- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
IPP cere Senatului să nu aprobe exceptarea liderilor de sindicat de la declararea averilor
Institutul pentru Politici Publice (IPP) cere public plenului Senatului să nu accepte exceptarea liderilor de sindicat de la declararea averilor aşa cum se stabilise la sfârşitul anului trecut prin noua lege a ANI.
IPP menţionează, într-un comunicat remis miercuri agenţiei MEDIAFAX, că pe ordinea de zi a plenului se află în prezent un proiect de lege prin care liderii de sindicat urmăresc, cu ajutorul PSD, să îşi ţină averile ascunse. Proiectul ar urma să se voteze săptămâna viitoare, iar la Camera Deputaţilor, proiectul a trecut, discret, prin aprobare tacită.
În opinia IPP, liderii de sindicat sunt extrem de influenţi astăzi în România, lucru dovedit şi de recentele referiri la unii dintre ei cum că ar fi implicaţi în numirea în funcţii publice precum cele de la vamă. Ei reprezintă sectorul public, astfel că nu numai membrii lor, ci şi cetăţenii în general au tot dreptul să afle în ce măsură averilor lor sunt raportate sau nu la nivelul veniturilor, consideră Institutul.
"Nu înţelegem ce altă raţiune decât intenţia de a ascunde unele averi nejustificate ar putea determina liderii sindicatelor să facă presiuni pentru modificarea cadrului legal, astfel încât averile lor să nu fie la vedere. Despre unii dintre aceştia presa a scris pe larg faptul că fac afaceri cu statul, ceea ce justifică şi mai mult nevoia ca oricine să cunoască astfel de lucruri. Publicarea averilor lor nu dăunează statutului lor în mişcarea sindicală decât dacă au ceva de ascuns. Altfel ar trebui să contribuie la creşterea încrederii membrilor în conducătorii lor", se mai arată în comunicat.
IPP critică PSD, care "încurajează practici de ascundere a averilor celor care reprezintă sistemul public şi care ajung să organizeze mişcarea sindicală din România".
"Grav este faptul că printre iniţiatori sunt foşti şi actuali membri de sindicat (cum ar fi Matei Brătianu sau Dumitru Chiriţă) care fac tot posibilul să acopere interesele şi averile conducătorilor de sindicate. Votul din Senat se va da pe baza unui proiect de lege depus de 8 deputaţi PSD, având un singur articol: abrogarea prevederii prin care sindicaliştii trebuie să îşi publice averile. Comisiile de Drepturile Omului şi Juridică reunite şi-au dat concursul pentru acoperirea averilor liderilor de sindicate. PSD ar trebui să sprijine transparenţa în mişcarea sindicală, să apere interesele membrilor sindicatelor ci nu ale liderilor şi în final să facă proba că actuala echipă de conducere modernizează partidul pentru a contribui implicit la modernizarea României", se mai arată în comunicat.
Camera Deputaţilor a adoptat tacit, în noiembrie 2010, propunerea legislativă a PSD care prevede ca preşedinţii, vicepreşedinţii, secretarii şi trezorierii federaţiilor şi confederaţiilor sindicale să nu mai fie obligaţi să-şi declare averea şi interesele, aşa cum prevede, în prezent, Legea ANI.
Propunerea legislativă a fost iniţiată de opt deputaţi PSD şi stipulează că se abrogă articolul din Legea ANI care se referă la obligativitatea preşedinţilor, vicepreşedinţilor, secretarilor şi trezorierilor federaţiilor şi confederaţiilor sindicale de a depune declaraţii de avere şi interese.
Iniţiatorii au considerat că liderii sindicali au fost cuprinşi, în mod abuziv, în categoria demnitarilor pentru "a fi supuşi sistematic la presiuni şi şantaj din partea autorităţilor publice".
Senatul este Camera decizională.
Legea ANI a fost adoptată, în 24 august 2010, de plenul Senatului, în forma propusă de Cameră, după ce senatorii au respins amendamentul privind exceptarea liderilor sindicali de la obligaţia de a depune declaraţii de avere.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ministrul adjunct de externe al Rusiei amenință cu începerea testelor nucleare
-
Forţele IDF desfăşoară atacuri aeriene şi raiduri terestre în Beit Hanoun
-
Surse: Alegerile prezidenţiale 2025 ar putea avea loc pe 23 martie şi 6 aprilie
-
Hackerii au compromis o extensie Chrome folosită de sute de mii de utilizatori: datele furate includ parole şi sesiuni autentificate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO