- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
J.Scheele: România pare a face paşi înapoi în recrutarea administraţiei faţă de 2006
Jonathan Scheele, fostul şef al Delegaţiei CE în România, a declarat, vineri, că România pare să facă paşi înapoi în privinţa recrutării administraţiei, apreciind că dezbaterea privind cine are prerogativa numirilor ar fi inutilă dacă recrutarea s-ar face pe principii de competenţă, neutre politic.
Jonathan Scheele (stânga) primeşte titlul de Doctor Honoris Causa de la rectorul SNSPA, Paul Dobrescu (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)
"Cine are prerogativa numirilor în funcţie poate fi o falsă dezbatere şi ar fi o dezbatere inutilă dacă recrutarea administraţiei s-ar face pe principii de competenţă, neutre politic. În acest domeniu, din păcate, România pare să facă paşi înapoi faţă de 2006", a comentat Scheele.
Potrivit acestuia, "cercul vicios al numirilor politice în administraţie poate duce şi la situaţii greu de imaginat în alte ţări din Uniunea Europeană, cum ar fi demiterile în masă sau cu preavize de o durată absurdă".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ciolacu desecretizează cheltuielile RAAPPS. Vila din Aviatorilor 86 a costat 2,8 milioane de euro din bani publici
-
Iohannis a semnat legea prin care statul va plăti repatrierea celor care mor în străinătate
-
Coreea de Nord testează noua rachetă balistică intercontinentală - record de altitudine şi de distanţă
-
Bilanţul inundaţiilor din Spania a crescut la 158 de morţi
"Evident că nici cei demişi nu pot întotdeauna invoca meritocraţia", a spus Scheele.
El a apreciat că o administraţie publică profesionistă, imparţială şi onestă este un instrument raţional de administrare a colectivităţilor, naţionale şi locale, iar "loialitatea funcţionarului public ar trebui să fie în primul rând către stat , naţiune sau colectivitate, şi nu către o grupare politică".
"A nu se înţelege însă că sugerez un rol redus pentru politic, un fel de «tehnocraţie». Politicul propune şi/sau reflectă direcţia dorită de comunitate şi o transformă în politici dar nu fuzionează cu administraţia, nu înlocuieşte administraţia în nucleul tehnocratic şi imparţial al acesteia (...) Pasiunea politică nu înlocuieşte raţionalitatea administrativă, ci doar îi dă direcţie", a spus el.
Scheele a făcut aceste declaraţii vineri, la SNSPA, unde i-a fost decernat titlul de Doctor Honoris Causa.
Jonathan Scheele a fost, în perioada 2001- decembrie 2006, şeful Delegaţiei Comisiei Europene în România. În prezent, el este director al Direcţiei Reţelelor de Transport Trans-europene în cadrul Directoratului General pentru Energie şi Transport al CE.
Ordonanţa privind deconcentratele a intrat în vigoare în urmă cu o săptămână şi deja şefii serviciilor vizate au primit preavize, conform prevederilor actului normativ.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:10
-
astăzi, 12:07
LIVE TEXT Primii români găsiţi morţi după inundaţiile din Spania. Un cuplu şi fiica lor şi-au pierdut viaţa. Gabi, Dana şi Alex îşi cumpăraseră casa de la periferia Valenciei în urmă cu trei ani / 360.000 de oameni sunt încă fără apă potabilă / Activităţile în aer liber, suspendate la Mallorca / Informare de la MAE