- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (17.06.2015, 14:09)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iohannis: Vrem să exportăm securitate energetică. Portughezii doresc să investească în acest domeniu
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, în conferinţa de presă comună cu omologul portughez, că România îşi propune să devină un exportator de securitate energetică în regiune, iar companii portugheze şi-au exprimat deja intenţia de a investi în România.
Urmărește
297 afișări
Aníbal Cavaco Silva şi Klaus Iohannis (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
"Dinamica relaţiilor dintre România şi Portugalia a crescut semnificativ în ultimii ani, lucru pe care am dorit să-l marcăm la cel mai înalt nivel. Am discutat despre relaţiile noastre bilaterale, despre colaborarea în cadrul UE şi NATO, dar şi despre provocările actualului context geopolitic", a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, după întrevederea cu preşedintele portughez Aníbal Cavaco Silva, aflat într-o vizită de stat în România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Cum a ajuns Crin Antonescu să fie candidatul comun al partidelor proeuropene la Preşedinţie
-
Crin Antonescu, despre eventuala preluare de către Bolojan a preşedinţiei interimare: Nu ar fi rău
-
Germania investighează breşele de securitate după tragedia de vineri
"Portugalia este un partener foarte important al României, iar două dintre domeniile în care acest lucru se reflectă cel mai bine sunt domeniul economic şi cel al apărării", a spus Iohannis.
Şeful statului a punctat rolul important pentru întărirea relaţiilor pe care îl are comunitatea de peste 40.000 de români din Portugalia.
În ceea ce priveşte relaţiile economice, Iohannis a evocat paşii importanţi făcuţi recent: Forumul "Invest in Romania" desfăşurat la Lisabona, la începutul lunii iunie, precum şi deschiderea Forumului oamenilor de afaceri România-Portugalia.
"România îşi propune să devină un exportator de securitate energetică în regiune, iar companii portugheze şi-au exprimat deja intenţia de a investi în România în acest domeniu", a afirmat Iohannis.
Totodată, preşedintele a precizat că s-a convenit ca România şi Portugalia să continue cooperarea în domeniul politico-militar şi să se coordoneze "mai strâns" în cadrul UE.
Klaus Iohannis a reamintit că parteneriatul în plan politico-militar s-a concretizat în cadrul NATO în mai multe proiecte sub egida iniţiativei Smart Defence, iar, la nivelul UE, în cadrul programului Flotei europene de transport aerian.
De asemenea, România a achiziţionat în 2013 avioane multirol F16 de la Portugalia.
Preşedintele Iohannis a spus că a mai discutat cu Aníbal Cavaco Silva şi despre viitorul UE, despre evoluţiile economice şi securitatea energetică.
"Dat fiind că atât Portugalia, cât şi România sunt state la frontierele UE, am avut un schimb de opinii mai aplicat pe tema migraţiei, a Politicii europene de Vecinătate, cu cele două dimensiuni ale sale, estică şi sudică, precum şi despre prevenirea şi combaterea terorismului", a mai spus Iohannis.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis a semnat marţi, decretul de decorare a preşedintelui Republicii Portugheze, Aníbal Cavaco Silva.
"Astfel, în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia deosebită avută la dezvoltarea relaţiilor de prietenie şi colaborare dintre România şi Republica Portugheză, domnul Preşedinte Klaus Iohannis a conferit Ordinul Naţional 'Steaua României' - în grad de Colan Preşedintelui Republicii Portugheze, domnul Aníbal Cavaco Silva", se arată în comunicat.
Decorarea a fost făcută la propunerea ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe