Iohannis: Voi pleda în continuare pentru construirea unui Muzeu al Comunismului

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, în mesajul transmis participanţilor la Congresul XXIV al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, că deschiderea Muzeului Comunismului în România este ”un gest necesar plasării comunismului într-un trecut la care nu dorim să revenim”.

Urmărește
288 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Voi pleda în continuare pentru construirea unui Muzeu al Comunismului

Iohannis: Voi pleda în continuare pentru construirea unui Muzeu al Comunismului

„În calitate de preşedinte al României, îmi exprim întreaga recunoştinţă şi compasiune atât faţă de cei prezenţi astăzi, precum şi faţă de cei care, aşa cum spunea Nicolae Steinhardt, au demonstrat că «taina finală e curajul; învinge acela care e dispus să moară». Dincolo de consecinţele nimicitoare ale experimentului comunist, faptul că au existat sute de mii de persoane care i s-au opus demonstrează ataşamentul clar al poporului român pentru valorile democratice, se arată în mesajul adresat Congresului Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii din România, organizat la Oradea.

Iohannis salută progresele înregistrate în studierea fenomenului totalitar şi tratamentelor inumane din timpul regimului comunist, însă consideră că acestea trebuie să continue. ”Există şi chestiuni neelucidate a căror cercetare continuă, iar statul român trebuie să rămână consecvent acestor demersuri prin sancţionarea celor care se fac vinovaţi de crime împotriva umanităţii. Trebuie să valorificăm mijloacele pe care le avem la dispoziţie pentru a împiedica astfel de fapte degradante să devină fenomene recurente şi pentru a reda victimelor demnitatea prin condamnarea celor vinovaţi”, susuţine preşedintele Iohannis.

Klaus Iohannis susţine că va susţine în continuare manifestările dedicate victimelor regimului comunist care au militat pentru crezul democratic.

”Voi pleda în continuare pentru construirea unui Muzeu al Comunismului care constituie, în opinia mea, expresia cea mai clară a suportului pe care îl acord politicilor de recuperare a trecutului. Cunoscând şi înţelegând ce a fost comunismul în România, niciun viitor, nicio viziune, niciun proiect de ţară nu poate fi viabil dacă nu ne despărţim definitiv de el. Sub diverse forme, expresii şi tentaţii proprii comunismului se pot identifica şi astăzi. Văd Muzeul Comunismului ca pe un instrument nu doar al cunoaşterii academice sau al necesarei educări a tinerelor generaţii, ci ca pe gestul fundamental şi necesar al plasării comunismului în trecutul la care nu dorim să mai revenim vreodată”, consideră preşedintele.

Şeful statului a apreciat că România trebuie să păstreze idealurile celor care au au avut de suferit sub comunism ca o garanţie suplimentară a viitorului democratic al ţării. ”După ce România a trăit sub dictaturi mai bine de jumătate din cei o sută de ani care se împlinesc de la realizarea idealului naţional, astăzi suntem un pilon de stabilitate şi un furnizor de securitate în regiune, un stat membru respectat în Uniunea Europeană şi în NATO. Acest lucru se datorează inclusiv curajului şi sacrificiului celor care s-au opus dictaturii comuniste”, se mai spune în mesajul preşedintelui, prezentat la Oradea de către Constantin Ionescu, consilier de stat în Departamentul Securităţii Naţionale şi director al Oficiului Informaţii Integrate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici