Te-ai fi aşteptat, poate, ca atenţia să fie centrată, anul acesta, în jurul alegerilor pentru scaunul de primar al Capitalei. Uite că nu. Discuţiile s-au ţinut lanţ la Sectorul 1. Te-ai întrebat de ce?
Îţi spun că Sectorul 1 e Sectorul cu cel mai mare buget. Mai mare chiar decât bugetul Clujului, al doilea cel mai dezvoltat oraş din România, după Bucureşti. Două miliarde de lei. Aceştia sunt banii pe care-i au în administrare primarul şi echipa lui. Bani care ar trebui să te ajute pe tine, să meargă în transport, în şcoli, în infrastructură.
„Este sectorul în care locuiesc sau au activităţi sedii de firmă, cei mai bogaţi oameni. Este sectorul în care Primăria este disputată de grupuri mari de interese pentru că din Primărie se pot distribui bani publici. Să vă gândiţi la acele lupte de stradă din filmele mafiote sau la, mai aproape de noi, la luptele dintre clanurile interlope, numai că nu se folosesc pistoale, gloanţe şi săbii, se folosesc cuvinte şi imagini”, a afirmat analistul politic Dumitru Borţun.
Ai mai auzit de fraudă la alegeri, ai mai văzut tensiuni şi în ceilalţi ani, dar reacţiile de anul acesta sunt şi mai şi. Lupta se duce aprig şi pe reţelele de socializare.
„E o situaţie fără precedent, nu am mai văzut, pentru că între timp, şi-au perfecţionat. Au apărut tehnologii extraordinar de avansate în ceea ce priveşte procesarea imaginii.
În această situaţie, bomboana e bună, dar ambalajul te face s-o laşi pe raft. Deşi sunt bani, unele părţi arată deplorabil. Maşini parcate aiurea, trotuare puse cu mâna, lipsă de spaţii verzi. Şoseaua de centură şi Cartierul Băneasa sunt fără infrastructură. Ştii şi tu că banii ar trebui investiţi altfel”, a mai spus Dumitru Borţun.
BUGETUL SECTORULUI 1: 2 MLD LEI
VENITURI FISCALE: 1,14 MLD LEI
700 MILIOANE LEI DIN IMPOZIT PE VENIT
IMPOZITE ŞI TAXE PE PRIPRIETATE: 302 MIL LEI
MARI PROIECTE DE INFRASTRUCTURĂ
POLIŢIA LOCALĂ: 43 MILIOANE LEI
CULTURA ŞI RELIGIA: 200 MIL LEI
PROTECŢIA MEDIULUI: 100 MIL LEI
GESTIUNEA DEŞEURILOR: 91 MIL LEI
TRANSPORTUL: 16 MIL LEI