Iohannis: România pledează, în cadrul NATO, pentru o atenţie mai mare acordată regiunii Mării Negre

Româna susţine, în cadrul NATO, necesitatea consolidării dimensiunii apărării colective, cu atenţie sporită asupra flancurilor strategice de la Est şi Sud şi pledează pentru o atenţie mai mare acordată regiunii Mării Negre, a declarat marţi seara preşedintele Klaus Iohannis.

Urmărește
1205 afișări
Imaginea articolului Iohannis: România pledează, în cadrul NATO, pentru o atenţie mai mare acordată regiunii Mării Negre

Iohannis: România pledează, în cadrul NATO, pentru o atenţie mai mare acordată regiunii Mării Negre (Imagine: Silvia Ilie/Mediafax Foto)

"Date fiind evoluţiile din vecinătate, obiectivul central al României a fost şi rămâne acela de a-şi consolida securitatea, atât prin asigurarea mijloacelor naţionale, cât şi prin folosirea la maximum a parteneriatelor noastre strategice, în mod special cel cu SUA, precum şi a apartenenţei la NATO. În NATO, ne numărăm printre cei care susţin necesitatea consolidării dimensiunii apărării colective, cu atenţie sporită asupra flancurilor strategice de la Est şi Sud. Pledăm, în acelaşi context, pentru o atenţie mai mare acordată regiunii Mării Negre, punct strategic pentru securitatea euro-atlantică", a spus Iohannis la Gala Aniversară "60 de ani de la aderarea României la Organizaţia Naţiunilor Unite", eveniment organizat de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) la Teatrul Naţional.

Preşedintele a mai spus că în "noua arhitectură globală" România îşi urmăreşte consecvent şi pragmatic obiectivele şi că parteneriatul strategic cu SUA, apartenenţa la NATO şi UE reprezintă elementele fundamentale care ''ne definesc statutul şi cadrul de acţiune internaţională''.

"Orientarea noastră strategică în planul prezenţei globale a continuat să vizeze dezvoltarea parteneriatelor cu state democratice şi prospere, asumarea de poziţii echilibrate faţă de toţi actorii internaţionali, consecvenţă în promovarea democraţiei şi a drepturilor omului, combaterea terorismului şi a extremismului de orice natură, a crimei organizate transnaţionale şi împiedicarea proliferării armelor de distrugere în masă", a adăugat Klaus Iohannis.

"Summitul Aliat de la Varşovia, din iulie 2016, se profilează ca unul esenţial pentru proiectarea răspunsurilor ferme la provocările de securitate actuale. În pregătirea acestuia, am organizat la Bucureşti, în noiembrie, un Summit regional, în cadrul căruia statele de la frontiera de Est au transmis un mesaj comun privind obiectivul vital al adaptării strategice a NATO şi al reconfirmării angajamentelor noastre în consolidarea frontierei răsăritene a NATO şi UE. Toate aceste linii de acţiune sunt menţionate explicit în noua Strategie Naţională de Apărare a Ţării, urmărind consolidarea credibilităţii strategice a unei Românii puternice în Europa şi în lume, profilată prin continuitate şi predictibilitate, ataşată valorilor şi principiilor democratice, sursă de stabilitate într-o regiune complicată", a mai spus preşedintele.

''Principiile pe care se bazează ONU rămân esenţiale pentru soluţionarea problemelor grave cu care se confruntă comunitatea internaţională. Credem că reconectarea la valorile solide care fundamentează Organizaţia este crucială'', a conchis şeful statului

La evenimentul organizat de MAE, preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, au dezvelit un panou filatelic aniversar, pe care apoi l-au semnat. Şeful statului a ştampilat elementele filatelice, marcând simbolic introducerea în circulaţie a mărcilor poştale.

Printre cei peste 100 de invitaţii la Gala Aniversară s-au numărat ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, ministrul Dezvoltării, Vasile Dîncu, şeful SRI, Eduard Hellwig, directorul TNB, Ion Caramitru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici