Isărescu, validat de Comisiile de buget din Parlament pentru funcţia de guvernator al BNR: În acest mandat BNR va îndeplini obiectivul de aderare a României la zona Euro

Comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului l-au validat, marţi, pe Mugur Isărescu, pentru funcţia de guvernator al BNR. Membrii celor două comisii au validat, de asemenea, şi candidaţii înscrişi pentru funcţii în Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României.

Urmărește
1133 afișări
Imaginea articolului Isărescu, validat de Comisiile de buget din Parlament pentru funcţia de guvernator al BNR: În acest mandat BNR va îndeplini obiectivul de aderare a României la zona Euro

Mugur Isărescu, validat de Comisiile de buget din Parlament pentru funcţia de guvernator al BNR

Mugur Isărescu a fost validat pentru funcţia de guvernator al BNR şi preşedinte al Consiliului de administraţie, fiind singurul candidat înscris pentru aceste funcţii. Votul a fost unanim.

Florin Georgescu a fost validat pentru a rămâne în funcţia de prim-viceguvernator al BNR şi vicepreşedinte al Consiliului de administraţie.

Comisiile de buget-finanţe i-au validat, de asemenea, pe Leonardo Badea şi Eugen Nicolăescu pentru funcţiile de membru al Consiliului de administraţie şi viceguvernator al BNR.

Ionuţ Dumitru, candidat independent pentru aceste funcţii, a obţinut doar voturile USR, nefiind validat.

Pentru funcţia de membru al Consiliului de administraţie al BNR, Comisiile de buget din Parlament au aprobat următoarea componenţă:

-Csaba Balint
-Gheorghe Gherghina
-Cristian Popa
-Dan-Radu Ruşanu
-Virgiliu-Jorj Stoenescu

Candidatul independent Horia Ion Neamţu a fost susţinut doar de către deputatul ALDE Varujan Vosganian.

Raportul Comisiilor de buget-finanţe urmează să ajungă miercuri în plenul reunit al Parlamentului.

Isărescu anunţă că, în acest mandat, BNR va îndeplini obiectivul de aderare a României la zona Euro

Mugur Isărescu a declarat, marţi, că, în acest mandat, în componenţa care urmează să fie validată de către Parlament, BNR va atinge obiectivul de aderare a României la zona Euro. Acesta a precizat că acest lucru necesită multă pregătire, dar şi convergenţă.

„Vă încredinţăm că în perioada în care vom îndeplini mandatul pe care Parlamentul României ni-l va încredinţa, vom duce la îndeplinire un program care se bazează în primul rând pe aplicarea legii care dirijează activitatea Băncii Centrale a Romîniei, pe îndeplinirea mandatului pe care îl are BNR, dar şi de îndeplinire a unui obiectiv stabilit în urma colaborării cu Guvernul României, sub ASE, cu acordu tuturor partidelor politice şi cu participarea sindicatelor, programul de trecere a României la zona euro. Este un program care va schimba în mod esenţial statutul BNR. Până atunci vă reamintesc obiectivele principale ale BNR. În primul rând BNR a fost o bancă de misiune şi rămâne banca care emite moneda naţională, leul, până când ţara noastră va trece la moneda euro”, a declarat Mugur Isărescu, în cadrul audierii în Parlament a candidaţilor înscrişi pentru funcţiile din Consiliul de administraţie şi cel de guvernator al BNR.

Mugur Isărescu a mai spus că procesul de aderare la zona euro este un proces complex, cu multe capcane.

„Trecerea în perioada acestui mandat la adoptarea monedei euro. Este un proces complex şi cu multe capcane. Aici tentaţia este să ne grăbim şi trebuie să o spun că am observat acuze la adresa noastră, că îngrădim procesul. Filozofia pe care am adoptat-o este ca trecerea la moneda euro să se facă cu foarte multă pregătire din următorul motiv: zona euro este o zonă de convergenţă dacă cei care fac parte din acest grup al monedei unice sunt la un nivel apropiat de dezvoltare. Ideea că poţi intra în zona euro cu dezechilibre macroeconomice majore, nepregătit şi că participarea la zona euro te va ajuta este greşită. Intrarea în zona euro nepregătiţi poate chiar să accentueze dezechilibrul. Avem cazul Greciei. Un anumit grad de convergenţă este necesar”, a afirmat guvernatorul BNR.

El a adăugat că BNR este o instituţie neutră din punct de vedere politic şi că lucrează cu orice guvern.

Isărescu: Să aducem aurul din Londra în ţară pentru verificare, dar să îl ducem înapoi

Isărescu vrea să aducă aurul din Londra în ţară „să-l vadă toată lumea”, dar să îl ducă înapoi. Guvernatorul explică impactul pe care l-ar avea repatrierea aurului.

Mugur Isărescu a declarat, marţi, că aurul României ar trebui adus în ţară, din Londra, numai pentru verificare, însă acesta ar trebui dus înapoi. Guvernatorul BNR a precizat că repatrierea aurului ar avea drept impact creşterea costurilor.

„BNR a spus în mod clar că nu are nicio obiecţie cu aducerea aurului în ţară pentru verificare, pentru că s-a creat o mare problemă de credibilitate. Sunt trei ani de zile în care sistematic şi într-un mod iresponsabil s-a spus că nu există acest aur, că a dispărut, că a fost vândut, că a intrat în operaţiuni, şi mai rău decât atât, că nu l-am folosit pentru a obţine venituri. Ori rezerva de aceea este rezervă. Nu este investiţie. Rezerva este ceva ce pui de o parte pentru situaţii deosebite. Obiectivul rezervei internaţionale, fie că este de aur sau valutară, este să-ţi dea credibilitate şi să reducă costurile cu care ţara respectivă s-ar împrumuta. Deci, un posibil impact ar fi creşterea costurilor”, a susţinut Mugur Isărescu, la audierea în Comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului.

Guvernatorul BNR a afirmat că aurul ar trebui adus în ţară doar pentru a arăta că există, apoi ar trebui dus înapoi.

„Personal m-am exprimat public şi nu pot să spun altceva în faţa dumneavoastră. Eu aş vota în Consiliul de Administraţie dacă s-ar ridica problema aceasta, să îl aducem, să-l vadă toată lumea, inclusiv aceste câteva persoane care ne toacă de dimineaţa până seara cu aberaţiile pe care le-au spus, după care trebuie dus înapoi acolo sau arhivat, pentru că, altfel, în ţară nu o să aducem fiecare investitor străin să-l băgăm în tezaur şi să spunem acesta este aurul, are greutate”, a explicat Isărescu.

El a adăugat că afirmaţiile potrivit cărora România ar urma să folosească aurul la ceva sunt doar fantezii.

Curtea Constituţională a respins sesizarea PNL şi USR pe proiectul legislativ iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae care prevede ca Banca Naţională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate.

Judecătorii CCR au decis să respingă sesizarea pe motiv de oportunitat. Prin urmare legea este constituţională.

Taguri:
bnr,
parlament,
audieri

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici