Iohannis: Urmăresc subiectul votului prin corespondenţă cu atenţie, diaspora trebuie reprezentată

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că urmăreşte subiectul votului prin corespondenţă cu foarte multă atenţie şi şi-a reiterat speranţa că această lege va trece de Parlament până la finalul anului, având în vedere că diaspora trebuie să fie puternică şi reprezentată.

Urmărește
300 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Urmăresc subiectul votului prin corespondenţă cu atenţie, diaspora trebuie reprezentată

Klaus Iohannis (Foto: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

Klaus Iohannis a deschis lucrările conferinţei "SMART DIASPORA 2020+: Cum valorificăm potenţialul strategic al diasporei româneşti", organizată de Liga Studenţilor Români din Străinătate şi Fundaţia C.A.E.S.A.R. Preşedintele le-a transmis participanţilor că România trebuie să găsească soluţii pentru românii care aleg să rămână în străinătate şi care trebuie reprezentanţi şi menţinuţi în contact cu ţara, pentru a-şi păstra identitatea.

"În acest context, asigurarea condiţiilor pentru exercitarea dreptului de vot al românilor din diasporă este esenţial. Încă de la începutul anului, după consultările pe care le-am avut aici, la Cotroceni, partidele politice s-au angajat să introducă votul prin corespondenţă. Sper ca până la finalul acestei sesiuni parlamentare să-şi onoreze promisiunea şi vă asigur că urmăresc subiectul cu foarte multă atenţie", a spus preşedintele.

Iohannis a spus că acest proiect este important şi pentru creşterea forţei românilor în străinătate, astfel încât diaspora să devină un interlocutor puternic şi respectat al instituţiilor statului român şi al clasei politice.

"Întărirea mecanismelor democratice, încurajarea participării şi competiţiei politice vor constitui argumente în plus pentru întoarcerea acasă", a spus preşedintele.

Legea votului prin corespondenţă ar trebui să fie gata până în noiembrie, pentru a putea fi aplicată la alegerile legislative din 2016, în condiţiile în care CC şi Comisia de la Veneţia au stabilit că legislaţia nu poate fi amendată cu mai puţin de un an înaintea scrutinului.

Comisia de Cod electoral a fost convocată, marţi, pentru a discuta proiectul legii votului prin corespondenţă, a anunţat, miercuri, preşedintele comisiei Mihai Voicu, arătând că speră ca, în două săptămâni, acest proiect să intre în dezbaterea Senatului. Camera Deputaţilor este for decizional.

Proiectul votului prin corespondenţă a fost considerat o prioritate a sesiunii parlamentare trecute, după alegerile prezidenţiale existând consultări la Palatul Cotroceni şi un acord de principiu. Cu toate acestea, partidele parlamentare au modificat legislaţia electorală, dar nu au convenit asupra unui proiect de lege, la Parlament fiind înregistrate patru iniţiative pe această temă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici