- Home
- Politic
- (14.05.2024, 11:00)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: Comasarea alegerilor europarlamentare cu localele e o crimă împotriva democraţiei. A eliminat cea mai importantă dezbatere din România: relaţia noastră cu UE
- Ion Cristoiu: Adevăratele probleme care puteau fi discutate până pe 9 iunie, relaţia noastră cu UE, ce părere ar avea românii despre tendinţa impusă de Ursula von der Leyen de centralizare excesivă a puterii la nivelul Comisiei Europene, dacă nu cumva ar trebui să votăm preşedintele sau preşedinta Comisiei Europene direct.
- Ion Cristoiu: Bătălia cu aşa-zisul extremism nu are nicio legătură cu principialitatea, ci cu împărţirea fripturii. Cele două partide europene şi-au împărţit posturi care sunt mult mai importante decât credem noi pe persoană.
- Ion Cristoiu: La noi a contat foarte mult nu spaima că AUR ar fi câştigat în raport cu PNL şi PSD, dacă ei mergeau pe liste separate, ci faptul că în această perioadă, dacă nu erau comasate alegerile, s-ar fi dezbătut chestiuni despre UE, s-ar fi văzut că PNL şi PSD sunt slugi.
Urmărește
554 afișări
Ion Cristoiu: Comasarea alegerilor europarlamentare cu localele e o crimă împotriva democraţiei. A eliminat cea mai importantă dezbatere din România: relaţia noastră cu UE
Publicistul Ion Cristoiu afirmă că adevăratele probleme ale României privind relaţia noastră cu UE au fost eliminate din campania electorală pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie din cauza comasării acestora cu localele, o decizie aberantă din toate punctele de vedere.
“Comasarea alegerilor, care a fost o crimă împotriva democraţiei, a avut drept scop şi a reuşit să elimine cea mai importantă dezbatere din România privind relaţia noastră cu UE. Spun că e o crimă pentru că dacă un primar pune sau nu ţevi de apă nu are nicio importanţă pentru România. Problemele locale nici nu ar trebui dezbătute la televizor pentru că una e la Vaslui, alta la Bucureşti”, a afirmat publicistul luni seara, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Ion Cristoiu spune că problemele care trebuiau să ţină capul de afiş al campaniei electorale pentru europarlamentare sunt posibilitatea alegerii prin vot direct a preşedintelui Comisiei Europene, puterea excesivă a acesteia, reducerea birocraţiei, mandatul şi privilegiile europarlamentarilor.
“Adevăratele probleme care puteau fi discutate până pe 9 iunie, mai ales anul acesta, relaţia noastră cu UE, părerea noastră despre UE, care s-ar putea extinde, cum se încearcă acum, ce părere ar avea românii despre tendinţa impusă de Ursula von der Leyen de centralizare excesivă a puterii la nivelul Comisiei Europene, ce fac europarlamentarii, dacă nu cumva ar trebui să votăm preşedintele sau preşedinta Comisiei Europene direct, dacă nu cumva ar trebui să se reducă privilegiile europarlamentarilor, pentru că, până la urmă ei trăiesc din taxele şi impozitele noastre. Peste tot, la nivelul ţărilor din Europa se pune problema unei reduceri a consumului bugetar pentru birocraţie, numai la UE, nu (…) Adică de ce numai în România să punem problema să reducem birocraţia şi acolo nu”, a explicat publicistul.
Ion Cristoiu spune că toate aceste probleme nu au fost discutate din cauza deciziei PNL şi PSD de a candida pe liste comune, deşi, din punct de vedere ideologic, cele două partide ar fi trebuit să aibă programe electorale diferite.
“Din nenorocire nu se discută absolut deloc şi comasarea a fost o aberaţie din toate punctele de vedere politic. Două partide, PNL şi PSD, care fac parte din două familii politice net diferite, au făcut o listă comună. Puteţi să-mi spuneţi şi mie ce program politic poate să aibă această listă comună pentru că diferă programul politic al europarlamentarilor din familia de stânga de cea din familia de dreapta”, a susţinut publicistul.
“Bătălia cu aşa-zisul extremism are legătură cu împărţirea fripturii”
Ion Cristoiu consideră că argumentul luptei împotriva ascensiunii extremismului nu are nicio legătură cu principialitatea, ci cu împărţirea funcţiilor la nivel european.
“Bătălia cu aşa-zisul extremism nu are nicio legătură cu principialitatea ca dovadă că Ursula von der Leyen care este neliniştită că nu va mai fi din nou preşedinta Comisiei Europene pentru că a ea trebuie votată de Parlamentul European a mers să-I facă curte Giorgiei Meloni, partidul său fiind pe primul loc în sondajele din Italia. (…) Este vorba despre un lucru mult mai practic, aşa cum se vede din comportamentul Ursulei, şi anume împărţirea fripturii. Cele două partide europene şi-au împărţit posturi care sunt mult mai importante decât credem noi pe persoană”, a afirmat publicistul.
Ion Cristoiu arată că apariţia unui nou grup, suveranist, în Parlamentul European ar strica socotelile deja făcute de cele două mari partide politice, popularii şi social-democraţii.
“E mult mai important să fii preşedintele Comisiei Europene, al Parlamentului (…) tendinţa către partide suveraniste gen AUR sau al lui Meloni arată că există riscul ca în Parlamentul European să vină un grup foarte puternic suveranist. Nu e vorba de o spaimă a democraţilor din cele două familii europene, ci de faptul că în momentul în care suveraniştii vin în Parlamentul European toate posturile care se trec prin parlament trebuie să le negociezi şi cu ei, fripturi. Până acum le împărţeau două partide, iar acum trebuie să-I dai şi lui ăla. Şi aşa se explică campania lor ca suveraniştii să nu aibă mai multe locuri”, a explicat publicistul.
Ion Cristoiu adaugă că în România “a contat foarte mult nu spaima că AUR ar fi câştigat în raport cu PNL şi PSD, dacă ei mergeau pe liste separate, ci faptul că în această perioadă, dacă nu erau comasate alegerile, s-ar fi dezbătut chestiuni despre UE, s-ar fi văzut că PNL şi PSD sunt slugi şi s-ar fi detaşat AUR pentru prezidenţiale şi parlamentare”.
“Românii nu au conştiinţa de cetăţean european”
Ion Cristoiu mai spune că nimeni nu e cetăţean european în România deoarece românii nu cunosc mecanismele UE, au reprezentanţi în Parlamentul European trimişi de partide care vor să scape de ei sau să le ofere un post bine plătit şi votul lor nu are greutate ca în parlamentul naţional.
“Nu e nimeni cetăţean european în România. Nu are conştiinţa ca să fie. În al doilea rând există o slabă cunoaştere, dar asta din cauza propagandei oficiale, a mecanismelor UE. Puţină lume ştie la noi ce fac europarlamentarii. Nici noi ştim. În al treilea rând, după ce am intrat în UE, partidele nu au trimis reprezentanţi tipici unui europarlamentar. Să ştie o limbă străină, să sufle nasul în batistă. Au fost trimişti două categorii. Pensionari gen Vasile Blaga sau oameni de care partidele voiau să scape. Cum a fost Marcel Ciolacu cu Gabriela Firea. Şi nu există pe plan european un mecanism prin care o ţară, care şi-a trimis acolo europarlamentarii, să şi-i retragă. Aşa ar fi normal dacă europarlamentarul nu performează, să-l retragă. Nu, în momentul în care te-ai dus acolo ai cinci ani asiguraţi de lene. (…) şi nu în ultimul rând, Parlamentul European e o comedie. Deşi Executivul e Comisia Europeană, puterea Parlamentului European nu e aşa de mare ca a unui parlament naţional şi atunci, dacă te-ai dus acolo, nu are importanţă dacă ai votat sau nu o lege, că votul tău este aşa, benevol”, a mai spus publicistul.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Ciolacu: La sfârşitul anului vom avea una din primele două creşteri economice din Europa şi din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
astăzi, 22:36