Iohannis, replică la anunţul Bulgariei: Nu creează nimeni o flotă NATO la Marea Neagră/ E vorba de exerciţii România-Bulgaria-Turcia. Ce spune premierul

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat, joi, că iniţiativa privind flota de la Marea Neagră a generat interpretări, subliniind că "nu creează nimeni o flotă NATO, asta este o prostie", iniţiativa vizând exerciţii comune ale forţelor navale din România, Bulgaria şi Turcia, state membre NATO.

Urmărește
2391 afișări
Imaginea articolului Iohannis, replică la anunţul Bulgariei: Nu creează nimeni o flotă NATO la Marea Neagră/ E vorba de exerciţii România-Bulgaria-Turcia. Ce spune premierul

Iohannis, replică la anunţul Bulgariei:Nu creează nimeni o flotă NATO la Marea Neagră/E vorba de exerciţii România-Bulgaria-Turcia (Imagine: Codrin Prisecaru/ Ariva Mediafax Foto)

"Am văzut că au apărut tot felul de interpretări şi, poate este bine să clarific un pic situaţia, înainte să se aventureze toată lumea în speculaţii. Această iniţiativă pe care am prezentat-o, şi am prezentat-o atât preşedintelui, cât şi prim-ministrului (Bulgariei-n.r.), este o iniţiativă care ţinteşte o colaborare, practic, în zona exerciţiilor comune şi a training-ului a forţelor navale româneşti, bulgare şi turceşti. Aceasta este aşa-numita iniţiativă navală, deci se referă la forţele navale, se referă la exerciţiu şi training comun. Noi credem că această iniţiativă, în final, trebuie să se găsească sub umbrela NATO, fiindcă toate trei ţările riverane, România, Bulgaria şi Turcia sunt aliaţi în NATO. Unde a apărut, probabil, o înţelegere greşită, este conceptul de flotă NATO. Nu creează nimeni o flotă NATO, asta este o prostie. NATO nu poate şi nu doreşte să întreţină o flotă proprie în Marea Neagră. Este evident că detaliile tehnice, felul în care se realizează această iniţiativă şi cum va arăta ea, mai trebuie bine negociată, trebuie clarificat cine, cu ce forţe, cu ce logistică participă şi acum este foarte devreme să spunem cum va arăta la sfârşit. Dar lucrurile pe care vi le-am spus sunt destul de certe, deci iniţiativa vizează exerciţii, training comun al forţelor navale. Cred că ne-am lămurit" a declarat joi preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a fost întrebat de un jurnalist dacă este vorba despre "exerciţii şi manevre şi atât tot". "În această faza clar despre asta vorbim, exerciţii" a răspuns Iohannis.

De asemenea, preşedintele a fost întrebat de presă "cât timp au durat tratativele dintre Preşedinţia română şi cea bulgară, ca să ajungem astăzi la acest comunicat sau ce a fost?".

"Nu ştiu ce a fost, iar discuţiile care s-au purtat pentru această iniţiativă au pornit mai demult. Este vorba de aproape un an de zile de când se discută despre această iniţiativă. Sigur, fiecare are opinia lui, şi are dreptul să aibă opinia lui şi abordarea proprie, dar eu cred că este o iniţiativă foarte bună care are, în etapa principală, ca obiectiv principal compatibilizarea forţelor navale a trei aliaţi din NATO", a răspuns şeful statului..

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a încheiat joi vizita în Bulgaria. "Cu privire la proiectul cadrului naval NATO pentru exerciţii şi training în Marea Neagră, Preşedintele României a mulţumit pentru sprijinul şi deschiderea exprimate de Preşedintele Bulgariei în cursul discuţiilor de ieri, reiterate de acesta în cursul zilei de azi. Preşedintele Klaus Iohannis a mai subliniat că această iniţiativă se referă la exerciţiu şi training comun ale forţelor navale româneşti, bulgare şi turceşti, care are ca obiectiv principal, cel puţin în prima fază, compatibilizarea forţelor navale a trei aliaţi din NATO", se arată şi într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Precizările şefului statului vin în contextul în care joi, la doar o zi de la întrevederea cu preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, şi cu premierul Boyko Borissov, au apărut luări de poziţii ale părţii bulgare potrivit cărora autorităţile din statul vecin nu susţin iniţiativa României privind forţele navale de la Marea Neagră.

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, i-a explicat preşedintelui României, Klaus Iohannis, că se opune iniţiativei flotei militare NATO pentru a evita ca Marea Neagră să devină "zonă de conflict", afirmă surse citate de site-urile bulgare 24chasa.bg şi Novinite.com.

"Eu am spus mereu că noi suntem o ţară paşnică. Nu vreau ca Marea Neagră să devină zonă de conflict militar", a declarat Borisov, conform 24chasa.bg.

Cioloş: Nu a fost vorba de crearea unei flote la Marea Negară, ci de colaborare flotelor din NATO

Premierul Dacian Cioloş a explicat, joi, că România nu a propus crearea unei flote la Marea Neagră, ci "o cooperare navală" a flotelor statelor riverane membre ale Alianţei, sub egida NATO.

"Am discutat astăzi cu Ministrul Apărării Mihnea Motoc care a urmărit îndeaparoape acest subiect şi înţeleg că ultima declaraţie care a fost făcută de preşedintele Bulgariei împreună cu premierul bulgar şi cu ministrul Apărării, au clarificat lucrurile.", a precizat premierul Dacian Cioloş.

"N-a fost vorba niciodată de crearea unei flote la Marea Neagră, ci de o cooperare navală la Marea Neagră sub egida NATO-aceasta a fost propunerea României- şi înţeleg că Bulgaria în aceste condiţii, aşa cum mi-au spus şi mie premierul şi preşedintele când am făcut vizita la Sofia, sunt dispuşi să sprijine această propunere. Deci, nu e vorba de o flotă, ci de o cooperare între ţări riverane şi membre NATO la Marea Neagră, sub egida NATO", a mai explicat Cioloş.

El a reiterat două idei care, în opinia sa sunt foarte importante, şi anume că nu este vorba despre o flotă, ci de o cooperare a flotelor ţărilor membre NATO, dar care să nu fie o cooperare trilaterală( între România, Bulgaria şi Turcia), ci o cooperare sub egida Alianţei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici