- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (06.09.2022, 10:26)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iohannis spune că agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei a creat turbulenţe în sistemul internaţional
„Anul 2022 ne-a pus în faţa unor evoluţii care ameninţă direct pacea şi securitatea internaţionale. Agresiunea ilegală şi neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei a creat turbulenţe în întregul sistem internaţional”, afirmă Klaus Iohannis în mesajul transmis Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.
Urmărește
131 afișări
„Anul 2022 ne-a pus în faţa unor evoluţii care ameninţă direct pacea şi securitatea internaţionale. Agresiunea ilegală şi neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei a creat turbulenţe în întregul sistem internaţional, care este nevoit să răspundă unei suprapuneri complicate de crize. Iar România, ca membru al comunităţii de valori europene şi euroatlantice, participă şi contribuie direct şi substanţial la adaptarea strategică impusă de această nouă realitate ostilă. Prin contribuţii solide, credibile şi vizibile la nivel regional, european şi internaţional, ne-am implicat şi continuăm să ne implicăm proactiv şi consecvent în acţiunile multidimensionale de reacţie faţă de agresiunea Rusiei la adresa ordinii globale bazate pe reguli, pe toate palierele: politic, diplomatic, securitar şi umanitar, prin mobilizarea exemplară la nivelul societăţii româneşti. În tot acest context, diplomaţiei române îi revine astăzi, mai mult ca oricând, un rol deosebit în evaluarea permanentă şi rapidă a noii realităţi geostrategice şi în avansarea de căi de acţiune adecvate la nivel internaţional”, arată Klaus Iohannis în mesajul transmis cu prilejul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moldova își crește bugetul pentru apărare. Parlamentul a aprobat o nouă strategie pe 10 ani
-
„El mi-a propus acest lucru”. Vladimir Putin dezvăluie că Joe Biden a propus amânarea aderării Ucrainei la NATO în 2021
-
Prognoza pentru următoarele 4 săptămâni: temperaturi de „gerul Bobotezei” la început de an
-
Au apărut imagini care par să arate noi modele de avioane militare chineze
El afirmă că politica externă a României are o serie de constante care ghidează acţiunea diplomaţilor români.
„Avem de gestionat riscuri multiple, dar am arătat că avem capacitatea de a ne apăra interesele. Iar în perioada următoare trebuie să continuăm să facem asta la fel de profesionist – mă refer în primul rând la planul securitar, în sens larg, fie că vorbim despre cadrul de securitate al NATO şi la nivelul Uniunii Europene, fie despre cel legat de asigurarea securităţii energetice, prin accesul la resurse, investiţii şi preţuri accesibile pentru cetăţeni, sau despre planul securităţii alimentare. Nu trebuie să neglijăm importanţa accentuată a asigurării resurselor tehnologice sau securizarea de noi lanţuri de aprovizionare. În tot acest mediu complex, politica externă a României are o serie de constante care ghidează acţiunea dumneavoastră. Unul dintre aceste repere este reprezentat de acţiunea şi rolul României în cadrul Uniunii Europene. Trebuie să rămânem consecvenţi în a promova accelerarea reformelor destinate creşterii convergenţei şi a coeziunii, susţinerea valorilor fundamentale ale Uniunii, implementarea priorităţilor în materie de schimbări climatice - devenite tot mai acute şi cu impact direct asupra vieţii noastre de zi cu zi -, digitalizare, inclusiv securitate cibernetică, şi rezilienţă”, adaugă şeful statului.
El le cere diplomaţilor să continue activ demersurile de atingere a obiectivelor majore la nivel european – cu accent pe aderarea României la Spaţiul Schengen şi finalizarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
„Doresc să menţionez şi importanţa deciziei istorice a Uniunii Europene, pentru care am lucrat intens împreună: acordarea statutului de candidat Ucrainei şi Republicii Moldova şi recunoaşterea perspectivei europene a Georgiei, la reuniunea Consiliului European din iunie, decizii care au reprezentat reafirmarea valenţelor strategice ale extinderii. Trebuie să continuăm să susţinem parcursul european al acestor state, pe toate palierele. În egală măsură, sprijinul nostru pentru procesul de extindere cu statele din Balcanii de Vest rămâne prioritar pe agendă. România va continua să fie alături de Ucraina şi de cetăţenii acesteia, în strânsă coordonare cu partenerii noştri euroatlantici, iar eforturile vor fi axate nu numai pe sprijinul pe multiple planuri, dar şi pe implicarea în procesul de reconstrucţie. După cum ştiţi, România sprijină consecvent şi puternic eforturile Republicii Moldova de integrare europeană şi programul de reforme al actualei guvernări de la Chişinău. Am fost mereu alături de cetăţenii ţării vecine prin acţiuni concrete de susţinere în depăşirea crizelor”, potrivit lui Iohannis.
De asemenea, el a arătat că România a promovat puternic la nivel european acordarea de sprijin Republicii Moldova pentru întărirea capacităţilor sale de a gestiona refugiaţii şi pentru creşterea rezilienţei sistemului energetic.
„De asemenea, în contextul agresiunii Rusiei, unitatea transatlantică a fost impecabilă. Sesiunile frecvente de coordonare cu Preşedintele SUA, Joe Biden, la care am participat în diverse formate, au demonstrat că, pentru menţinerea securităţii şi prosperităţii euroatlantice, cooperarea dintre Europa şi America de Nord rămâne esenţială. Salut, de asemenea, marcarea în acest an a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, pilon esenţial al politicii noastre externe şi de securitate. Decizia SUA de a-şi creşte prezenţa militară în România este o reconfirmare a rolului crucial pe care cooperarea româno-americană îl joacă în planul securităţii regionale. Pe palier NATO, s-au înregistrat progrese semnificative, iar Summitul de la Madrid a reprezentat un moment de vârf în transformarea fundamentală a Alianţei, în deplin acord cu interesele de securitate ale României. Rezultatele obţinute – adoptarea Noului Concept Strategic, consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, consacrarea importanţei strategice a Mării Negre –, la care am lucrat împreună, corespund pe deplin obiectivelor pe care le-am urmărit. La sfârşitul lunii noiembrie vom găzdui, la Bucureşti, reuniunea miniştrilor de externe din statele NATO, un moment foarte important pentru aplicarea deciziilor Summitului de la Madrid şi pe care trebuie să-l pregătiţi foarte bine”, menţionează Klaus Iohannis.
Preşedintele arată că procesul de aderare a României la OCDE dobândeşte o valoare strategică deosebită .
„În egală măsură, vreau să reamintesc faptul că aprofundarea relaţiilor şi a parteneriatelor strategice cu statele europene şi din afara spaţiului european cu care avem astfel de relaţii trebuie să rămână o preocupare constantă şi un element esenţial al politicii noastre externe. Este nevoie, totodată, de investirea de noi energii pentru a ne reconecta sau a ne păstra aproape, după caz, prietenii şi partenerii României din zona Orientului Mijlociu, a Golfului, Africii, Indo-Pacificului şi Americii Latine. În momentul de răscruce actual la nivel global, nu distanţele geografice contează, ci apropierea valorilor şi acţiunea în sprijin reciproc, atunci când este nevoie. În încheiere, subliniez o dată în plus că diplomaţia română reprezintă un pilon esenţial prin care ţara noastră îşi atinge şi îşi protejează interesele naţionale, pe care îşi sprijină dezvoltarea şi creşterea rezilienţei strategice. Vă îndemn să continuaţi să vă asumaţi acest rol crucial! De asemenea, sprijinirea, în continuare, a cetăţenilor români aflaţi peste graniţe rămâne o prioritate pentru dumneavoastră”, încheie Iohannis.
Citește pe alephnews.ro: FOTO. Un soldat rănit din Coreea de Nord a fost capturat de forțele ucrainene, afirmă Coreea de Sud
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ancheta preliminară confirmă că o rachetă rusească a provocat prăbușirea Azerbaijan Airlines în Kazahstan
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe