- Home
- Politic
- BUCUREŞTI , (29.06.2019, 18:49)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu, analiză critică după Congresul PSD: Un eşec. E inexplicabilă prudenţa faţă de Klaus Iohannis
Social-democraţii reuniţi în congres au evitat să discute teme cruciale pentru partid şi să-şi stabilească “duşmanul” în perspectiva alegerilor prezidenţiale, mergând, cu mici excepţii, pe ideea de non-combat şi mesaje apostolice, afirmă jurnalistul Ion Cristoiu.
Urmărește
6794 afișări
Analiza lui Ion Cristoiu, după Congresul PSD: Un eşec. E inexplicabilă prudenţa faţă de Klaus Iohannis
Jurnalistul a analizat, într-o corespondenţă specială pentru MEDIAFAX, minusurile Congresului extraordinar al PSD, din perspectiva momentului în care are loc: după eşecul la europarlamentare şi condamnarea lui Liviu Dragnea.
Redăm principalele observaţii ale analistului politic Ion Cristoiu:
Despre prudenţa PSD faţă de Klaus Iohannis: "Congresul, noua conducere în frunte cu Dăncilă, încearcă această schimbare. E cred că e realistă, eu nu cred că România îşi mai poate îngădui ce şi-a îngăduit pe vremea lui Klaus Iohannis. Tema abuzurilor rămâne. Ea poate fi folosită în campania electorală. Ce m-a surprins din acest punct de vedere e, cu excepţia lui Călin Popescu Tăriceanu, toţi cei care au luat cuvântul nu au identificat un duşman în Klaus Iohannis. Este ceva inexplicabil. Adică ei dacă nu trec urgent la identificarea lui Klaus Iohannis drept duşmanul lor numărul 1 nu au nicio şansă să intre în turul al II-lea. Pentru mine rămâne inexplicabilă această prudenţă faţă de Klaus Iohannis. Am înţeles la Dăncilă că ea e prudentă. Dar nici cei agresivi nu au fost. Singurul care a identificat duşmanul este Călin Popescu Tăriceanu. Dar, în rest, nimeni. Deşi a continuat şi continuă să le-o dea în bot, nu înţeleg de ce ei se umplu de sânge şi zic mulţumesc. Gândiţi-vă că faţă de Băsescu au fost foarte duri. Şi care, apropo de prezidenţiale, va fi perdantă. Am rămas descumpănit de această teză lansată de Dăncilă şi preluată de echipa ei - PSD nu trebuie să lupte, PSD nu trebuie să injure, PSD, ce? Până la urmă, s-a văzut şi reacţia sălii, PSD trebuie să muşte din duşmani, că de-aia e partid. Teza cu care se laudă echipa lui Dăncilă e “ei ne înjură, noi facem fapte bune, nu răspundem”. Mai ales că dincolo la Iohannis, ei nu sunt menajaţi. Eu nu am auzit la niciun discurs că ei nu au putut face din cauza piedicilor puse de Cotroceni.Şi mai ales că ai de-a face cu un personaj ca Iohannis care e puternic. Pe unul din Opoziţie nu poţi să-l ataci că e în opoziţie, dar Iohannis nu e în Opoziţie. E un om puternic, e sprijinit de servicii".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Despre greşelile candidaţilor la şefia PSD: "Contrar anunţurilor doamnei preşedinte interimar că la acest congres va dezbate situaţia partidului, nu s-a dezbătut. Nici cei care erau pe funcţii, cu excepţia lui Petrea, care a spus ce ar fi vrut să facă el ca secretar… Andronescu a fost o catastrofă. Şi ea şi-a încheiat cariera. Nu am văzut candidaţi care să spună ce vor face ei pe funcţia respectivă. Nu am văzut candidaţi care să vorbească de partid. Culmea enervării mele ca jurnalist a fost Orlando Teodorovici. Pentru că el a vorbit două minute ce mare este el. A candidat şi el la funcţia de preşedinte executiv, dar la niciunul nu am întâlnit, nici la Dăncilă, tema partidului. Dăncilă a ţinut un discurs de premier, am înţeles. Nu am văzut, cu mici excepţii, idei despre cum se va perfecţiona partidul. Toţi începeau cu felicitări de Petru şi Pavel, că m-am şi plictisit la un moment dat. Toţi spuneau cuvinte mari, vorbeau de istorie, de FMI. Mie mi s-ar fi părut normal, mai ales cei care candidau, cu explicaţii ale eşecului la eroparlamentare şi nimeni nu a fost agresiv de pe poziţiile partidului cu celelalte partide. Şi nimeni nu a venit cu proiecte, ce trebuie să facă fiecare. Majoritatea au ţinut discursuri din astea apostolice, să ne iubim, noi suntem buni decât rezultatele alegerilor, nu că nu erau corecte, au criticat desfăşurarea alegerilor, parcă erau analişti. Nimeni nu a abordat situaţia din perioada lui Dragnea. Faptul că nu era democraţie, faptul că a fost puci".
Despre absenţa marilor teme de discuţie la congres: "Acest congres vine într-un moment ieşit din comun. E un moment în care s-au ales funcţiile principale deoarece şeful partidului a fost luat cu duba şi în care partidul a avut cel mai mic scor din istoria sa postdecembristă. Nu se poate ca tu să nu vii în faţa acestui partid şi să nu mai spui adevărul că te-a hărţuit, dar hai să vedem şi greşelile lor- schimbarea miniştrilor, absenţa vieţii de partid. Nu am auzit pe nimeni vorbind despre viaţa de partid. Nu a venit nimeni de la socialiştii europeni. Au dat un mesaj în care vorbea pe culoar. Este foarte important. Au fost câteva semne şi la care adaug că… mie nu mi s-a părut modernă povestea cu copilul îmbrăcat în costum naţional care face chestii patriotice, asta după ce liderii şi-au făcut apariţia prin sală pe muzică rock. Eu am zis că a venit ori Ceauşescu, ori Liviu Dragnea . Era o intrare din asta triumfală în care Viorica Dăncilă îi pupa p-ăia şi abia când a ajuns pe scenă mi-am dat seama că e Viorica Dăncilă".
Concluziile lui Ion Cristoiu: "Din acest punct de vedere, congresul a fost un eşec uriaş. Pentru că el nu a fost congres de alegeri, a fost un congres în care măcar ăia care erau aleşi trebuia să spună nişte lucruri despre ei, despre viaţa de partid, despre faptul că au schimbat doi premieri, despre remanieri, despre faptul că nu l-au atacat pe Iohannis, pentru că s-au speriat de 4-5 #rezist care îi urmăreau prin Bucureşti, că au pierdut relaţiile cu socialiştii europeni. Trebuiau măcar enumerate de cei care candidau şi apoi să se spună soluţiile. Este primul congres extraordinar după dezastru, în care include şi luarea cu duba a şefului partidului. Sunt de accord cu ce zice Pleşoianu că e deţinut politic. Bun, dar partidul unde a fost? Făcea un lanţ dacă partidul considera că Dragnea a fost condamnat pe nedrept. Acest congres s-a adresat partidului, nu Guvernului, nu partidului de guvernământ. Cu mici excepţii nu s-a vorbit despre alegerile prezidenţiale. Nu s-a referit nimeni la candidatul la prezidenţiale, cum trebuie ales, tactica. Nu, era ideea noi suntem uniţi şi nu suntem chiar aşa de răi cum spun oamenii. Cel mai grav este asta, nu există non combat. Partidul, cum s-a văzut în sală, vrea să dai şi tu, mai ales că Iohannis şi acum le dă peste bot. Ei sunt tot timpul în defensivă. Eu dacă aş fi fost în locul lor aş fi spus că domnul preşedinte a făcut un eveniment din faptul că familia lui i-a dat o decoraţie. Ei nu atacă. Nu să răspundă, nu atacă. De la congresul ăsta eu trebuia să plec acasă, dacă eram delegat, cu cine e duşmanul".
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe