IPP: PDL a depus şi a câştigat cele mai multe proiecte pe zona Programului Operaţional Regional

PDL a depus şi a câştigat cele mai multe proiecte pe zona Programului Operaţional Regional, potrivit studiului "Fondurile structurale, de la oportunitate de dezvoltare la buget de pradă", făcut public, marţi, de Institutul pentru Politici Publice.

7 afișări

În studiu se arată că, în cazul acestui program, cele mai eficiente autorităţi publice locale, consilii judeţene sau locale, în ceea ce priveşte elaborarea de proiecte, sunt conduse de democrat-liberali.

Astfel, PDL a depus 271 de proiecte, însumând aproximativ 1,37 miliarde de euro, PSD a întocmit 236 de proiecte, cu o valoare totală de peste 967 milioane de euro, PNL - 83 de proiecte însumând circa 270 milioane de euro, UDMR a depus 44 de proiecte cu o valoare de 146 de miliane de euro, în timp ce Partidul Conservator a transmis un singur proiect, de aproximativ 1,25 milioane de euro.

Programul Regional Operaţional (POR) îşi propune să sprijine şi să promoveze dezvoltarea locală durabilă, atât din punct de vedere economic, cât şi social, în regiunile României, prin concentrarea asupra polilor urbani de creştere, prin îmbunătăţirea condiţiilor de infrastructură şi a mediului de afaceri.

Astfel, POR urmăreşte reducerea diferenţelor de dezvoltare economică şi socială dintre regiunile mai dezvoltate şi cele mai puţin dezvoltate.

Pe de altă parte, potrivit raportului IPP, la acest capitol, cu un buget total de aproximativ 3.725.000.000 euro (pentru perioada 2007-2013), la nivelul lunii mai 2011, se aprobaseră 1387 proiecte (circa 3.500.000.000 euro). IPP arată că, în acest sens, s-au alocat practic 60,7 la sută din alocarea financiară totală a programului pe cei şapte ani.

Institutul informează că, în ceea ce priveşte rata efectivă de absorbţie a banilor, respectiv plăţile efectuate de beneficiari şi rambursate de Comisia Europeană, doar 7,37 la sută din bani au fost cheltuiţi, potrivit unui studiu făcut public de Comitetul de Monitorizare al POR.

Reprezentanţii IPP au arătat, într-o conferinţă de presă, că, pe site-ul Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale, cifrele indică un grad de absorbţie al fondurilor de 21,50 la sută, la data de 31 mai, Institutul cerând clarificări atât ACIS, cât şi Comitetului de Monitorizare al POR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici