Iohannis: Să ieşim din paradigma că cele trei puteri în stat trebuie să se păzească reciproc

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Adevărul Live, despre prezenţa Procurorului General ca membru în CSAT, că ”trebuie să ieşim un pic dintr-o paradigmă care s-a instaurat în mod nefericit, că cele trei puteri în stat trebuie să se păzească reciproc”, pe care el nu o împărtăşeşte.

Urmărește
228 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Să ieşim din paradigma că cele trei puteri în stat trebuie să se păzească reciproc

Klaus Iohannis (Imagine: Silvana Armat/Mediafax Foto)

Referindu-se la propunerea sa ca Procurorul General să facă parte din CSAT, Iohannis a afirmat că ”nu este vorba în niciun fel de amestecarea puterilor în stat, ci este mai degrabă este vorba de colaborarea puterilor în stat”.

”Noi trebuie să ieşim un pic dintr-o paradigmă care s-a instaurat în mod nefericit. Multă lume crede că cele trei puteri în stat trebuie să se păzească reciproc, fiindcă avem acei ani în care mai mult s-au combătut decât au colaborat. Este o abordare pe care nu o împărtăşesc”, a spus Iohannis la Adevărul Live.

Şeful statului a menţionat că ”avem separarea puterilor în stat, ca să funcţioneze mai bine statul, şi nu ca să lupte o putere împotriva celeilalte”.”Dimpotrivă, toată lumea trebuie să colaboreze pentru a rezolva problemele României şi mi se pare foarte normal să colaboreze toţi cei care pot să o facă, pentru a rezolva probleme, de exemplu, de securitate naţională”, a mai spus el.

Preşedintele s-a referit şi la propunerea sa ca CSM-ul, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei şi Parchetul General să aibă drept de iniţiativă legislativă.

”Nu am spus că este obligatoriu, nu am spus că nu se poate altfel, dar mie mi se pare că este o chestiune care trebuie foarte bine judecată şi de cei din sistem şi de constituţionalişti şi până la urmă şi de politicieni”, a declarat preşedintele Iohannis.

El a menţionat că ”dacă în sistemul judiciar sau în CSM apare o discuţie, că ar fi bine să se modifice o anumită lege, sau să se introducă un act normativ, atunci trebuie să se adreseze ministrului Justiţiei”.

”Iată, deja suntem în situaţia unde o putere în stat poate să se adreseze Parlamentului doar prin intermediul altei puteri, mai exact prin intermediul Executivului. Nu spun că este bine sau că este rău, aşa este constituţional, corect, acum, dar având în vedere discuţiile pe care le-am purtat cu specialişti, cu oamenii din sistem, am considerat că este bine să aduc în discuţie această chestiune”, a mai comentat Klaus Iohannis.

El a mai afirmat că este bine că propunerea sa a fost dezbătută. ”Acest lucru arată că am venit cu teme care sunt importante. Dacă n-ar fi fost, nu s-ar fi discutat”, a mai spus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la şedinţa CSM, că Procutorul General al României ar trebui să fie membru al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) iar CSM-ul, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei şi Parchetul General să aibă drept de iniţiativă legislativă.

”Între membrii CSAT ar trebui să se regăsească şi Procurorul General”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, precizând că acest lucru ar putea să fie făcut în perspectiva consolidării sistemului judiciar.

În plus, Iohannis a precizat că CSM, Înalta Curte de Justiţiei şi Casaţie şi Parchetul General ar trebui să aibă drept de iniţiativă legislativă, pentru că reprezintă instituţii de aplicare a legii şi guvernare a Constituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici