- Home
- Politic
- (10.10.2021, 21:00)
- Sorina Matei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Irineu Darău, senator, a 3-a cale din USR PLUS: „Dan Barna a fost un element de diviziune în USR în momente esenţiale”
- „Barna a insistat pe diviziunea USR vs Plus. Era o tensiune puternică între puterea Echipei Barna şi Opoziţia din USR PLUS. Puterea Echipei Barna a fost discreţionară”
- „Au fost gesturi de putere disproporţionate pe care echipa Barna le-a făcut. Barna a călcat pe un principiu sfânt: că alegerile interne chiar contează în USR PLUS.”
- „Echipa Ghinea a hotărât brusc că trebuie să ne numim doar USR. Trebuie să respectăm ambele braţe ale partidului. Problema cu sigla a dat foarte prost, a rănit oameni”
- „USR Braşov a avut un succes major în toate rundele de alegeri. USR Braşov n-a fost în trendul descendent al partidului la nivel naţional”
- „Pentru candidatul la Preşedinţie al partidului avem nevoie de o competiţie internă. Am propus să înfiinţăm un guvern din umbră”
- „Coaliţia nu a funcţionat cu adevărat niciodată. În Parlament, frustrarea e şi mai mare. O mare parte din PNL este în concurenţă cu noi pentru 2024”
- „O parte din soluţie este preşedintele Iohannis. Iohannis a fost parte din problemă, din păcate. Iohannis trebuie să redevină preşedintele mediator, Iohannis trebuie să renunţe să insiste pe Florin Cîţu. Sper că nu doar Bode, Cîţu, Orban sau Vâlceanu soluţiile PNL, ar fi trist”
- „Da, în Franţa câştigam mai mult decât acum. Câştigam de 3-4 ori mai mult decât ca parlamentar (...)Ca parlamentar, câştig 11.000 de lei şi ceva net. Mi-e un pic jenă: e prima oară în viaţa mea când iau bani de la stat”
- „Ar trebui să se renunţe la ne-impozitarea IT-iştilor. Trebuie să se ia decizii echitabile pe toate fronturile. Trebuie să avem discuţii despre sporuri, pensii speciale, impozitare”
Urmărește
16891 afișări
Irineu Darău, senator, a 3-a cale din USR PLUS: „Dan Barna a fost un element de diviziune în USR în momente esenţiale”
„Şi eu mă întreb ce caut în politică atunci când văd atmosfera. Am început alături de USR în 2016, când eram în diaspora. M-am întors în România în 2019, am lucrat ca informatician în Franţa. M-a interesat întotdeauna Educaţia. De când eram mic urmăream politica. Am plecat în 2011 în străinătate, crezând vă voi sta 3-4 ani. Am fost informatician în Franţa, la mai multe firme private. Mi-am spus că dacă mă întorc, trebuie să se schimbe ceva”, a declarat Irineu Darău, liderul USR Plus, în emisiunea OFF/OnTheRecord pe Aleph News.
IT-ist de meserie, Irineu Darău spune că el este de acord cu impozitarea IT-iştilor: „Ar trebui să se renunţe la ne-impozitarea IT-iştilor. Trebuie să se ia decizii echitabile pe toate fronturile. Trebuie să avem discuţii despre sporuri, pensii speciale, impozitare. În România, ca IT-ist, ai un nivel de trai mai înalt decât în Vestul Europei”.
„Am un merit în cum am construit organizaţia USR Braşov. În USR Braşov am avut intern 4 runde de alegeri în 4 ani şi jumătate. Dinamismul USR Braşov i-a ţinut pe oameni în priză. Eu niciodată nu am blocat oamenii. În USR Braşov am interzis cumulul de funcţii. Oamenii cu funcţii grele nu mai pot avea funcţii interne. Când cumulezi putere, ocupi prea mult spaţiu. Am câştigat ca prima forţă a Braşovului la europarlamentare.
Am câştigat şi parlamentarele şi Primăria Braşov. USR Braşov a avut un succes major în toate rundele de alegeri. USR Braşov n-a fost în trendul descendent al partidului la nivel naţional. Candidatura mea a fot sănătoasă pentru USR”, spune Irineu Darău, în interviul dat emisiunii OFF/OnTheRecord.
Despre rezultatele Congresului USR PLUS, Irineu Darău a afirmat: „Celelalte echipe se confruntau pe falia USR vs Plus. Alegerile cu 2 opţiuni ar fi divizat şi mai mult. În USR construcţia organizaţională internă a fost deficitară. De la Cioloş şi Barna nu au fost propuneri concrete.
Dacă nu ai soluţii, rişti să fii un uriaş cu picioarele de lut. Am publicat un plan de reformă al USR, Dacian Cioloş l-a preluat. Voi ţine presiunea pe tot Biroul Naţional al USR PLUS. Dacă şi noi eşuam în soluţii şi oameni, nu ştiu ce ne aşteaptă în 2024. Sistemul de vot în Biroul Naţional al USR trimite grupuri de delegaţi dintr-o singură tabără. În Biroul Naţional nu este o reprezentativitate cum ar trebui să fie.
Toate facţiunile trebuie să fie reprezentate în conducerea USR PUS. Dan Barna a fost un element de diviziune în USR în momente esenţiale. Barna a insistat pe diviziunea USR vs Plus. Era o tensiune puternică între puterea Echipei Barna şi Opoziţia din USR PLUS. Puterea Echipei Barna a fost discreţionară. Mi-aş fi dorit să fie mai mulţi candidaţi pentru şefia USR PLUS. A fost o greşeală strategică: au rămas 2 nuclee mari. USR Diaspora ne-a adus rezultate excelente. Diaspora a fost un fief al Opoziţiei faţă de Barna.
Au fost gesturi de putere disproporţionate pe care echipa Barna le-a făcut. Barna a suspendat un preşedinte al filialei şi a refuzat să organizeze mult timp alegeri. Echipa Barna a invalidat şi candidatura lui Vlad Teohari. Barna a călcat pe un principiu sfânt: că alegerile interne chiar contează în USR PLUS. Vlad Teohari a fost invalidat pentru delict de opinie. Un om nu poate fi înlăturat prin pixul unui lider. Dan Barna nu şi-a recunoscut partea lui de vină. Barna nu şi-a asumat greşelile din cele 2 mandate. La USR se dau puţine CEC-uri în alb liderilor. Ghinea l-a atacat pe Dacian Cioloş.
S-au depăşit linii roşii care n-ar fi trebuit depăşite. S-a greşit în apelative în campanie. Eu cred că în interiorul partidului, şi unii şi alţii erau sistemul. Procesul electoral nu a fost pregătit pentru mai mulţi candidaţi la şefia USR PLUS. Nu se aşteptau să candidez, au fost surprinşi”
„Brandul partidului şi elementele vizuale nu s-au schimbat. Avem o siglă veche din 2016. Trebuie să respectăm contribuţia PLUS în partid. Echipa Ghinea a hotărât brusc că trebuie să ne numim doar USR. Trebuie să respectăm ambele braţe ale partidului. Problema cu sigla a dat foarte prost, a rănit oameni”, spune Darău.
Candidatul la Preşedinţie al USR PLUS ar trebui decis prin alegeri interne, afirmă Irineu Darău pentru Aleph News: „Cred că va fi competiţie pentru candidatul la Preşedinţie. Au fost mulţi userişti care l-au votat pe Cioloş. Vreau alegeri deschise în USR PLUS pentru 2023-2024. Pentru candidatul la Preşedinţie al partidului avem nevoie de o competiţie internă. Am propus să înfiinţăm un guvern din umbră”.
„Coaliţia nu a funcţionat cu adevărat niciodată. În Parlament, frustrarea e şi mai mare. O mare parte din PNL este în concurenţă cu noi pentru 2024. Cred că s-a greşit în USR cu negocierea rapidă pe portofolii. Trebuia un calendar clar cu reformele partidelor. Angajamentele trebuiau să fie trecute cu consecinţe. Dacă nu se îndeplineau promisiunile, să ieşim de la guvernare.
Trebuie să stăm la masă tot cu PNL şi UDMR, cu calendar clar. Credeţi că noi am fost mulţumiţi de toţi miniştrii PNL? USR nu a cerut schimbarea miniştrilor. Dar nu construieşti o echipă demiţând miniştrii. Trebuie să convenim măsurile coaliţiei cu calendar clar. O parte din soluţie este preşedintele Iohannis. Iohannis a fost parte din problemă, din păcate. Iohannis trebuie să redevină preşedintele mediator, Iohannis trebuie să renunţe să insiste pe Florin Cîţu. Sper că nu doar Bode, Cîţu, Orban sau Vâlceanu soluţiile PNL, ar fi trist.
Varianta facilă ar fi să rămânem în Opoziţie. Noi vrem să reintrăm la guvernare dar nu pentru nimic. Vrem să intrăm la guvernare să schimbăm lucruri pentru România. Cu ce îi ajută pe români că 7 userişti sunt pe nişte fotolii? Nu ajunge să fim la guvernare, trebuie să facem la guvernare. USR nu va vrea să se întoarcă la guvernare în aceleaşi condiţii. Ieşirea de la guvernare ne-a unit”, a declarat Darău despre ieşirea USR PLUS de la guvernare.
Cât câştigă Irineu Darău, după ce-a renunţat la antreprenoriat şi a intrat în politică? Spune chiar el în emisiunea OFF/OnTheRecord pe Aleph News:
„Da, în Franţa câştigam mai mult decât acum. Câştigam de 3-4 ori mai mult decât ca parlamentar. Când eşti antreprenor, mai ai o flexibilitate. Am făcut un salt brusc înspre necunoscut.. Am devenit persoane publice şi nu e uşor. Am fost dezamăgit de iresponsabilitatea unor discursuri. Este o lipsă totală de implicare a unor parlamentari. Sunt dezamăgit de felul în care se lucrează pe unele dintre iniţiative. În România nu suntem în stare să scoatem o lege bună.
În privat aşa nu merge niciodată. Ca parlamentar, câştig 11.000 de lei şi ceva net. Mi-e un pic jenă: e prima oară în viaţa mea când iau bani de la stat. Mă întreb dacă am făcut cât de cât ca să merit banii. Sunt plătit din buzunarele românilor. Eu justific 100% suma forfetară, este la mine pe site. Nu merg gratuit pe tren, nu am folosit şoferul Senatului niciodată. Politicianul dacă urcă în stratosferă dacă pierde capul”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe