Iuliu Winkler despre înfiinţarea unui nou partid maghiar: Este vorba de o greşeală istorică

Europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler a declarat, vineri, la Izvorul Mureşului, că înfiinţarea unui nou partid al maghiarilor reprezintă "o greşeală istorică", în timp ce eurodeputatul Sogor Csaba a spus că numărul partidelor nu ar constitui o problemă, ci lipsa de cultură politică şi de consens.

4 afișări

Europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler a declarat, la Tabăra "Tineretul şi Uniunea Europeană" de la Izvorul Mureşului (Harghita), că încă din primăvară, când a constatat seriozitatea cu care este tratată iniţiativa înfiinţării unui nou partid al maghiarilor din România, respectiv Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), la propunerea Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), s-a pronunţat asupra inoportunităţii acestuia şi a afirmat că verdictul electoratului va demonstra că maghiarii preferă unitatea, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Eu am afirmat, când am constatat seriozitatea acestor intenţii, acestui demers de a înfiinţa un nou partid, că este vorba de o greşeală istorică. Urmează o răspundere istorică din această intenţie. Intenţiile noastre, ale politicienilor, pot fi greşite sau corecte, electoratul va fi cel care va da verdictul de adevărat sau fals, de corect sau greşit şi, aşa cum am avut şi în 2007 şi în 2009 încredere în electoratul maghiar din Ardeal, din România, din secuime, aşa am şi acum o mare încredere în acest electorat şi cred că dacă noi, UDMR, ne facem treaba în mod serios, aşa cum am făcut-o în ultimii 21 ani, atunci verdictul electoratului maghiar va fi în favoarea unităţii, a reprezentării la Bucureşti, deci în favoarea UDMR", a spus Winkler.

La rândul său, europarlamentarul UDMR Sogor Csaba a afirmat că pot exista şi 20 de partide ale comunităţii maghiare din România şi nu ar fi nicio problemă, dacă ar exista între ele consens.

"Maghiarii din Voivodina au avut şapte partide, au învăţat şi ei din viaţă că nu au reuşit să atingă pragul electoral de cinci la sută", a spus Sogor.

Sogor a spus că în ceea ce priveşte înfiinţarea unui nou partid al maghiarilor, el vede lucrurile puţin diferit de colegul său Iuliu Winkler.

"Problema este nu că avem mai multe partide, problema cea mare este dacă nu există cultură politică şi consens şi înţelegere. Dacă există cultură politică, înţelegere şi consens, atunci putem să avem şi 20 de partide, că ne unim forţele şi nu este nicio problemă. Depinde de înţelepciunea partidelor politice existente, ca să nu ne sfărâmăm puterea şi procentele", a spus Sogor Csaba.

Europarlamentarii UDMR Sogor Csaba şi Iuliu Winkler au fost prezenţi, vineri, la Tabăra de vară "Tineretul şi Uniunea Europeană" de la Izvorul Mureşului, unde au susţinut o prelegere pe tema "Strategia Uniunii Europene în 2020".

Preşedintele provizoriu al Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Toro T. Tibor, a depus, în 5 mai, la Tribunalul Bucureşti, documentele pentru înregistrarea juridică a formaţiunii, el afirmând că partidul încearcă să umple un gol în reprezentarea comunităţii maghiare.

El menţiona că acest gol nu a fost "absorbit" de celelalte formaţiuni politice maghiare, UDMR şi PCM. "UDMR şi PCM, cele două entităţi maghiare, pot să fie adversarii noştri sau partenerii noştri, depinde de ei", a arătat acesta.

Liderul maghiar spunea că formaţiunea a reuşit să strângă un număr de 29.268 de semnături, în condiţiile în care legea partidelor prevede depunerea a 25.000 de semnături ale susţinătorilor din 18 judeţe şi municipiul Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici