Ion Cristoiu: Duminică a fost Apocalipsa. Proclamată de Vlad Voiculescu. Luni a fost Învierea. Proclamată de Florin Cîţu

  • Ion Cristoiu: Caragiale e din ce în ce mai actual şi prin ceea ce s-a întîmplat în aceste zile. Pentru că şi-n aceste zile ne-am confruntat cu legendara deosebire: Ieri, întristarea, Azi, veselia. Numai că nu e vorba de o deosebire între Ieri şi Azi, de la un regim la altul, ci este o deosebire din interiorul unui regim.
  • Ion Cristoiu: A venit Apocalipsa! Vlad Voiculescu a anunţat noi recorduri triste. Familii întregi internate în spital. Virusul a luat în vizor pînă şi copii. Mult mai grav, Vlad Voiculescu ne-a avertizat că-n depărtare nu se vede nici o luminiţă.
  • Ion Cristoiu: După Apocalipsa de duminică, a venit Învierea de luni. Astfel, premierul Florin Cîţu ne-a anunţat, printre altele, că se va face un comitet interministerial pentru revenirea la normal începînd de la 1 iunie. Simpla enunţare a acestui angajament ne nedumereşte. Revenirea la normal nu are nevoie de nici un plan.
Urmărește
3267 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Duminică a fost Apocalipsa. Proclamată de Vlad Voiculescu. Luni a fost Învierea. Proclamată de Florin Cîţu

Ion Cristoiu: Duminică a fost Apocalipsa. Proclamată de Vlad Voiculescu. Luni a fost Învierea. Proclamată de Florin Cîţu

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că, după ce Vlad Voiculescu a anunţat duminică recorduri triste şi slabe speranţe de a scăpa de coronavirus, iar premierul Cîţu, dimpotrivă, că ne ne aşteaptă revenirea la normal de la 1 iunie, şeful Executivului ar fi trebuit să-l demită pe ministrul Sănătăţii pentru că i-a speriat pe români.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„<Din ce în ce mai actual Caragiale> – scria Tudor Arghezi în tableta Oamenii lui Caragiale din Revista Fundaţiilor Regale, ianuarie 1946. Şi marele publicist, continua, argumentînd:

<Îl întîlneşti pe Caragiale în discursuri, în declaraţii, în proiecte, în presă, în literatură, pretutindeni unde se scrie şi se grăieşte, prezent şi la catedră. În absenţa unui control public şi a unei critice care nu poate decît să aplaude şi să admire, ciracii lui se lasă în voia focului sacru nemaifiind stingheriţi de nici o teamă şi siguri că tot ce spun şi fac se bucură de nemurire.>

Invocarea lui Caragiale era primejdioasă pentru un scriitor ca Tudor Arghezi la vremea respectivă. Publicaţiile de Opoziţie, Dreptatea şi Liberalul făceau mare caz de actualitatea lui Caragiale. Ori de cîte ori luau peste picior Guvernul Petru Groza, pe comunişti (evident, în nici într-un caz pe ruşi) publicaţiile şi publiciştii partidelor istorice făceau trimiteri la Caragiale. Tudor Arghezi se referea la actualitatea lui Caragiale în sensul demagogiei în creştere imediat după 23 august ʼ44. O demagogie care nu era în exclusivitate a comuniştilor, ci şi a altor partide, o demagogie care definea clasa politică din România.

Caragiale a fost mereu actual, a fost actual cînd a scris, a fost actual şi după, şi va fi actual şi în viitor. Şi unul din temeiurile de actualitate a lui Caragiale a reprezentat-o celebra deosebire între Ieri şi Azi din discursul lui Caţavencu din O scrisoare pierdută:

<Am luptat şi am progresat: ieri obscuritate, azi lumină! Ieri bigotismul, azi liber-pansismul! Ieri întristarea, azi veselia!...>

Ori de cîte ori a fost o schimbare de regim, de la regimul burghezo-moşieresc, ca să mă refer în termeni comunişti, la regimul de democraţie populară, cînd a avut loc trecerea de la regimul comunist, la regimul FSN-ist, ba chiar şi cînd a avut loc trecerea, mai puţin marcată, de la Dejism la Ceauşism, s-a ivit imediat, pusă la lucru de propagandă, şi celebra deosebire: Ieri, întristarea, Azi, veselia. După 22 decembrie 1989 întreaga presă de partid şi de stat, devenită din comunistă, anticomunistă, s-a umplut de articole menite a demonstra că Ieri a fost întuneric, frig, dictatură, Azi era, că venise regimul FSN-ist, lumină, căldură şi, desigur, democraţie.

Caragiale e din ce în ce mai actual şi prin ceea ce s-a întîmplat în aceste zile. Pentru că şi-n aceste zile ne-am confruntat cu legendara deosebire: Ieri, întristarea, Azi, veselia. Numai că nu e vorba de o deosebire între Ieri şi Azi, de la un regim la altul, ci este o deosebire din interiorul unui regim. Nu este o deosebire între o perioadă de mai mulţi ani şi o perioadă vine, tot aşa de mai mulţi ani, ci o deosebire între două zile: Duminică şi Luni.

Duminică, 4 aprilie 2021, din punctul de vedere al Pandemiei a fost Apocalipsa, Luni, 5 aprilie 2021, din punctul de vedere tot al Pandemiei, a fost Învierea.

Duminică, Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, cel care alcătuieşte de unul singur un guvern, în cadrul guvernelor care alcătuiesc Guvernul Cîţu, a ţinut o conferinţă de presă. O conferinţă de presă nu întîmplător pusă duminică după-amiaza. E vremea cînd evenimentele politice somnolează şi atunci, după modelul inventat de Traian Băsescu, cine ţine conferinţe de presă duminica are şansa să obţină un impact mediatic însemnat. Vlad Voiculescu avusese – tot duminică – o şedinţă de lucru cu secretarii de stat şi managerii de spitale din Bucureşti pe tema Pandemiei. În conferinţa de presă, Vlad Voiculescu a prezentat concluziile. Concluziile pot fi rezumate la un strigăt:

A venit Apocalipsa!

Vlad Voiculescu a anunţat noi recorduri triste. Familii întregi internate în spital. Virusul a luat în vizor pînă şi copii. Mult mai grav, Vlad Voiculescu ne-a avertizat că-n depărtare nu se vede nici o luminiţă.

Tocmai cînd ne pregăteam de Apocalipsă, a venit premierul Florin Cîţu care a ţinut luni o conferinţă de presă.

Concluzia intervenţiei sale:

După Apocalipsa de duminică, a venit Învierea de luni.

Astfel, premierul Florin Cîţu ne-a anunţat, printre altele, că se va face un comitet interministerial pentru revenirea la normal începînd de la 1 iunie. Simpla enunţare a acestui angajament ne nedumereşte. Revenirea la normal nu are nevoie de nici un plan. Se anunţă că se pune capăt restricţiilor. Dar dacă ar fi nevoie (presupunînd că revenirea la normal e riscantă, că poate să producă, de exemplu, leşinuri la cei care nu vor mai purta mască), atunci de ce trebuie înfiinţat un Comitet? N-avem un guvern care se ocupă cu asta? Anunţarea acestui comitet ministerial a avut menirea a-l contrazice pe Vlad Voiculescu.

Nu e Apocalipsa!

E Învierea!

Singura mare întrebare din toată această tărăşenie trimite la un amănunt banal. Vlad Voiculescu este un ministru al Guvernului Florin Cîţu. Şeful Guvernului e Florin Cîţu. Nu înţeleg de ce era nevoie ca şeful guvernului, pentru a-l contrazice pe Vlad Voiculescu, să ţină o conferinţă de presă. Era de ajuns să-i dea un telefon. Sau să-i ceară demisia pentru pentru înfricoşarea românilor”.

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici