Iohannis susţine că prevenţia trebuie să fie prioritatea zero a politicilor din sănătate

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, în cadrul unei dezbateri organizate la Palatul Cotroceni pe tema sănătăţii, că, în acest domeniu, prevenţia trebuie să fie "prioritatea zero" în privinţa politicilor autorităţilor, împreună cu responsabilitatea faţă de propria sănătate.

Urmărește
500 afișări
Imaginea articolului Iohannis susţine că prevenţia trebuie să fie prioritatea zero a politicilor din sănătate

Iohannis susţine că prevenţia trebuie să fie prioritatea zero a politicilor din sănătate (Imagine: Andreea Alexandru/ Arhiva Mediafax Foto)

Preşedintele a declarat, în deschiderea dezbaterii "Educaţie pentru Sănătate", organizate la Palatul Cotroceni, că există un "consens declarativ" cu privire la importanţa acestor două domenii în societate, însă lipsesc rezultatele palpabile şi constante.

"Această dezbatere vine, aşadar, într-un demers mai amplu pe care îl facem pentru ca în aceste două domenii să trecem de la bune intenţii la strategii pe termen lung, de la acţiuni separate la politici coerente şi măsuri sistematice, de la efecte de moment la un impact major pentru generaţiile viitoare", a spus Iohannis.

Preşedintele a subliniat că prevenţia este una dintre principalele metode pentru a rezolva multe dintre problemele cu care se confruntă acum sistemul medical din România.

"Tot mai mulţi români conştientizează importanţa prevenţiei, a unui stil de viaţă sănătos şi a informării ca acces la mai multă responsabilitate faţă de propria sănătate. Această responsabilizare individuală trebuie însă dublată şi încurajată de efortul autorităţilor. Personal, susţin prevenţia ca prioritate zero a politicilor de sănătate şi cred că educaţia în acest sens, încă de la cele mai fragede vârste, este calea către o societate mai prosperă", a spus Klaus Iohannis.

Pe de altă parte, preşedintele a vorbit şi despre legătura dintre sănătate şi educaţie, în special în privinţa copiilor şi a dezvoltării acestora.

"Educaţia pentru sănătate, realizată în cadrul formal al sistemului de învăţământ, este o mare oportunitate. Este o primă cale prin care copiii pot afla informaţii corecte despre diferite aspecte ale sănătăţii şi începutul formării unor atitudini şi deprinderi care vor avea efecte pentru sănătatea lor de-a lungul întregii vieţi", a spus acesta.

Klaus Iohannis a afirmat că, în acest sens, "şcoala are o autoritate morală recunoscută".

"Învăţământul românesc are nevoie de o abordare integrată a conceptului de educaţie pentru sănătate. Aceasta implică mai mult decât o materie suplimentară la clasă. Presupune existenţa în fiecare unitate de învăţământ a unei ambianţe şcolare ce inspiră curăţenie, siguranţă şi igienă, implică asigurarea asistenţei medico-sanitare de urgenţă în timpul programului, alocarea timpului şi dotărilor necesare pentru educaţie fizică şi sport, existenţa personalului şi activităţilor de consiliere psihopedagogică", a conchis preşedintele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici