- Home
- Politic
- (22.02.2021, 08:35)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: Breaking news: Florin Cîţu începe să-mi fie simpatic
- Ion Cristoiu: M-a interesat poziţia lui Florin Cîţu faţă de convocarea anticonstituţională şi total ineficientă a miniştrilor la întîlniri aşa zise de lucru la Cotroceni, pentru a primi indicaţii de la preşedinte şi de la echipa prezidenţială în chestiuni de administrare a ţării
- Ion Cristoiu: Răspunsul dat de Florin Cîţu m-a surprins. M-a surprins plăcut, ţin să precizez. M-aş fi aşteptat ca Florin Cîţu să spună că merge la Cotroceni, de fapt, aleargă pentru a primi Lumina Sfîntă de la un Klaus Iohannis, care taie nodul gordian în fiecare zi cînd vine vorba de complicatele probleme ale guvernării.
- Ion Cristoiu: Florin Cîţu a limitat însă contribuţia preşedintelui în cadrul întîlnirilor la expunerea unei opinii din afară. Dacă aş fi fan al lui Klaus Iohannis, m-aş uita niţel dintr-o parte la Florin Cîţu, după o astfel de opinie, care face din Nemuritorul de la Cotroceni un biet muritor
Urmărește
10955 afișări
Ion Cristoiu: Breaking news: Florin Cîţu începe să-mi fie simpatic
Publicistul Ion Cristoiu afirmă că, spre deosebire de predecesorul său Ludovic Orban, premierul Florin Câţu consideră întâlnirile de la Cotroceni cu preşedintele Iohannis nu un prilej de a de a alerga să primească sfânta lumină prezidenţială, ci de a asculta şi opinia cuiva din afară în problremele guvernării.
Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:
“Joi, 18 februarie 2021, premierul Florin Cîţu a acordat postului tv Digi 24 un amplu interviu. Spre deosebire de antecesorul său, Ludovic Orban, Florin Cîţu nu se dă în vînt după expunerea mediatică. Pe vremea şefiei de la Palatul Victoria, Ludovic Orban ajunsese să treacă dintr-un interviu într-altul pe parcursul unei singure seri, gonind cu ajutorul SPP dintr-o parte într-alta a Bucureştiului pentru a fi la timp într-un studio după ce părăsise un altul cu puţin timp în urmă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Nu ştiu motivele reticenţei lui Florin Cîţu de a ieşi în faţa opiniei publice prin interviuri temeinice, bine pregătite. Nu cred însă că-şi spune cuvîntul conştiinţa efectelor negative ale supraexpunerii. Cred însă că e vorba de spaima de întrebări incomode. Că e aşa ne-o sugerează alegerea pentru acest interviu a unei televiziuni de casă, Digi 24, şi a unui jurnalist, Cosmin Prelipceanu, supus umil indicaţiilor date de patronat cînd vine vorba de ştabii României, ştabi de care depind afacerile Patronatului în alte domenii decît cel al presei. Ca, de exemplu, afacerile cu cîrnaţi. Indiferent de motiv, refuzul lui Florin Cîţu de a acorda interviuri şi mai ales de a le acorda unor televiziuni independente, şi unor jurnalişti profesionişti, nu unor ţine-cal, constituie una dintre marile slăbiciuni ale guvernării de Centru-Dreapta. Existenţa a trei guverne – PNL, USRPLUS şi UDMR – într-unul singur, ambiţia lui Ludovic Orban de a fi premierul din umbră al României, amestecul brutal al preşedintelui în treburile Guvernului, dar mai ales furtuna internă şi externă pe care trebuie s-o străbată Guvernul cer un premier de forţă, carismatic, prezent în spaţiul public pentru a-şi face auzită vocea.
Deşi minat de întrebările de vată de zahăr ale moderatorului şi de năravul lui Florin Cîţu de a înghiţi cuvintele pe nemestecate, interviul de la Digi 24 rămîne, totuşi, un eveniment politic.
Conştient de acest adevăr l-am urmărit în varianta video şi l-am studiat în varianta transcrisă de agenţia Rador.
Printre multe altele, m-a interesat poziţia lui Florin Cîţu faţă de convocarea anticonstituţională şi total ineficientă a miniştrilor la întîlniri aşa zise de lucru la Cotroceni, pentru a primi indicaţii de la preşedinte şi de la echipa prezidenţială în chestiuni de administrare a ţării. Am mai spus şi am mai scris că acest nărav, de care n-au suferit preşedinţii anteriori, afectează grav activitatea Guvernului. Bietul Florin Cîţu, slugă la patru stăpîni, şefii de partide, Ludovic Orban, Dacian Cioloş, Dan Barna şi Kelemen Hunor, se vede obligat să lase baltă treburile de la Palatul Victoria şi să urce Dealul Cotrocenilor împreună cu miniştrii pentru a da seama nu numai preşedintelui, dar şi chiftelelor care sînt consilierii prezidenţiali. Abordarea relaţiei între premier şi preşedinte a avut loc în hotarele acestui dialog dintre moderator şi premier:
<Florin Cîţu: Dar am şi spus că prefer ca multe dintre discuţii să le avem în coaliţie, dar dacă le avem şi în spaţiul public, le avem şi în spaţiu public.
Realizator: În anumite momente ale discuţiilor ăstora a intervenit preşedintele cu discuţii de mediere la Palatul Cotroceni. Vă ajută momentele astea?
Florin Cîţu: Nu este vorba despre discuţii de mediere. Preşedintele este cel care a negociat acest pachet mare /.../. Este cel care este cea mai ştie cel mai bine cum trebuie să fie alocate aceste resurse, şi este bine să ai întotdeauna, noi stăm, discutăm zilnic şi avem dezbateri, e bine să ai pe cineva care să vină cumva din afară să vadă cum evoluează lucrurile. Este un lucru foarte bun, este aşa-numitul fresh air, o perspectivă nouă. Eu am văzut că toţi am beneficiat de aceste discuţii cu domnul preşedinte, şi eu şi colegii mei de coaliţie.
Realizator: Din exterior pare că discuţiile astea descuie uşi, vă liniştesc şi lucrurile merg apoi mai departe. Întrebarea era aveţi nevoie de acest ajutor?
Florin Cîţu: Întotdeauna avem nevoie de cineva care să aibă o opinie din afară. Este domnul preşedinte, sunt şi alţii în jur care se uită, dar discuţiile cu domnul preşedinte bineînţeles că sunt şi politice de multe ori.>
Despre lipsa de profesionalism evidenţiată de întrebări m-am pronunţat în Jurnalul meu video de pe cristoiublog.ro. Nimeni nu spune că moderatorul trebuia să fie pamfletar cu preşedintele în întrebările sale. Autorul unui interviu pune întrebări nu lansează acuzaţii. Aceste întrebări trebuie astfel formulate încît interlocutorul să nu poată ocoli un răspuns tranşant. Moderatorul de la Digi 24 a practicat însă întrebările de tip Nu-i aşa că Klaus Iohannis e mare? înspăimîntat ca nu cumva să-l supere pe Jupînul de la Cotroceni.
Cu toate acestea, răspunsul dat de Florin Cîţu m-a surprins. M-a surprins plăcut, ţin să precizez.
Cu excepţia lui Emil Constantinescu, preşedinţii postdecembrişti au fost trataţi de premieri (de cei din acelaşi partid cu preşedintele), de şefii de partide, de miniştri ca nişte Dumnezei suiţi în Dealul Sfînt, arătîndu-şi faţa doar pentru a primi urale. Nu întîmplător lui Traian Băsescu i se spunea Zeus. Pentru premieri Lumina nu venea de la Răsărit, nici măcar de la Apus, ci de la Cotroceni. Cînd ajungea vorba de preşedinte, miniştrii, premierii, liderii de partid se transfigurau brusc şi începeau să facă temenele cu privirile.
M-aş fi aşteptat, sub acest semn, ca Florin Cîţu să spună că merge la Cotroceni, de fapt, aleargă pentru a primi Lumina Sfîntă de la un Klaus Iohannis care taie nodul gordian nu o dată, ca Alexandrul cel Mare, ci în fiecare zi cînd vine vorba de complicatele probleme ale guvernării.
Să se prăbuşească într-o veritabilă Cîntare a Marii Înţelepciuni prezidenţiale.
Florin Cîţu a limitat însă contribuţia preşedintelui în cadrul întîlnirilor la expunerea unei opinii din afară.
La atît să se rezume rolul convocărilor de la Cotroceni?
Dacă aş fi fan al lui Klaus Iohannis, m-aş uita niţel dintr-o parte la Florin Cîţu, după o astfel de opinie, care face din Nemuritorul de la Cotroceni un biet muritor.
Cum însă sînt un jurnalist independent, după această opinie de bun simţ, în afara Cultului personalităţii, la care se deda fostul premier Ludovic Orban, încep să-l simpatizez pe Florin Cîţu”.
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe