„Deşi legea referendumului vorbeşte despre o singură problemă per scrutin la care cetăţenii trebuie să răspundă prin DA sau NU, hotărârea adoptată ieri seară în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, în care PDL deţine majoritatea, include 7 întrebări, unele dintre ele cu răspuns previzibil”, se arată într-un comunicat transmis, joi, de IPP.
Potrivit reprezentanţilor IPP, întrebările propuse de PDL „induc răspunsurile” şi creează „o stare de spirit favorabilă” ideii de desfiinţare a actualelor sectoare şi de creştere a prerogativelor Primarului General.
Institutul pentru Politici Publice apreciază că un exerciţiu de consultare a cetăţenilor este oricând binevenit, deciziile publice fiind necesar a se lua pe baza opţiunilor locuitorilor unei comunităţi.
„Totuşi, ceea ce consilierii majoritari au decis să se întâmple în 19 iunie în Capitală nu este, în baza legii în vigoare, un referendum autentic. PDL profită de faptul că are majoritatea în Consiliul General şi decide după bunul plac asupra banilor publici”, se mai arată în comunicat.
Potrivit IPP, funcţie de interesele lor, partidele politice având candidaţi cu şanse pentru diferite funcţii alese din Bucureşti „greşesc fundamental faţă de alegători atunci când, în loc să explice cu argumente ce implicaţii financiare, decizionale, etc. are reconfigurarea relaţiilor dintre Capitală şi sectoare, promovează mesaje intenţionat simplificate pentru a menţine un grad scăzut de cunoştinţe în rândul alegătorilor”.
Consilierii generali au aprobat, miercuri seară, proiectul privind desfăşurarea referendumului local referitor la Legea Capitalei, în forma propusă de PDL, bucureştenii urmând să răspundă la şapte întrebări. Referendumul urmează să fie organizat în 19 iunie.
Pentru forma propusă de PDL, cu cele şapte întrebări, au fost înregistrate 29 de voturi.
Referendumul a trecut cu trei amendamente propuse de viceprimarul Mircea Raicu, din partea PDL – PRM – PNG.
Primul vizează articolul 1 din proiect conform căruia „se aprobă desfăşurarea pentru consultarea cetăţenilor privind problema de interes deosebit legată de organizarea administrativ – teritorială a Capitalei”, în timp ce forma propusă de PDL stipulează că „se organizează referendumul pentru consultarea bucureştenilor în probleme de interes deosebit pentru Capitală”.
Cel de-al doilea amendament viza articolul 2 din proiect referitor la numărul întrebărilor care vor fi adresate bucureştenilor.
Forma propusă de Sorin Oprescu viza o singură întrebare: „Sunteţi de acord cu centralizarea administrativă prin transferul de atribuţii de la primăriile de sector către CGMB?”.
În forma propusă de PDL sunt şapte întrebări: „Sunteţi mulţumit de modul în care s-a dezvoltat Capitala?”, „Vă doriţi o Capitală cu 6 sectoare şi o administraţie?”, „Vă doriţi o Capitală cu şase sectoare şi şapte administraţii?”, „Sunteţi mulţumiţi de curăţenia în Capitală?”, „Vă doriţi o arhitectură unitară pentru Bucureşti?”, „Sunteţi de acord cu cu reducerea cheltuielilor aparatului administrativ?” şi „Sunteti de acord ca Bucureştiul să fie condus de primarul general şi CGMB?”.