Iohannis: Reafirm ambiţia României de a-şi dezvolta propriul program de energie nucleară

Construirea de sisteme energetice sigure şi rezistente nu a fost niciodată mai importantă ca în aceste vremuri dificile, spune preşedintele Klaus Iohannis, în mesajul său din deschiderea celei de-a cincea Reuniuni Ministeriale a Parteneriatului pentru cooperare transatlantică în domeniul energiei.

Urmărește
1569 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Reafirm ambiţia României de a-şi dezvolta propriul program de energie nucleară

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj în deschiderea celei de-a cincea Reuniuni Ministeriale a Parteneriatului pentru cooperare transatlantică în domeniul energiei şi schimbărilor climatice (P-TECC), găzduite de România la Palatul Parlamentului.

„În aceste vremuri dificile, construirea de sisteme energetice sigure şi rezistente nu a fost niciodată mai importantă, deoarece vedem distrugerea cauzată de atacurile Rusiei împotriva infrastructurii energetice şi civile a Ucrainei, dar şi în ceea ce priveşte urgenţa critică a acţiunilor climatice. În acest peisaj energetic complex, P-TECC a evoluat într-un parteneriat care dovedeşte plusvaloarea legăturilor transatlantice în găsirea de soluţii pentru diversificarea energiei, securitatea cibernetică energetică, decarbonizare şi rezistenţă economică. România rămâne un puternic susţinător al coordonării problemelor energetice strategice, atât la nivel regional, cât şi în zona transatlantică. Anul trecut, am găzduit Summitul Iniţiativei celor Trei Mări, unde ne-am concentrat pe îmbunătăţirea conexiunilor strategice Nord-Sud, în ceea ce priveşte infrastructura de transport şi conectivitatea energetică”, spune Klaus Iohannis în mesajul său.

Mesajul său transmis a fost despre schimbare, competitivitate şi necesitatea unei economii performante.

„Este evident că progresul nu poate exista fără economie de piaţă, concurenţă loială şi antreprenoriat în afaceri. Asta este ceea ce ne propunem să facem pentru România, şi în domeniul energetic şi în ceea ce priveşte tranziţia verde. Energia a devenit o cale către un viitor mai bun, un leagăn al inovaţiei şi, pe baza moştenirii ultimilor ani, un apel la independenţă şi solidaritate. Este evident că securitatea energetică şi securitatea naţională sunt inseparabile. În ultimii ani, energia a fost folosită de Rusia ca armă pentru a pune presiune asupra statelor UE care sprijină Ucraina. Sunt mândru de răspunsul nostru la aceste ameninţări. Criza energetică a fost un test dur, dar Uniunea Europeană a dat dovadă de rezilienţă în faţa adversităţii. Europa a îmbrăţişat umanitatea şi aceasta este fundaţia pe care putem construi un viitor comun”, mai transmite Iohannis.

Potrivit acestuia, următoarele decenii vor aduce cea mai mare transformare industrială a vremurilor noastre.

„Acest lucru creează oportunităţi uriaşe pentru partenerii cu viziuni similare din întreaga lume să îşi unească forţele şi mai mult, pentru a investi în infrastructura de ultimă generaţie în ceea ce priveşte energia curată, coridoarele de transport şi conexiunile digitale în care oamenii pot avea încredere. Tranziţia energetică este în prezent un factor cheie pentru o economie durabilă. Cu toate acestea, odată stabilită direcţia, viteza devine instrumentul de reglare fină pentru păstrarea şi extinderea competitivităţii economice a ţărilor noastre în contextul global. UE se confruntă acum cu provocări în materie de competitivitate, acţionând ca un actor relevant pe piaţa globală. În acest sens, cel mai verde nu este neapărat cel mai puternic şi cred că aceasta este sarcina esenţială pentru deciziile de politică publică: să găsim cea mai bună abordare pentru un echilibru optim între obiectivele ecologice şi competitivitatea economică”, potrivit preşedintelui Klaus Iohannis.

Preşedintele a mai spus că România are multe oportunităţi valoroase, iar sectorul energetic are un potenţial imens: România este a treia ţară ca independenţă energetică din UE şi de aceea poate deveni un adevărat furnizor de securitate energetică în Europa Centrală şi de Sud-Est.

„În ultimii ani, România a dat dovadă de solidaritate oferind sprijin de tranzit şi energie Ucrainei şi Republicii Moldova. Reconstrucţia Ucrainei şi aderarea Moldovei la UE necesită transporturi rezistente şi infrastructuri energetice durabile. Având una dintre cele mai scăzute emisii de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, România susţine măsurile convenite menite să atingă obiectivele internaţionale şi ale UE privind reducerea emisiilor de carbon, pledând în acelaşi timp şi asupra importanţei gazelor naturale şi a instalaţiilor nucleare sigure pentru o tranziţie energetică eficientă. În acest context, reafirm ambiţia României de a-şi dezvolta propriul program de energie nucleară, prin creşterea capacităţii centralei noastre nucleare de la Cernavodă, dar şi prin explorarea soluţiilor inovatoare, precum tehnologia Reactoarelor Modulare Mici. Bazându-se pe o experienţă de zeci de ani în domeniul energiei nucleare, exploatând tehnologii occidentale şi lucrând îndeaproape cu Statele Unite şi cu alţi parteneri cu viziuni similare, România este pregătită să-şi joace rolul în ceea ce priveşte desfăşurarea de operaţiuni sigure în domeniul energiei nucleare”, a afirmat Klaus Iohannis.

De asemenea, prin proiectele offshore de gaze naturale ale României, regiunea Mării Negre devine o adevărată „masă rotundă” a diplomaţiei energetice, un reper al unităţii şi cooperării, promovând stabilitatea şi prosperitatea pe termen lung, potrivit preşedintelui Iohannis.

El a mai spus că reuniunea de miercuri este un exemplu inspirat de conectare a politicilor publice din ţările participante şi consideră că cel mai bun mod de a favoriza schimbări de succes şi noi oportunităţi de proiecte este să fie aduse la aceeaşi masă comunităţile de afaceri şi factorii de decizie politică.

„Sunt convins că discuţiile şi deciziile luate aici vor deschide calea pentru soluţii inovatoare în domeniul politicii industriale, pentru a spori securitatea energetică, pentru a promova creşterea economică şi pentru a conduce tranziţia verde. Sunt sigur că P-TECC va continua marea muncă depusă până acum, depunând eforturi pentru solidaritate între ţările europene şi cooperare strânsă cu Statele Unite ale Americii. Vă doresc tuturor succes în continuare în eforturile voastre, sper că veţi înfrunta viitorul cu încredere, înţelegând că schimbările mari necesită viziune ambiţioasă şi hotărâre fermă”, a încheiat mesajul preşedintele Iohannis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici