem azi reformele cu pensiile parlamentarilor. Vom impozita şi elimina mai mulţi beneficiari ai pensiilor speciale. Avem şansa să facem un lucru pe care românii în aşteaptă de mult. Parlamentul dovedeşte că e un partener loial al Guvernului. Această săptămnă este o săptămână albă, pentru că foarte multe legi vor fi adoptate. Pensiile parlamentare, pensiile speciale şi jaloane din PNRR sunt priorităţi. Ştiu că aţi încercat din opoziţie să eliminaţi pensiile speciale, nu de la putere. Averm şansa împreună pe un proiect PSD să eliminănm pensiile specuiale ale parlamentarilor”, a afirmat deputatul PSD Alfred Simonis.
„Domnule preşedinte al Senatului şi al PNL, Nicolae Ciucă, vă ascultam înmărmurit mai devreme. Domnule premier, Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD şi un susţinător al pensiilor speciale, sunteţi cel care a semnat în 2015 legea de introducere. Sunteţi cei - că aici aveţi o responsabilitate împărţită - care aţi blocat proiectul USR de eliminare a pensiilor speciale timp de un an şi două luni. Proiectul nostru, cu exact acelaşi conţinut ca cel pe care îl votăm astăzi, a fost depus în 6 mai 2022. Ceea ce aţi făcut a fost să permiteţi acestor pensii să mai fie plătite încă un an şi două luni. Am făcut un calcul - eraţi la o masă, recent, cu domnii Adrian Năstase, Tăriceanu, Văcăroiu, Florin Georgescu – ne-au mai costat de atunci 600.000 de lei pensiile acestor domni pentru că nu aţi vrut să votăm proiectul USR”, spune Cătălin Drulă, preşedintele USR
El menţionează că la Senat stă blocat, în Comisia juridică, de aproape doi ani de zile, proiectul de abrogare a unei noi categorii de pensii speciale, cele ale primarilor.
„Domnule Ciolacu, din păcate pentru dumneavoastră şi din fericire pentru ţara asta, oamenii vă vor judeca după fapte, nu după vorbe. Iar faptele arată că blocaţi sistematic eliminarea pensiilor speciale, că aţi copiat proiectul USR şi aţi servit nişte mingi celor de la CCR ca poate să fie declarat neconstituţional ceea ce votăm astăzi. Oricum, vorbim despre 700 de beneficiari de pensii speciale. Celelalte 210.000 de pensii speciale - precum cea a domnului Ciucă, care va fi salvată în plenul care urmează peste o oră -rămân în vigoare. Din fericire pentru ţara asta, nu o să puteţi să-i faceţi pe oameni din vorbe. Şi faptele, şi anume că sunteţi o clasă politică care a introdus aceste pensii speciale, noi categorii de pensii speciale încontinuu şi susţineţi privilegiile în dauna corectitudinii, pentru acest lucru veţi primi nota de plată la vot”, afirmă Drulă.
Iniţiativa legislativă are ca obiect de reglementare abrogarea dispoziţiilor capitolului XI din Legea nr.96/2006, care vizează acordarea dreptului la indemnizaţia pentru limita de vârstă, drept de care beneficiază deputaţii şi senatorii.
Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a depus pe 6 iunie, în Parlament, o iniţiativă legislativă care prevede eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.
„Este un gest normal să îţi elimini propriile privilegii ca să ai autoritatea morală să discuţi despre veniturile altor categorii care trebuie să aibă aceeaşi soartă. Din motive ştiute doar de cei care au făcut PNRR-ul, pensiile speciale ale parlamentarilor erau ocolite de reforma pensiilor speciale, însă toată societatea aşteaptă acest lucru din partea politicienilor. Am avut discuţii cu mulţi dintre colegi, dar mai ales cu oamenii care ne-au dat votul, iar concluzia e simplă: nu mai e timp de scuze sau acuze. Este timpul pentru vot! Eliminarea pensiilor deputaţilor şi senatorilor este o prioritate”, anunţa Alfred Simonis pe Facebook.
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:04
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord / Forţele ruseşti domină frontul din estul Ucrainei / Ucraina va produce rachete antidrone împreună cu un producător belgian
-
astăzi, 21:55