- Home
- Politic
- (25.11.2022, 23:29)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu, despre aderarea la Schengen: Intrăm, dar nu pentru că merităm. La ora actuală, punctul nevralgic al Occidentului este R. Moldova, nu Ucraina
- Ion Cristoiu: Eu cred că intrăm, adică sunt convins, pentru că la ora actuală, România, în actualul context geopolitic declanşat de războiul din Ucraina, este foarte, foarte importantă pentru că prin ea se trimit vitamine R. Moldova. Şi-atunci nu-şi poate permite nicio mare putere să slăbească România pentru că dacă noi suntem respinşi, regimul de care se folosesc marile puteri scade.
- Ion Cristoiu: În momentul în care noi intrăm în Schengen, vom fi o ţară mai mult decât vulnerabilă pentru că vom avea graniţă cu Ucraina, cu R. Moldova, cu Bulgaria, cu Serbia şi vom avea graniţă Schengen numai cu Ungaria. Presiunea migraţiei pe frontierele noastre va fi uriaşă. Şi va fi o presiune care nu va fi uşoară pentru că va trebui să tragi în ei.
- Ion Cristoiu: Dacă intrăm în Schengen, o să ni se facă greaţă de atâta sărbătoare. Deja se lucrează. Unul Falcă a scris pe Facebook că este echivalent cu căderea zidului Berlinului. (... ) Va fi comparată chiar cu Revoluţia din decembrie 89, dar eu le dau dreptate pentru că abia atunci intrăm în UE.
Urmărește
52693 afișări
Publicistul Ion Cristoiu afirmă că România va intra în spaţiul Schengen, dar nu datorită meritelor sale, ci pentru că este utilă susţinerii R. Moldova, punctul nevralgic al Occidentului.
“Eu cred că intrăm, adică sunt convins, pentru că la ora actuală, România, în actualul context geopolitic declanşat de războiul din Ucraina, este foarte, foarte importantă pentru că prin ea se trimit vitamine R. Moldova. Şi-atunci nu-şi poate permite nicio mare putere să slăbească România pentru că dacă noi suntem respinşi, regimul de care se folosesc marile puteri scade. Nu că se supără Iohannis, cum să se supere el şi Ciucă, că ei sunt cu să traiţi, dar pe plan intern poate să crească antipatia faţă de UE, să crescă nişte tendinţe pro ruseşti. Eu de aia sunt încredinţat că intrăm, nu că merităm. Nu pentru războiul din Ucraina. La ora actuală, punctul nevralgic al Occidentului este R. Moldova, nu Ucraina”, a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la SMART TV.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
-
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
Ion Cristoiu spune că motivele pentru care Occidentul este interesat să susţină R. Moldova sunt politice şi economice, iar pe acest fond a reînviat ideea unirii cu România, vânturată deja de unii politicieni de la Bucureşti.
„Care sunt motivele, lăsăm Ucraina, acolo e dictatură. R. Moldova este o ţară masiv rusofonă. Din punctul de vedere al stabilităţii, acolo e putreziciune totală. Pentru că, pe de o parte Maia Sandu a încercat să fie un fel de Monica Macovei, de fapt Codruţa Kovesi fără Coldea, el era inteligenţa în binom. Când a venit, ea început să se bată cu toată lumea, încălcând multe elemente ale statului de drept, a schimbat mulţi. Acolo e o ţară în care, dacă vrei să elimini mogulii, îţi trebuie să fii Putin în Rusia. Şi lui Putin i-au trebuit vreo 10 ani până i-a eliminat, ori ea a început să tragă în toate părţile. În ultima vreme, acolo au fost nişte scurgeri în presă din dialogurile în interiorul Guvernului care erau catastrofale. Ăia era un fel de regim Băsescu îi radem pe ăia, îi arestăm pe ăia. A încercat să o demită pe Gavriliţa şi nu a putut. Plus economiceşte. Şi-atunci, chiar se vântură, unii politicieni din România sunt deja ameţiţi de teza unirii”, a explicat publicistul.
Ion Cristoiu adaugă că, deşi a avut unele dubii privind unificarea celor două ţări, acum, în contextul războiului din Ucraina, totul devine posibil.
“Nu am spus că aşa va fi. Până acum am avut dubii pentru că ea trebuie aprobată de marile puteri. Acum războiul din Ucraina schimbă totul, se poate orice. Se poate regândi toată harta Europei. Dacă vor ăia, va fi posibilă, se face referendum. Deocamdată sigur este, de trei ori sigur este, că problema cea mai mare a NATO, a UE este R. Moldova”, a subliniat publicistul.
„Presiunea migraţiei pe frontierele noastre va fi uriaşă. Nu va fi uşoară pentru că va trebui să tragi în ei”
Ion Cristoiu mai spune că datorită rolului României în sprijinirea R. Moldova, liderii europeni vor închide ochii la orice, rezolvându-se inclusiv problema cu austriecii care se opun extinderii spaţiului Schengen.
„Eu am plecat de la premisa că noi suntem foarte importanţi acum şi că ei închid ochii la orice. Este foarte importantă această axiomă. Austria se rezolvă acum, ea are într-adevăr o problermă cu emigranţii. Ciudat e faptul că nu spun nimic de Ungaria, că trec şi pe acolo, doar nu ajung direct la noi. Ei au făcut planul acela în 5 puncte şi acum, mai mult ca sigur, se decide”, a susţinut publicistul .
Ion Cristoiu avertizează însă că, odată ce România va deveni frontieră Schengen, va fi o ţară vulnerabilă, presiunea migraţiei pe graniţele noastre va fi uriaşă şi va veni la pachet cu un cost de imagine pe măsură.
“În momentul în care noi intrăm în Schengen, vom fi o ţară mai mult decât vulnerabilă pentru că vom avea graniţă cu Ucraina, cu R. Moldova, cu Bulgaria, cu Serbia şi vom avea graniţă Schengen numai cu Ungaria. Presiunea migraţiei pe frontierele noastre va fi uriaşă. Şi va fi o presiune care nu va fi uşoară pentru că va trebui să tragi în ei. Acum deja în Serbia sunt mari probleme. Deja Serbia şi Austria se confruntă cu năvăliri. Sunt oameni. Ăla care stă la Paris devine sentimental pe Facebook. Ungurii au avut un avantaj că eram noi, aproape ca în Schengen, eram în UE, frontierele, aveam grijă. Păi şi în R. Moldova? Să ceri moldovenilor, ucrainenilor... deci presiunea pe partea aia este uriaşă. Şi-atunci austriecii vor să obţină un lucru, noi suntem de acord, că suntem grăbiţi să ajungem în Schengen, şi anume ca noi să returnăm, să fim ţară antecameră, în sensul că îi şi trimitem înapoi. Şi ştiţi cum va arăta Facebook-ul? România deportează, ăia plâng, se trântesc pe jos. Ca imagine, într-o lună, ne-a făcut pulbere.”, a afirmat publicistul.
Ion Cristoiu mai spune că din cauza problemelor provocate de migraţie pe ruta balcanică, Austria a recurs la şantajarea UE.
“Deci austriecii încep să nuanţeze spunând că ei vor garanţii că dacă se extinde Schengen-ul, nu va mai fi ruta balcanică de migraţie. Ea va fi, nicio grijă. Ei şantajează, nu pe noi, Uniunea Europeană. Adică daţi-ne nişte bani că noi trebuie să facem. Au lăsat-o pe ultima sută de metri că numai aşa poţi să şantajezi. Pentru că altfel, aţi văzut la Oanda, sunt presiuni, vin europarlamentarii, ONG-uri, ori aşa, pac pe ultima sută de metri. Înainte cu câteva zile de Consiliul extraordinar JAI, mi-e limpede”, a spus publicistul.
Ion Cristoiu adaugă că aderarea României la Schengen va fi un moment de maximă sărbătoare pentru politicieni, de comparaţie cu alte evenimente istorice, chiar cu Revoluţia din decembrie 89, comparaţie îndreptăţită deoarece prin aderarea la Schengen, după 15 ani, intrăm de fapt şi în UE.
“Dacă intrăm în Schengen, o să ni se facă greaţă de atâta sărbătoare. Deja se lucrează. Unul Falcă a scris pe Facebook că este echivalent cu căderea zidului Berlinului. (... ) vă imaginaţi ce va fi? Va începe o bătălie între PNL şi PSD că lor li se datorează, după asta presa useristă care va zice că nu e chiar aşa. USR cînd s-a ridicat MCV a zis că e mai gravă monitorizarea din PNRR. Nu e adevărat. Ce, polonezii respectă statul de drept? MCV nu are echivalent. Ăla era umilitor, în fiecare an noi eram monitorizaţi. Deci, vă puteţi imagina ce sărbătoare va fi. Va fi comparată chiar cu Revoluţia din decembrie 89, dar eu le dau dreptate pentru că abia atunci intrăm în UE”, a conchis publicistul.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe