- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (06.11.2017, 19:12)
- Adrian Ilie
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iohannis, un nou atac la Guvern: Este total inoportun ca măsurile fiscale să fie implementate de la 1 ianuarie 2018. Este nevoie de o amânare semnificativă
Klaus Iohannis a declarat, luni, că implementarea măsurilor fiscale preconizate de către Guvern începând cu 1 ianuarie este ”total inoportună”, preşedintele susţinând că este nevoie de evaluări şi simulări ale impactului, motiv pentru care este nevoie de ”o amânare semnificativă”.
Urmărește
3001 afișări
Iohannis: Este total inoportun ca măsurile fiscale să fie implementate de la 1 ianuarie 2018
Preşedintele Iohannis a afirmat că evenimentele din ultimele zile i-au confirmat evaluarea iniţială faţă de proiectul Guvernului de modificare a Codului Fiscal.
”Mi-am arătat întregul scepticism faţă de anunţatele modificări în legislaţia fiscală. Am numit comportamentul PSD o ţopăială fiscal-bugetară şi tot ce am auzit şi astăzi îmi confirmă că evaluarea mea a fost exactă. Aş fi preferat un guvern hotărât care să facă evaluări serioase, cu simulări făcute de specialişti. Nu am văzut aşa ceva, ci tot întâlniri între aceiaşi politicieni care au ieşit cu aceleaşi opinii”, a declarat Iohannis.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Întrebat dacă a mai stat de vorbă cu Mihai Tudose pe această temă, Iohannis a răspuns negativ. ”N-am mai discutat cu premierul, dar am văzut că, în afară de iniţiator, toată lumea este împotriva modificărilor. Ar trebuie să dea de gândit oricui vrea să facă asemenea modificări”, a comentat şeful statului, adăugând că este nevoie de ”o amânare semnificativă” a aplicării acestor măsuri.
”Este total, dar total inoportun să se ţintească ca dată de implementare 1 ianuarie 2018”, a conchis Iohannis.
Iohannis: Este păcat să plătească comunităţile locale ţopăielile fiscal-bugetare
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că îngrijorările primarilor privind scăderea veniturilor la buget, în urma modificărilor fiscale, sunt îndreptăţite, adăugând că este păcat ca ele să plătească pentru ţopăielile fiscal-bugetare ale guvernării PSD-ALDE.
Întrebat dacă sunt îndreptăţite îngrijorările primarilor, potrivit cărora modificările la Codul Fiscal le vor scădea veniturile la buget, şeful statului a răspuns: „Evident că sunt îndreptăţite”.
„În măsura în care impozitul pe venit scade de la 16% la 10% şi în condiţiile în care cam jumătate, 47% din aceste sume merge înapoi la administraţiile publice locale, este clar că vor scădea veniturile acestor administraţii şi vor scădea semnificativ. Sunt bani care aproape peste tot sunt folosiţi, de regulă, pentru investiţii importante şi foarte păcat să plătească comunităţile aceste ţopăieli fiscal-bugetare”, a adăugat Iohannis.
De altfel, preşedintele s-a referit la aceste modificări şi în discursul pe care l-a ţinut Gala Asociaţiei Municipiilor din România. ”Zilele acestea trăim iarăşi unul dintre acele momente când se încearcă schimbarea întregii baze a Codului Fiscal fără ca aceste lucruri să fie, în detaliu discutate, de exemplu, cu dumneavoastră. Sper să reuşiţi să convingeţi guvernanţii că lucrurile pot fi rezolvate şi mai bine”, le-a spus Iohannis primarilor prezenţi la gală.
Iohannis: Nu mai poate fi amânată o reformă administrativ-teritorială
Preşedintele Klaus Iohannis a mai declarat, luni, la Gala Asociaţiei Municipiilor din România, că reforma administrativ-teritorială nu mai poate fi amânată deoarece este singura soluţie de reducere a decalajelor economice dintre regiuni.
”Acum, după zece ani de apartenenţă la Uniunea Europeană, cred că suntem cu toţii conştienţi că nu mai poate fi amânată o reformă administrativ-teritorială. Fără îndoială, aceasta este singura soluţie pentru diminuarea decalajelor de dezvoltare între regiuni şi singura prin care se poate asigura armonizarea economică şi socială între acestea”, a spus Klaus Iohannis adăugând că aceste decalaje au apărut din cauza lipsei de viziune pe termen lung în ceea ce priveşte politicile publice.
În plus, preşedintele a pledat pentru o descentralizare reală a competenţelor de la nivel central către autorităţile locale. ”Dintre urgenţe, descentralizarea este, după părerea mea, de departe una dintre priorităţile momentului. Acest proces, a devenit de-a lungul timpului, un subiect îndelung dezbătut şi menţionat, însă el nu a fost pus în practică din cauza, probabil, a superficialităţii cu care a fost tratat”, a spus şeful statului.
Klaus Iohannis a mai apreciat că proiectele pe termen lung din administraţie trebuie să devină imune la schimbările de putere. ”Vă spun, cât de poate de direct, că administraţia publică are nevoie de o schimbare consistentă de paradigmă, bazată pe o viziune pe termen lung, care să nu mai sufere întreruperi determinate de, recunoaştem, cam frecventa schimbare a guvernanţilor”, a mai spus Iohannis.
Iohannis: Eu promulg legile, nu mi le însuşesc; ar fi interesant să pot opri legile prost făcute
Şeful statului a precizat, luni, că dacă promulgă legile, nu înseamnă că şi le însuşeşte, adăugând că ar fi interesant dacă ar putea să oprească legile care sunt făcute prost, cu referire la Legea salarizării.
Invitat să comenteze faptul că aplicarea Legii salarizării depinde de adoptarea modificărilor la Codul Fiscal, preşedintele Iohannis a spus că Legea salarizării nu a fost suficient de bine gândită, astfel că a fost nevoie de ”cârpeli” la Codul Fiscal.
„Avem o lege a salarizării care nici ea nu a fost gândită foarte profund. Iată, pentru a o putea aplica, este nevoie de astfel de cârpeli care în loc să repare strică mai mult”, a spus preşedintele.
La remarca unui jurnalist, care a spus că Iohannis a promulgat această lege, şeful statului a răspuns: „Bineînţeles că eu promulg legile, dar asta nu înseamnă că mi le însuşesc, ci aceste legi sunt promovate de Parlament”.
„Sigur, ar fi ceva foarte interesant dacă aş putea să opresc legi prost făcute”, a mai spus şeful statului.
Iohannis, despre anchetarea hotărârilor de Guvern: Oportunitatea nu trebuie cenzurată penal
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat luni că oportunitatea actelor administrative ale Guvernului nu ar trebui „cenzurată penal”, dar a apreciat că nu consideră că este nevoie de schimbarea legislaţiei în acest sens.
Întrebat despre intenţia parlamentarilor de a prevede în viitorul Cod Administrativ ca hotărârile de Guvern să nu poată fi anchetate de procurori din punct de vedere al oportunităţii, şeful statului a răspuns: „Este foarte adevărat că oportunitatea nu trebuie cenzurată penal, iar această chestiune este destul de binecunoscută”.
Pe de altă parte, preşedintele s-a arătat rezervat că ar fi nevoie de o schimbare legislativă în această chestiune. „Nu sunt foarte convins că este nevoie de o schimbare a legislaţiei în materie”, a adăugat Iohannis.
Pe 23 octombrie, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a depus la Curtea Constituţională o sesizare privind cercetările DNA legate de modul cum au fost adoptate în Guvern hotărârile referitoare la insula Belina.
”Preşedintele Senatului, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, a cerut astăzi Curţii Constituţionale a României să constate şi să soluţioneze conflictul juridic de natură constituţională între Guvernul României, pe de o parte şi Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, pe de altă parte. Aşa cum se precizează în solicitarea către Curtea Constituţională a României, conflictul juridic a intervenit ca urmare a cercetării penale a Direcţiei Naţionale Anticorupţiei asupra legalităţii Hotarârii Guvernului nr.858/2013, respectiv, a Hotărârii Guvernului nr.943/2013”, informa biroul de presă al Senatului.
Potrivit sesizării lui Tăriceanu, conflictul juridic de natură constituţională este generat de începerea urmăririi penale privind adoptarea unor hotărâri de Guvern. ”Or, potrivit celor statuate chiar de către Curtea Constituţională, adoptarea hotărârilor de Guvern dă expresie competenţei originare a Guvernului”, susţinea preşedintele Senatului.
Acesta a solicitat CCR să constate existenţa conflictului juridic între Ministerul Public şi Guvern şi, totodată, să constate că acest conflict are drept cauză faptul că DNA şi-a arogat competenţa de anchetare a oportunităţii şi legalităţii elaborării celor două hotărâri. O altă cerere a lui Tăriceanu căte CCR este ”să statueze că, pe viitor, procurorii nu pot ancheta circumstanţele, împrejurările, oportunitatea şi legalitatea hotarârilor de Guvern.”
Iohannis, despre protestele de duminică: Românii au făcut bine că şi-au spus părerea
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că românii au făcut bine că şi-au spus părerea, protestând duminică seară împotriva modificărilor PSD-ALDE la legile Justiţiei, adăugând că abordarea coaliţiei este una „total contraproductivă”.
Întrebat cum comentează şi ce efecte au protestele de duminică seară, Iohannis a răspuns: „Este lesne de înţeles de ce protestează românii, fiindcă abordarea pe aceste modificări în legislaţia pe Justiţie sunt, în primul rând, lipsite de transparenţă”.
Preşedintele a spus că PSD şi ALDE nu ar trebui să persiste în a ignora părerile contrare, aceasta fiind o atitudine contraproductivă.
„Sunt şi aici, culmea, schimbări care se doresc a fi făcute împotriva sistemului şi cred că această abordare pe care o are PSD-ALDE în ultima vreme, de a merge totdeauna împotriva tuturor, este o abordare total contraproductivă, iar românii bine au făcut că şi-au spus părerea”.
Câteva mii de persoane s-au strâns, duminică seară, în Piaţa Victoriei din Capitală şi au plecat apoi în marş către Palatul Parlamentului, aceştia manifestând şi la sediul Ministerului Justiţiei faţă de modificările aduse proiectului legilor justiţiei.
Manifestanţii au ţinut un moment de reculegere în Piaţa Universităţii, în semn de respect faţă de victimele Revoluţiei, şi au intonat imnul de mai multe ori, pe parcursul marşului. Ei au scandat ”Justiţie, nu corupţie”, ”PSD, ciuma roşie", Nu vrem să fim o naţie de hoţi” sau ”Jos Guvernul”.
Citeşte şi: Probleme grave de sănătate pentru Regele Mihai: Starea generală s-a agravat. Principesa Margareta a plecat de urgenţă în Elveţia
Citeşte şi: Autorul masacrului din Texas | În vârstă de 26 de ani, Devin Patrick Kelley a fost demis din Forţele Aeriene ale Statelor Unite după ce şi-a abuzat familia
Citeşte şi: MESAJE de SFINŢII Mihail şi Gavriil: Urări şi felicitări pe care le puteţi trimite celor dragi
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe