Iranul lansează primul satelit militar din istoria sa

Publicat: 22 04. 2020, 17:27
Actualizat: 22 04. 2020, 17:47

Garda Revoluţionară din Iran a lansat primul satelit militar de observaţie în orbită. Denumit Noor (Lumina) este localizat la 425 de km altitudine faţă de suprafaţa pământului. Corpul satelitului este compus din trei elemente şi foloseşte o combinaţie de combustibil solid şi lichid. Construcţia s-a desfăşurat exclusiv în Iran iar meritul aparţine oamenilor de ştiinţă locali. Se presupune că materialele folosite la construirea sa sunt de provenienţă străină.

Succesul lansării vine la două luni distanţă de eşecul primului satelit de observaţie. Denumit Zafar (Victorie) a fost distrus la sol de racheta care-l propulsa.

Succesul tehnologic înregistrat de iranieni este o provocare suplimentară pentru statele din Golf şi SUA, scriu într-un reportaj cei de la Repubblica.

Lansarea lui Noor confirmă faptul că oamenii de ştiinţă iranieni şi-au perfecţionat capacitatea de a produce şi gestiona rachete capabile să transporte sateliţi pe orbită.

Armata iraniană a primit aprobare politică de a continua proiectul destinat lansării rachetelor. Teheranul s-a angajat să menţină programul pentru rachete în sectorul civil. Totuşi, administraţia Trump crede că o transformare militară a programului este un scenariu posibil.

Un program sofisticat de rachete va putea produce lansatoare capabile să trimită în orice colţ al lumii bomba nucleară.

Planul american de aplicare a sancţiunilor către Iran prevede două direcţii pentru acest an: stoparea dezvoltării armei atomice şi blocarea unui program militar pentru dezvoltarea rachetelor.

Cu sau fără bomba atomică, iranienii au demonstrat că au capacitatea de a trimite în orbită rachete şi rămâne doar o chestiune de timp până când vor lansa rachete cu rază lungă către principalii adversari: SUA, Arabia Saudită şi Israel.

Sursa foto: profimedia