Iohannis: Securitatea Moldovei şi cea a Ucrainei sunt conectate. Iar securitatea lor este legată de securitatea noastră transatlantică

Rusia este şi va continua să fie ameninţarea imediată şi cea mai directă la adresa securităţii euroatlantice, a spus, marţi, preşedintele României, Klaus Iohannis, care a arătat că România este interesată în mod deosebit de consolidarea suplimentară a Flancului Estic.

Urmărește
393 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Securitatea Moldovei şi cea a Ucrainei sunt conectate. Iar securitatea lor este legată de securitatea noastră transatlantică

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Preşedintele Klaus Iohannis a participat marţi, la Haga, la o reuniune în format restrâns, dedicată pregătirii Summitului NATO de la Vilnius şi s-a întâlnit cu premierul Ţărilor de Jos, Mark Rutte.

„Am avut prilejul unui schimb de opinii foarte constructiv şi deschis, într-un cadru informal, în pregătirea Summitului de la Vilnius. Desigur, am discutat şi despre evenimentele de la finalul săptămânii trecute din Rusia, în special despre potenţialul impact al acestora asupra gestionării de către Rusia a războiului împotriva Ucrainei. Summitul de la Vilnius va fi un moment important în consolidarea suplimentară a Alianţei noastre, pe multe dimensiuni. În primul rând, vom putea beneficia de pe urma progresului înregistrat în consolidarea posturii noastre de descurajare şi apărare. La Madrid, am recunoscut clar importanţa strategică a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică. Evoluţiile actuale demonstrează în mod evident, încă o dată, validitatea acestei recunoaşteri. Rusia este şi va continua să fie ameninţarea imediată şi cea mai directă la adresa securităţii euroatlantice”, a spus Klaus Iohannis.

Prin urmare, spune preşedintele României, trebuie să fim capabili şi pregătiţi pentru a ne consolida şi mai mult postura şi să continuăm să asigurăm sprijinul necesar pentru Ucraina şi pentru partenerii noştri cei mai vulnerabili, în special Republica Moldova.

„Descurajarea şi apărarea reprezintă o direcţie de efort major în care sperăm să vedem implementarea completă a deciziilor luate la Summitul de la Madrid. Alianţa are nevoie de o postură puternică, pe termen lung, o veritabilă Apărare Înaintată, capabilă să răspundă tuturor ameninţărilor. Dată fiind poziţionarea noastră strategică, România este interesată în mod deosebit de consolidarea suplimentară a Flancului Estic, printr-o abordare coerentă şi unitară. Aceasta înseamnă asigurarea forţelor, structurilor, capabilităţilor şi echipamentelor necesare, precum şi aranjamentele adecvate de comandă şi control. În al doilea rând, este vorba şi despre a demonstra că suntem capabili şi că dorim să susţinem toate aceste transformări cu un angajament consolidat de a investi în apărarea noastră”, a mai spus Klaus Iohannis.

Preşedintele României adaugă faptul că Angajamentul de Investiţii pentru Apărare din 2014 a fost crucial în avansarea către o Alianţă mai puternică.

„Acum este vremea să mergem mai departe. România este gata să îşi asume toate responsabilităţile necesare. Astfel, aşa cum am anunţat deja la Madrid, începând de anul acesta, bugetul naţional pentru Apărare a crescut de la 2% la 2,5% din PIB. Trei – pentru a fi eficientă, o Alianţă înseamnă şi o colaborare mai strânsă în beneficiul partenerilor noştri. Ucraina rămâne în centrul eforturilor noastre. Summitul trebuie să aibă rezultate clare şi substanţiale pentru Kiev, prin avansarea sprijinului nostru politic şi practic, inclusiv pentru progresul concret, măsurabil al Ucrainei în ceea ce priveşte aderarea la NATO”, mai spune preşedintele.

Potrivit acestuia, sprijinul României pentru Ucraina şi pentru aspiraţia sa de a deveni un Aliat cu drepturi depline este bine cunoscut.

„Vom continua să fim un susţinător ferm al Kievului. La Bucureşti, în 2008, Aliaţii au decis că Ucraina va deveni membru NATO. La Vilnius, trebuie să ducem acest angajament mai departe. Este vorba despre responsabilitate şi încredere în relaţia noastră cu Ucraina, dar este vorba şi despre credibilitate pentru Alianţă. La Vilnius, aşteptăm cu nerăbdare o întâlnire cu Preşedintele Zelenski, sperăm, în formatul noului Consiliu NATO-Ucraina. Patru – nu trebuie să uităm de partenerii noştri cei mai vulnerabili din regiune, mai ales Republica Moldova. Securitatea sa şi cea a Ucrainei sunt conectate. Iar securitatea lor este legată de securitatea noastră transatlantică. Dacă acestea sunt mai puternice, regiunea noastră este mai puternică, Marea Neagră este mai sigură şi, astfel, întregul teritoriu Aliat este mai sigur. Trebuie să continuăm să ne angajăm într-o cooperare strânsă cu Chişinăul, mai ales ţinând cont de eforturile uriaşe făcute de această ţară pentru a sprijini securitatea şi stabilitatea din regiune, de la începutul războiului”, a mai spus Iohannis, la Haga.

Klaus Iohannis a reconfirmat angajamentul de neclintit al României pentru o Alianţă mai puternică şi a spus că în calitate de Aliat dedicat, România va continua să acţioneze ca furnizor de securitate responsabil în regiunea Mării Negre.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici