Iohannis: Turcia trebuie ajutată pentru a-şi îndeplini rolul asumat de a opri fluxul migrator

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, înaintea plecării la Consiliul European de la Bruxellles, că Turcia trebuie ajutată să-şi îndeplinească rolul pe care şi l-a asumat de a opri fluxul de migranţi, urmând să se discute solicitarea de majorare a sprijinului financiar făcută de Ankara.

Urmărește
242 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Turcia trebuie ajutată pentru a-şi îndeplini rolul asumat de a opri fluxul migrator

Iohannis: Turcia trebuie ajutată pentru a-şi îndeplini rolul asumat de a opri fluxul migrator (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

Iohannis a precizat, într-o declaraţie de presă susţinută pe Aeroportul Henri Coandă, că la reuniunea CE se va dezbate intens problema migraţiei şi a măsurilor de stopare a fluxului migrator, iar România este de părere că Turcia trebuie susţinută pentru a-şi îndeplini rolul pe care şi l-a asumat de a opri acest flux.

"România sprijină aceste măsuri şi suntem de părere că Turcia trebuie ajutată pentru a-şi îndeplini rolul pe care şi l-a asumat, acela de a opri fluxul migraţionist, în special spre Grecia. Aceste măsuri au fost propuse şi prezentate săptămâna trecută în cadrul unui summit care s-a ţinut tot la Bruxelles. În esenţă, măsurile se referă la felul în care migranţii vor fi retrimişi în Turcia şi felul în care migranţii vor fi luaţi din Turcia şi aduşi în ţările din Uniunea Europeană într-un proces mult mai bine controlat decât fluxul pe care l-am văzut în decursul ultimului an. Pentru a putea îndeplini această sarcină, Turcia a solicitat o majorare a sprijinului financiar din partea Uniunii Europene şi această chestiune, cu siguranţă, va fi de asemenea dezbătută", a declarat preşedintele.

Iohannis a amintit că în toamna anului trecut UE şi Turcia au ajuns la o înţelegere pe tema încetinirii şi controlului fluxului de migranţi, înţelegere care trebuie implementată, însă între timp au apărut
propuneri suplimentare.

"Între timp au venit propuneri suplimentare care vor veni să ajute şi Turcia, şi Uniunea Europeană pentru a îndeplini acest obiectiv. Aceste solicitări cu siguranţă că vor fi dezbătute, după părerea noastră, destul de intens", a declarat preşedintele Iohannis.

Referitor la implementarea înţelegerii, şeful statului a mai spus că România agreează aceste măsuri, însă cu respectarea legislaţiei europene în materie şi cu respectarea caracterului voluntar al relocării.

"România agrează aceste măsuri, însă trebuie spus foarte clar, cu respectarea legislaţiei europene în materie şi cu respectarea, aici trebuie să subliniem de două ori, caracterului voluntar al relocării, a
resettlement-ului, cum se spune, deci practic a preluării migranţilor din Turcia şi relocarea lor într-o ţară din Uniunea Europeană"
, a mai declarat preşedintele.

De asemenea, Iohannis a amintit că există un mecanism obligatoriu hotărât anul trecut la Consiliul Justiţie şi Ajaceri Interne (JAI), temă asupra căreia se va discuta la Bruxelles.

"Aceste chestiuni, de asemenea, vor duce la discuţii fiindcă există un mecanism obligatoriu hotărât anul trecut în JAI. Acest mecanism va fi parţial aplicat se pare aşa este propunerea şi pentru a aduce migranţii din Turcia în Europa. Nu sunt lămurite toate detaliile, de aceea nici nu vreau să insist, dar am vrut să înţelegeţi cam care sunt problemele care vor fi dezbătute probabil mult mai intens decât altele", a mai spus Iohannis.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici