Iohannis reîntoarce în Parlament Legea privind Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Preşedintele Klaus Iohannis a decis, joi, retrimiterea în Parlament, pentru reexaminare, a Legii privind Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară, argumentând că există neclarităţi legate de procedura de înregistrare în Registrul care este un sistem naţional electronic de interes public.

Urmărește
295 afișări
Imaginea articolului Iohannis reîntoarce în Parlament Legea privind Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Iohannis reîntoarce în Parlament Legea privind Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

"Considerăm că norma ce prevede acordarea dreptului de înregistrare a avizelor în Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară pentru Autoritatea de Supraveghere, respectiv Ministerul Justiţiei, precum şi pentru Corpul Operatorilor este neclară, întrucât nu se circumstanţiază sfera actelor ce urmează a fi înscrise. Din această perspectivă, apreciem că este necesară delimitarea actelor ce vor intra în competenţa fiecărui titular al dreptului de înregistrare, în caz contrar putându-se ajunge la o relaţie concurenţială denaturată între operatori, corpul profesional al acestora şi autoritatea ce exercită supravegherea şi controlul activităţii operatorilor şi al agenţilor acestora", argumentează preşedintele Klaus Iohannnis în cererea de reexaminare, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

"Norma ce prevede acordarea dreptului de înregistrare a avizelor în Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară pentru Autoritatea de Supraveghere, respectiv Ministerul Justiţiei, precum şi pentru Corpul Operatorilor este neclară, întrucât nu se circumstanţiază sfera actelor ce urmează a fi înscrise. Din această perspectivă, apreciem că este necesară delimitarea actelor ce vor intra în competenţa fiecărui titular al dreptului de înregistrare, în caz contrar putându-se ajunge la o relaţie concurenţială denaturată între operatori, corpul profesional al acestora şi autoritatea ce exercită supravegherea şi controlul activităţii operatorilor şi al agenţilor acestora", completează şeful statului.

Iohannis critică şi aspectele proiectului de lege care ţine de hotărârile adoptate de Adunarea generală a Corpului Operatorilor, lucru care se realizează în prezenţa majorităţii absolute a membrilor Corpului Operatorilor, la prima convocare, respectiv, indiferent de numărul membrilor Corpului Operatorilor prezenţi, la a doua convocare, iar hotărârile se iau, în toate cazurile, cu majoritatea celor prezenţi.

"Având în vedere că Adunarea generală este un organ colegial ale cărui decizii se iau prin vot, apreciem că principiul majorităţii trebuie să fie relevant atât pentru luarea deciziei, cât şi pentru cvorum. Aceasta întrucât lipsa cvorumului pentru a doua şedinţă convocată poate fi de natură să diminueze legitimitatea deciziei Adunării generale a Corpului Operatorilor", potrivit sursei citate.

Preşedintele critică şi prevederile din iniţiativa legislativă adoptată de către Parlament care ţin de reînnoirea autorizaţiei unui operator, care se face pe baza declaraţiei pe propria răspundere dată de operatorii autorizaţi şi agenţii împuterniciţi că sunt îndeplinite condiţiile şi criteriile de autorizare care au stat la baza autorizării.

"În considerarea importanţei activităţii desfăşurate, considerăm că şi cu ocazia reînnoirii este necesară o nouă verificare de către Autoritatea de Supraveghere a îndeplinirii tuturor condiţiilor legale prevăzute pentru autorizare. Din această perspectivă, apreciem că reînnoirea autorizaţiei iniţiale - acordate în urma verificării din partea autorităţii de supraveghere a îndeplinirii condiţiilor legale - nu poate să fie dispusă doar pe baza depunerii unei simple declaraţii pe proprie răspundere dată de operator, motiv pentru care se impune reanalizarea acestor dispoziţii. Mai mult, prin introducerea obligaţiei pentru Autoritatea de Supraveghere de a emite decizia de autorizare ca rezultat al depunerii declaraţiei pe proprie răspundere de către operator, se diminuează rolul Autorităţii de Supraveghere în realizarea atribuţiilor ei", se arată în solicitarea lui Klaus Iohannis adresată Legislativului.

Şi reglementarea prin proiect a unor taxe ce urmează să fie plătite de către solicitanţii serviciilor de înregistrare în Registru a avizelor de înscriere este criticată, preşedintele României susţinând că nu există în prealabil un aviz sau un punct de vedere din partea Consiliului Concurenţei "cu privire la modul în care reglementarea unor tarife minime şi a criteriilor de stabilire a preţurilor pentru operatori au sau nu un impact anticoncurenţial".

Iohannis critică şi reglementarea care vizează contestaţiile cu privire la actele administrative emise de Autoritatea de Supraveghere, care se soluţionează de tribunal, prin încheiere dată în Camera de Consiliu, de urgenţă şi cu precădere, încheierea fiind definitivă.

"Apreciem că această prevedere ar trebui reanalizată din perspectiva concilierii imperativului celerităţii prin reglementarea unei proceduri sumare de soluţionare a contestaţiilor privind actele administrative (încheiere dată în camera de consiliu) cu imperativul asigurării unor garanţii suficiente pentru protejarea dreptului la un proces echitabil, garanţii care ar presupune o procedură mai complexă, în care părţile să fie citate şi să aibă acces la o cale de atac", conform sursei citate.

În cererea de reexaminare, Iohannis face referire şi la prevederile din proiect care vizează felul în care se fac înscrierile "la sediul operatorului sau, după caz, al agentului din circumscripţia teritorială a Curţii de Apel unde îşi are domiciliul/sediul unul dintre debitori. În cazul în care debitorul/debitorii nu au sediul în România, înscrierea se va face la sediul operatorului/agentului din circumscripţia teritorială a Curţii de Apel Bucureşti, în afara cazurilor în care legea dispune altfel."

Şeful statului subliniază că în momentul de faţă "solicitantul are opţiunea alegerii operatorului ce va efectua înscrierea în arhivă, având în vedere că momentul înscrierii în arhivă a unui document remis acestuia este momentul în care sistemul informatic al arhivei analizează transmisia respectivă şi determină că toate datele necesare au fost recepţionate în formatul corespunzător şi pot fi citite".

"Faţă de scopul legii - instituirea unui regim juridic pentru un sistem naţional de interes public - precum şi de finalitatea concretă urmărită prin înregistrarea garanţiei în Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară - evidenţa priorităţii în caz de executare silită - apreciem că norma se impune a fi reanalizată de către Parlament, în opinia noastră criteriul teritorialităţii nefiind în măsură să asigure eficienţa înscrierii cu prioritate a garanţiilor mobiliare", conchide preşedintele Klaus Iohannis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici