Ion Cristoiu: Plicticoşenia din campanie electorală are un scop diabolic: să iasă la vot doar cei scoşi de maşinăria partidelor

  • Ion Cristoiu: Ar părea că şi Nicolae Ciucă cu cartea, şi Marcel Ciolacu, cu ce face, şi Drulă, din partea ADU şi George Simion de la AUR, făcând campanie politică pentru partide şi pentru ei îşi fac campanie pentru prezidenţiale. Dar nu e adevărat. Îşi fac campanie şi pentru votul politic de la locale.
  • Ion Cristoiu: Nu am avut de-a face cu o reformă. Ciolacu s-a angajat, aici, la Aleph News, în faţa telespectatorilor, inclusiv cu o reformă administrativă. Problema în România este faptul că cheltuim mai mult decât strângem, mai mult decât ne ţine cureaua
  • Ion Cristoiu: Nu se va mai face o reformă. Ca acest moment al coaliţiei, mai ales 2023, nu vom mai întâlni în istorie. După alegeri nu ştiu ce iese. Noi nu am avut în istoria postdecembristă sau chiar în istoria modernă un moment mai propice reformelor.
Urmărește
256 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Plicticoşenia din campanie electorală are un scop diabolic: să iasă la vot doar cei scoşi de maşinăria partidelor

Ion Cristoiu: Plicticoşenia din campanie electorală are un scop diabolic: să iasă la vot doar cei scoşi de maşinăria partidelor

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că dezinteresul pentru alegerile locale este efectul coalizării PNL şi PSD, ceea ce a dus la absenţa unei bătălii clare stânga-dreapta în campania electorală pentru primării şi consilii locale.

“Câtă vreme campania pentru locale era pro şi contra PSD, cu mai multe partide pe dreapta care îl atacă, localele devin foarte interesante. Aşa a fost în 2020 (...) Anul acesta nu mai are cum să fie din mai multe motive. Chiar dacă ar fi numai localele, separat de europarlamentare. În primul rând, avem o coaliţie de guvernare şi dacă vă uitaţi la Bucureşti, Burduja evită să o atace pe Firea, Firea evită să-l atace pe Burduja, Nicuşor Dan evită să-l atace pe Burduja.(...)”, a afirmat publicistul luni seara, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News.

Ion Cristoiu spune că liderii de partide care fac campania electorală şi pentru ei şi pentru candidaţi lor fac, de fapt, campanie pentru votul politic la alegerile locale, iar plictiseala care domină campania electorală are un scop diabolic.

“Ar părea că şi Nicolae Ciucă cu cartea, şi Marcel Ciolacu, cu ce face, şi Drulă, din partea ADU şi George Simion de la AUR, făcând campanie politică pentru partide şi pentru ei îşi fac campanie pentru prezidenţiale. Dar nu e adevărat. Îşi fac campanie şi pentru votul politic de la locale. Şi ei mai ştiu un lucru. Nu ştiu dacă e o strategie. Această plicticoşenie din campanie electorală are un scop diabolic şi anume să iasă la vot cât mai puţină lume şi să vină doar cei scoşi de maşinăria partidelor. Dacă în afară de cei scoşi de PNL, PSD, ADU sau AUR vin şi alţii, ăia pot să răstoarne scorul”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu a explicat că pentru a produce un scor-surpriză la alegeri trebuie să scoţi la vot electoratul dezinteresat.

“Avem trei categorii de electorat. Ăla care discută, se interesează cine candidează, ce spune, care e mic, şi nu depinde de maşinăriile partidelor. Pur şi simplu omul se preocupă ca un jurnalist. Un electorat un pic mai mare care este al maşinăriilor de partid. Adică, el nu se interesează, dar cu o zi înainte, vin activiştii partidului cu care simpatizează  şi îi spun <nene, ieşi la vot!> Şi o altă mare parte a electoratului pe care nu-l interesează. Ca să poţi să produci surprize la locale sau la europarlamentare trebuie să-i aduci pe aceştia din urmă, că nu ştii cum vor vota”, a afirmat publicistul.

Cartea lui Ciucă, o broşură electorală

Cum anunţul liderului PNL, că va lansa o carte despre el, Un ostaş în fruntea ţării, a fost interpretat ca un mod de a-şi face campanie electorală pentru prezidenţialele din toamnă, Ion Cristoiu spune că, la fel ca în cazul lui Iohannis, cartea lui Nicolae Ciucă va fi programul său politic.

“Titlul cărţii lui Ciucă, Un ostaş în fruntea ţării, e mai bun ca al lui Geoană, Gândurile unui român la vârful NATO. (...) Nu a folosit militar, care e un cuvânt mai proaspăt, dar mai rece. Un ostaş. Şi are multe semnificaţii (...) Pas cu pas, cartea lui Iohannis nu este o carte (...) Există Argetoianu, Memorii, există I.G.Duca, Amintiri politice,  pe care o citeşti pentru a vedea o serie întreagă de evenimente, la care a participat el. În cazul lui Iohannis, nu era o carte despre viaţa lui. Ca şi la Ciucă (...) este de fapt programul lui politic. Nu cred că sunt memorii. Şi titlul trimite la o broşură electorală.”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu nu crede că premierul Ciolacu îşi va face campanie lansând o carte despre el, ci va folosi funcţia de şef al Guvernului.

„Marcel Ciolacu nu merge pe asta, merge pe folosirea funcţiei de premier printr-o serie de acţiuni. Cum s-a dus la Florin Piersic la spital (...) A avut impact electoral . Până la urmă politicianul nu se adresează nouă, care suntem atenţi la orice nuanţă. Se adresează electoratului, care zice <bă, ai văzut, s-a dus la Florin Piersic>. Ce om de treabă. (...) este o trăsătură a politicianului, nu numai în democraţie. El trebuie să te păcălească”, a afirmat publicistul.

Ion Cristoiu consideră că şi vizita lui Marcel Ciolacu în Turcia trebuie văzută tot din perspectivă electorală.

“Şi vizita lui în Turcia este chiar o lovitură. Spre deosebire de alte vizite, aceasta este chiar importantă pentru Marcel Ciolacu. Nu întâmplător a luat un avion, plin de jurnalişti.(...) Nu trebuie să se întoarcă cu nimic. El trebuie să se întoarcă cu nişte imagini”, a spus publicistul.

Nu am avut de-a face cu o reformă în guvernarea Ciolacu”

Cât priveşte rezultatele guvernării, Marcel Ciolacu nu are cu să se mândrească. Nu a făcut reformele promise în primul interviu acordat în calitate de premier lui Ion Cristoiu, anul trecut în august, la Aleph News.

„Nu am avut de-a face cu o reformă. El s-a angajat, aici, la Aleph News, în faţa telespectatorilor, inclusiv cu o reformă administrativă. Problema aceasta cu reforma, anunţată în interviu, am discutat-o aproape în fiecare emisiune. Problema în România este faptul că cheltuim mai mult decât strângem, mai mult decât ne ţine cureaua (...) problema este pusă prost. Şi anume avem un număr de funcţionari şi hai să-i reducem. Nu. Vorbim de cheltuielile bugetare. Este vorba despre un efort uriaş care se numeşte audit. Nu e vorba că avem deficit, este vorba că avem o birocraţie uriaşă, care face aparatul bugetar greoi”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că nu se va mai face nicio reformă după ce coaliţia PNL-PSD a ratat singurul moment prielnic din istoria postdecembristă a României.

„Nu se va mai face o reformă. Ca acest moment al coaliţiei, mai ales 2023, nu vom mai întâlni în istorie. După alegeri nu ştiu ce iese. Noi nu am avut în istoria postdecembristă sau chiar în istoria modernă un moment mai propice reformelor. Cum spunea Marcel Ciolacu, cea administrativă. Judeţele din România corespund unei alte realităţi. Nu comuniste. Realităţii în care Nicolae Ceauşescu, ca să dezvolte locurile unde nu se întâmpla nimic, a făcut un judeţ. Problema este că acum trebuie să mergi pe zone, ca să poţi să obţii fonduri. Da, dar dacă faci reformă şi dispar judeţele, dispar şi preşedinţii de Consilii Judeţene, ca agenţi electorali”, a conchis publicistul.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici