Ion Stan: Nu demisionez dacă dosarul ajunge la ICCJ, la instanţă se face justiţie adevărată

Deputatul Ion Stan a declarat joi, la ieşirea de la DNA, că a început faza prezentării materialului de urmărire penală în dosarul său de corupţie şi că nu-şi va da demisia din Parlament dacă va fi trimis în judecată la instanţa supremă, pentru că "se face justiţie adevărată".

Urmărește
211 afișări
Imaginea articolului Ion Stan: Nu demisionez dacă dosarul ajunge la ICCJ, la instanţă se face justiţie adevărată

Ion Stan (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Stan a stat joi mai mult de patru ore în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), unde procurorii i-au pus la dispoziţie volumele dosarului său de urmărire penală în care este cercetat pentru fapte de corupţie.

La ieşirea de la DNA, demnitarul a arătat că dosarul este aproape de final şi că procurorii îi prezintă probelele pe care le-au adunat în acuzarea sa.

Întrebat dacă îşi va da demisia din Parlament în eventualitatea în care procurorii îl vor trimite în judecată în acest caz, Stan a arătat că nu, pentru că "la instanţă se face justiţie adevărată".

În acelaşi context, deputatul a precizat că doreşte ca procurorii să ia cât mai rapid o decizie în cazul său, respectiv trimiterea în judecată sau scoaterea de sub urmărire penală.

Stan a mai spus că marea majoritatea a probelor procurorilor anticorupţie este reprezentată de interceptări telefonice, pe care nu a apucat să le studieze integral până în acest moment.

Demnitarul a mai arătat că va reveni vineri dimineaţă la sediul DNA, pentru a continua studierea dosarului său, procedură după care procurorul va putea lua o decizia în cazul său.

Procurorii anticorupţie au finalizat recent cercetările penale împotriva deputatului Ion Stan şi au trecut la o altă fază a procesului penal, respectiv aducerea la cunoştinţă a materialului de urmărire penală.

Ion Stan este acuzat că ar fi pretins sume importante în schimbul cărora s-a angajat faţă de persoana care i-a sponsorizat campania electorală că îi va obţine contracte cu statul.

În 23 ianuarie 2013, instanţa supremă i-a respins contestaţia deputatului Ion Stan de a părăsi ţara, el fiind cercetat pentru trafic de influenţă ce viza obţinerea de fonduri pentru campania electorală.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au decis, în 17 ianuarie, prelungirea cu 30 de zile a măsurii interdicţiei de a părăsi ţara dispusă în cazul deputatului Ion Stan.

Decizia a fost contestată de Ion Stan la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care joi i-a respins definitiv plângerea, apreciind că aceasta este nefondată.

În 21 decembrie 2012, Camera Deputaţilor a respins, prin vot, ridicarea imunităţii deputatului Ion Stan.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, declara, după respingerea în plenul Camerei a ridicării imunităţii lui Ion Stan, că acesta nu mai poate face parte din PSD şi că soluţia, în urma votului deputaţilor ar fi ca acesta să demisioneze din Parlament. Ulterior, deputatul Ion Stan şi-a anunţat demisia din PSD.

DNA a început urmărirea penală faţă de Ion Stan pentru două infracţiuni de trafic de influenţă. În acelaşi dosar este urmărit penal şi şoferul deputatului, Florin Sarca, pentru complicitate la trafic de influenţă.

Procurorii DNA arată, în ordonanţa de începere a urmăririi penale, că Ion Stan a cerut 130.000 de lei de la persoana care l-a denunţat, bani care urmau să fie folosiţi pentru cumpărarea de combustibil pentru unele autoturisme folosite în campania electorală a deputatului. De asemenea, de banii respectivi urmau să fie cumpărate alimente care să fie împărţite alegătorilor în preajma alegerilor din 9 decembrie.

În schimb, Ion Stan i-ar fi promis omului de afaceri Nicuşor Dima, denunţătorul din acest dosar, că îi va obţine contracte cu statul, prin influenţa pe care o are asupra unor funcţionari cu putere de decizie.

"În zilele de 16, 19, 21 şi 22 noiembrie 2012, învinuitul Stan Ion a primit, prin intermediul lui Sarca Florin, patru tranşe a câte 15.000 lei fiecare, o parte din bani fiind folosiţi pentru achiziţionarea unor materiale de promovare ce urmau a fi împărţite în campania electorală", au arătat procurorii DNA.

Totodată, procurorii îl cercetează pe Ion Stan şi pentru că ar fi primit, în perioada mai-iunie 2009, în mod indirect, în beneficiul PSD, produse pentru campania electorală în valoare de aproximativ 100.000 de euro.

În referatul trimis de DNA Camerei Deputaţilor, prin care s-a solicitat încuviinţarea arestării lui Ion Stan, procurorii au arătat că deputatul a beneficiat de foloase materiale din partea denunţătorului său.

Deputatul Ion Stan i-ar fi cerut denunţătorului său, omul de afaceri Nicuşor Dima, "câte două milioane, de benzină", pentru cele 600 de maşini pe care intenţiona să le folosească în campanie, la rândul său Dima estimând că este vorba despre "un miliard, un miliard două sute".

Potrivit interceptărilor din dosar, Ion Stan i-ar fi solicitat denunţătorului său să îl ajute financiar în campania electorală, acesta precizând procurorilor că în 2009 a plătit pentru peste 155.000 de găleţi roşii care au fost împărţie în campania electorală pentru europarlamentare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici