Ion Cristoiu: Vlad Voiculescu i-a întins o capcană abilă lui Florin Cîţu. Şi acesta, orb politic cum e, a căzut în ea

  • Ion Cristoiu: În 29 ianuarie 1990, a fost începutul unui fenomen care se manifestă şi azi: Divizarea societăţii româneşti pe temeiuri politice în două mari grupări radicale, fanatice, de cetăţeni care văd în purtătorul de mesaj diferit de al lui nu un cetăţean care trebuie respectat, ci un duşman care trebuie convins cu ciomagul.
  • Ion Cristoiu: Un asemenea eveniment major, tratat pe nedrept ca simplu fapt putem considera conflictul dintre Florin Cîţu şi Vlad Voiculescu în chestiunea publicării datelor legate de testarea Covid pe judeţe şi de procesul vaccinării.
  • Ion Cristoiu: Faptul e un eveniment, pentru că el duce în chip automat spre o bătălie făţişă între PNL şi USRPLUS în jurul ministrului Vlad Voiculescu. Chiar dacă PNL, trezit brusc la realitate va da înapoi, conflictul nu se va încheia. Vlad Voiculescu va continua să-l provoace pe Florin Cîţu, să-i provoace pe cei din PNL, doar-doar aceştia vor trece la demiterea lui Vlad Voiculescu
Urmărește
7367 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Vlad Voiculescu i-a întins o capcană abilă lui Florin Cîţu. Şi acesta, orb politic cum e, a căzut în ea

Ion Cristoiu: Vlad Voiculescu i-a întins o capcană abilă lui Florin Cîţu. Şi acesta, orb politic cum e, a căzut în ea

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că războiul dintre Florin Cîţu şi Vlad Voiculescu, pe tema publicării datelor legate de testarea Covid pe judeţe şi de procesul vaccinării, este de fapt o bătălie făţişă între PNL şi USRPLUS, o provocare a premierului de a-l demite pe ministrul Sănătăţii, în urma căreia PNL e deja înfrînt, indiferent de rezultat.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Istoria postdecembristă cunoaşte numeroase fapte pe lîngă care noi, cei din prezent am trecut, fără a ne da seama că erau mai mult decît fapte. Erau evenimente, şi nu orice fel de evenimente, ci evenimente care se vor dezvălui mai tîrziu, prin consecinţele sale, de o importanţă semnificativă pentru întreaga scenă politică şi, prin asta, pentru întreaga ţară. În 29 ianuarie 1990, după demonstraţia anti-FSN de proporţii, au venit în Bucureşti minerii. N-au fost atît de mulţi şi atît de agresivi ca-n mineriadele care vor urma şi, în consecinţă, venirea lor a trecut practic neobservată. Faptul era însă în realitate un eveniment. Şi încă unul foarte important pentru o lungă perioadă de timp. Înlocuirea Armatei care refuza să intervină împotriva demonstraţilor, cu partea înaintată şi disciplinată a proletariatului, minerii, pentru a contracara mişcările de stradă ale Opoziţiei. Tot în 29 ianuarie 1990, a fost începutul unui fenomen care se manifestă şi azi:

Divizarea societăţii româneşti pe temeiuri politice în două mari grupări radicale, fanatice, de cetăţeni care văd în purtătorul de mesaj diferit de al lui nu un cetăţean care trebuie respectat şi, eventual convins cu vorba, ci un duşman care trebuie convins cu ciomagul.

Un asemenea eveniment major, tratat pe nedrept ca simplu fapt putem considera conflictul dintre Florin Cîţu şi Vlad Voiculescu în chestiunea publicării datelor legate de testarea Covid pe judeţe şi de procesul vaccinării.

Pe 4 martie 2021, ministerul Sănătăţii a publicat, pe portalul Guvernului pentru seturile de date deschise livrate de autorităţile şi instituţiile administraţiei publice, date la zi privind situaţia Pandemiei pe judeţe şi situaţia vaccinării, pe centre de vaccinare.

Pe 8 martie 2021, premierul Florin Cîţu cere Corpului de control să meargă la Ministerul Sănătăţii pentru a verifica dacă datele publicate de Minister au respectat legislaţia şi dacă au avut avizul instituţiilor despre care s-au publicat informaţii.

Imediat, se pune în mişcare maşinăria de propagandă a PNL pentru a-l denunţa pe Vlad Voiculescu drept autor al unui atentat la Siguranţa naţională. Unul dintre purtătorii de flamură în acest război se numeşte Lucian Bode, ministrul de Interne din partea PNL. Acesta a declarat în deplină cunoştinţă de cauză:

<Eu spun foarte clar că nu este normal ca listele să fie publicate cu adrese legat de sistemul de apărare, de ordine publică. Înţeleg că era vorba şi despre serviciile de informaţii. Vezi adresa strada X, nr Y şi constaţi că acolo s-au vaccinat cetăţeni din structurile respective. Din acel moment poţi să te aştepţi, că nu ne sînt toţi prieteni pe pămîntul ăsta, dar pot veni să fotografieze, să filmeze... Nu mi se pare normal să dăm publicităţii>.

Lui i s-au alăturat politicienii din PNL, dar şi lideri de opinie. Vlad Voiculescu a fost pus la zid – i s-a cerut demisia – pentru că a încălcat Legea dînd publicităţii date despre vaccinarea ofiţerilor MI, MApN, SPP şi STS, fără avizul acestor instituţii. Potrivit campaniei angajate împotriva lui Vlad Voiculescu trimiterea Corpului de control la ministerul Sănătăţii era prea puţin faţă de crima comisă de Vlad Voiculescu. În realitate, la minister trebuie trimis un detaşament de paraşutişti care, sprijinit de blindate, să ia cu asalt ministerul şi să-l scoată din clădire pe ministru, încătuşat.

Habar n-am dacă Vlad Voiculescu a încălcat Legea secretului de stat publicînd date despre personalul instituţiilor de forţă. După opinia mea, Florin Cîţu a reacţionat astfel, după patru zile de tăcere, la presiunea Sistemului. Florin Cîţu e un politician slab, lipsit de susţinere politică şi, mai ales, lipsit de suport popular. Prin urmare pe el îl face să se vîre sub birou un telefon primit şi de la un sergent, d-apoi cum a fost acum de la mai mulţi generali. Speriat de Sistem, Florin Cîţu a luat atitudine faţă de gestul lui Vlad Voiculescu.

Dacă ar fi fost un politician cît de cît ar fi luat aminte la un fapt evident:

Vlad Voiculescu n-a publicat datele, pentru că s-a trezit de dimineaţă cu gîndul de a mai face ceva scandal, ci pentru că el se înscrie în concretizarea unui Program politic:

<Transparenţa este mai mult decît un cuvînt.

Transparenţa este o promisiune de onestitate faţă de oameni şi de încredere între cetăţeni şi autorităţi.

Vlad Voiculescu, Ministrul Sănătăţii, are un mesaj în această zi:

Transparenţa este un subiect care a însemnat foarte mult pentru mine în 2016 la Ministerul Sănătăţii. Atunci am pornit mai multe iniţiative pentru a aduce la suprafaţă date despre achiziţiile şi investiţiile din Sănătate şi despre gestiunea stocurilor de medicamente. Tot atunci am pornit mecanismul de feedback al pacientului, care este o sursă utilă de informaţii cu privire la ce se întîmplă din perspectiva pacienţilor în spitale.

Cu această ocazie lansăm şi trei noi seturi de date din sănătate care vor fi publicate pe portalul de date deschise al Guvernului României, data.gov.ro, şi actualizate zilnic automat cu sprijinul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

Transparentizăm astăzi date despre pandemia COVID-19, despre vaccinarea împotriva coronavirusului şi despre mecanismul de feedback al pacientului. Aceste date vor fi actualizate zilnic şi vor putea fi analizate facil de orice persoană interesată.

În viitor urmează să continuăm procesul de transparentizare pe partea de achiziţii în sănătate, promovînd standardul de open contracting>.

Aşadar, publicarea datelor a fost pusă de Vlad Voiculescu sub semnul promovării de către el, dar şi de către demnitarii USRPLUS a unui alt fel de politică, între care se înscrie, la loc de frunte, transparentizarea. Atît mult au pus accent nu numai Vlad Voiculescu, dar şi liderii USRPLUS pe transpunerea în practică a unui program electoral, că, la un moment dat, te bate gîndul că dinadins au publicat informaţii secrete, pariind pe reacţia previzibilă a Sistemului.

Promovarea transparenţei a fost unul dintre marile angajamente ale USRPLUS în campanie, angajamente care i-au adus succesul electoral. Curmarea secretomaniei practicate de partidele vechi în postdecembrism a fost şi este un deziderat al electoratului tînăr şi al electoratului de Dreapta radical. Gestul lui Vlad Voiculescu are înainte de toate aspectele unei acţiuni strict electorale. Această acţiune ar fi fost lipsită de impact dacă PNL, prin Florin Cîţu, ar fi salutat decizia sau cel puţin ar fi trecut-o cu vederea.

Înfoindu-se împotriva gestului şi, culmea, cerînd controlarea ministrului, Florin Cîţu a aşezat din start PNL pe poziţiile secretomaniei de tip miliţienesc, ale politicii vechi, anacronice, în care o castă de români se bucură de privilegii, inclusiv de cel de a se vaccina în locuri speciale, departe de prostime. În acelaşi timp, năpustind asupra lui Vlad Voiculescu o întreagă maşinărie de condamnare, PNL a reuşit ceea ce n-ar fi reuşit Vlad Voiculescu şi USRPLUS dacă ar fi plătit bani grei pentru campania electorală:

Să propulseze USRPLUS ca formaţiune politică modernă, europeană, care trebuie să înfrunte forţe politice încremenite în practici vechi.

De la investirea Guvernului, USRPLUS s-a luptat, prin miniştrii săi, prin primarii săi, să arate electoratului de Dreapta că PNL e un PSD cu alt nume. Nici Clotilde Armand, nici Cristian Ghinea, nici Claudiu Năsui n-au reuşit ceea ce a reuşit Vlad Voiculescu:

Să-i facă pe cei de la PNL să se autodemaşte.

Faptul e un eveniment, pentru că el duce în chip automat spre o bătălie făţişă între PNL şi USRPLUS în jurul ministrului Vlad Voiculescu.

Chiar dacă PNL, trezit brusc la realitate va da înapoi, conflictul nu se va încheia.

Vlad Voiculescu va continua să-l provoace pe Florin Cîţu, să-i provoace pe cei din PNL, doar-doar aceştia vor trece la demiterea lui Vlad Voiculescu.

Asta deoarece, aşa cum arată o simplă analiză a prestaţiei lui Vlad Voiculescu de cînd a fost investit ministru, toate gesturile şi toate declaraţiile sale sînt tot atîtea provocări făţişe, astfel încît PNL să-l demită din Guvern. PNL ezită. Profitînd de asta, Vlad Voiculescu se comportă de parcă ar fi stat în stat. Sau mai precis, de parcă Guvernul Cîţu ar fi alcătuit din patru Guverne: al PNL, al USRPLUS, al UDMR şi al Ministerului Sănătăţii.

În aceste condiţii, indiferent de rezultat – Vlad Voiculescu va fi demis sau PNL se va împăca cu situaţia – PNL e deja înfrînt în acest război.

Şi cînd te gîndeşti că totul a pornit de la spaima lui Florin Cîţu de telefoanele primite de la Sergenţii majori. Mesianici sau nu”.

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici