- Home
- Politic
- (19.03.2022, 09:38)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: După încheierea războiului din Ucraina, coaliţia PNL-PSD se va rupe
Publicistul Ion Cristoiu afirmă că în cele trei luni de la instalarea Guvernului Ciucă rezolvarea problemelor ţării bate pasul pe loc şi avertizează că după încheierea războiului din Ucraina, coaliţia se va destrăma.
Urmărește
8248 afișări
Ion Cristoiu: După încheierea războiului din Ucraina, coaliţia PNL-PSD se va rupe
“La Bucureşti se doarme dintr-o iluzie pentru că dacă atenţia mediatică a fost abătută, nu înseamnă că pandemia s-a terminat şi nu înseamnă că problemele nu s-au adâncit. Şi, de fapt, e un dezastru care bălteşte. În asemenea momente, presa trece cu vederea. Asta nu înseamnă că PSD nu vede că PNL creşte în sondaje şi, după părerea mea, PSD chiar cade, în fiecare zi. Pentru că acest mare partid e la căruţa lui Iohannis. Şi-atunci electoratul zice avem două partide PNL şi PSD, păi de ce să votez eu PSD că e ca şi PNL. O greşeală uriaşă. Ar fi fost bine şi pentru România dacă ei erau în Opoziţie. Pe undeva, unitatea în faţa războiului din Ucraina nu ar fi fost forţată, în sensul că a venit şi opoziţia”, a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la SMART TV.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Ion Cristoiu avertizează că, după încheierea războiului, şi la noi, ca şi la ruşi, vor apărea fisurile, iar USR ar putea să speculeze acest moment în favoarea sa.
“Dacă mâine ar fi alegeri, nu s-ar schimba nimic la noi. Acum. Când se va termina războiul, o să vedeţi cum o să cadă coaliţia. Dacă cei de la USR sunt acum deştepţi, ei vor câştiga. Acum , în timpul războiului, lumea este preocupată de asta. (…) deci, din punct de vedere electoral, dacă acum au alegerile, nu se întâmplă nimic. Când se termină, o să apară, ca şi la ruşi, fisurile. Chiar şi când câştigă. Pentru că atunci nu mai e atmosfera aceea de război şi constată că mor de foame. Abia atunci se simt sancţiunile. La noi, foarte multe probleme nu vin din război, ci din faptul că nu fac nimic. Au trecut trei luni şi nu au făcut nimic, nimic. Nu-mi vine să cred. Unde sunt legile? A adoptat ceva Parlamentul în afară de desfiinţarea SIIJ? Acum eşti pe val pentru că nu te schimbă nimeni. Dacă acum iei nişte măsuri, ai sprijin după”, a explicat publicistul.
Ion Cristoiu mai spune că se aştepta la creşterea PNL în sondaje în această perioadă, ceea ce va duce la ruperea coaliţiei deoarece electoratul PSD nu se mai regăseşte în mesajele social-democraţilor.
“Marile probleme se vor simţi după şi acum ele sunt adâncite de război. (…) Cea mai periculoasă este creşterea PNL în sondaje în raport cu PSD. Asta va duce la ruperea coaliţiei. Mă aşteptam, pentru că PSD nu mai are voce. Dacă el era în Opoziţie, fără să fie împotriva războiului, aducea nişte nuanţe şi câştiga capital. Sunt şi oameni care au întrebări. La ora actuală, electoratul PSD nu se mai regăseşte în politica PSD. Nu (va rămâne coaliţia în picioare după acest război). Pe perioada războiului va creşte PNL şi PSD va fi obligat să renunţe la coaliţie, altfel va pierde alegerile”, a susţinut publicistul.
Cum se va încheia războiul din Ucraina
Ion Cristoiu afirmă că războiul din Ucraina se va încheia fie printr-o împotmolire a ruşilor, mai puţin probabilă, fie prin încheierea unui tratat de pace, semnat de Volodimir Zelenski.
“Ăsta ar putea fi finalul. Un tratat de pace sau o înţelegere între cele două părţi, semnat de Zelenski, în niciun caz de altcineva, şi cred că se va merge pe păstrarea faptului împlinit. Adică, să rămână Crimeea şi Donbasul. Numai aşa cred că se poate încheia. Dar aici va depinde foarte mult de ucraineni. Eu aşa aş face acum. În 26 iunie 1940, când a fost dictatul de la Moscova (României i s-au luat Basarabia, Bucovina de Nord, Ţinutul Herta, Transilvania de Nord-Vest şi Cadrilaterul), toată lumea a criticat Consiliul de coroană că a cedat. A făcut un lucru foarte bun. A zis bă, dacă nu cedăm, rămânem într-o bucăţică. Dacă nu cedăm, vin ăia şi ne pisează şi nu rămâne piatră pe piatră. Acum, dacă vezi că ruşii nu cedează, renunţi pentru că vezi că istoria e complicată. Poate vine altcineva la Kremlin şi se schimbă. Altfel, ruşii nu dau înapoi, mi-este greu să vred că vor da”, a subliniat publicistul.
În opinia sa, rezultatul negocierilor dintre Rusia şi Ucraina nu ar putea fi decât cel dintre ruşi şi finlandezi, care au cedat Moscovei Karelia, prin Tratatul din 12 martie 1940.
“Rezultatul negocierilor ruso-ucrainene nu poate fi decât cel din Finlanda. Este tras la indigo. Iniţial, Armata Roşie a intrat pe ideea să schimbe regimul, ba chiar să facă un regim comunist. În final, ruşii le-a cerut finlandezilor să le dea Karelia. Dacă observaţi acum, acţiunea de azi cu Crimeea (mitingul de la Moscova dedicat sărbătoririi a 8 ani de la anexarea peninsulei), care a fost un semnal extrordinar, discursul cu guvernatorii, Putin a renunţat la tema NATO, care e o primejdie, e temă secundară, tema principală este sudul. Astăzi a fost un semnal extraordinar dat de Putin, aniversarea Crimeei. Deci, el s-a concentrat pe sud. Dacă observaţi, în sud nu se întâmplă nimic spectaculos pentru televiziuni, pentru că acolo sunt oraşe mici, litoralul tot e cucerit. Au până la Odessa, tot litoralul Mării Negre, inclusiv Insula Şerpilor, până la Marea Azov. Şi, din câte îmi dau eu seama, este o aparentă împotmolire a ruşilor. E aceeaşi strategie ca la noi. Puteau să pună regimul lor imediat, dar au pus până în 1947. Stilul lor. Cred că acolo în sud, pe teren, ei câştigă sat cu sat, îşi instalează administraţie proprie, fac referendumuri, şi, când vor veni la negocieri, vor spune e fapt împlinit”, a explicat publicistul.
Cât priveşte înlăturarea lui Putin de la Kremlin, Ion Cristoiu spune că acest lucru ar fi posibil numai după încheierea războiului din Ucraina, când atenţia ruşilor nu va mai fi concentrată pe conflictul militar şi vor resimţi din plin efectele sancţiunilor economice.
“După părerea mea, Putin poate fi înlăturat după. Adică se încheie războiul, sancţiunile rămân, se vor resimţi şi atunci poporul poate să-l răstoarne. Deci poţi să-l răstorni când nu mai e război… şi atunci vor spune gata, nu mai e război, se negociază cu Occidentul că nu se ia partea aia a Ucrainei, pentru că o va semna Zelenski, şi omul care îl va răsturna pe Putin va negocia cu occidentul ridicarea sancţiunilor. Şi atunci poţi să vii în faţa ruşilor, ca salvator, dar trebuie mai întâi să termini războiul. Acum nu simt”, a mai spus publicistul.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe