Jacques Delors, un susţinător fervent al integrării europene postbelice, a fost preşedinte al Comisiei Europene, organul executiv al UE, timp de trei mandate, mai mult decât orice alt deţinător al acestei funcţii, din ianuarie 1985 până la sfârşitul anului 1994.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, i-a adus un omagiu compatriotului său, considerându-l un om de stat care a servit drept „arhitect inepuizabil al Europei noastre” şi un luptător pentru dreptatea umană.
El a murit în somn, miercuri, în locuinţa sa din Paris, a anunţat Agenţia France-Presse (AFP), citând-o pe fiica sa, Martine Aubry.
În calitate de preşedinte al Comisiei Europene, Delors a contribuit la construirea pieţei unice fără frontiere, a deschis calea către moneda comună şi a supravegheat extinderea Uniunii Europene de la 10 la 15 ţări.
Această epocă a fost marcată de căderea Zidului Berlinului şi de reunificarea Germaniei. Idealul postbelic al unui continent unificat a început să pară real.
Angajamentul lui Delors în favoarea unei Germanii unite a dus la o strânsă legătură cu cancelarul german de atunci, Helmut Kohl, şi a contribuit la consolidarea relaţiei franco-germane, care rămâne esenţială pentru UE.
Ambiţia sa de a construi o Europă administrată la nivel federal a fost zdruncinată de votul Marii Britanii de a ieşi din UE.
Delors a scris în Le Monde în septembrie 2016 că rezultatul a fost ultima dintr-o serie de crize care au lovit UE şi că ar trebui să servească drept semnal de alarmă împotriva naţionalismului şi a populismului.