Ministrul Baconschi a participat, marţi, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe desfăşurată la Luxemburg.
În marja reuniunii Consiliului, ministrul Baconschi a prezidat cea de-a IV-a reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova, iniţiativă a României, lansată cu sprijinul Franţei în ianuarie 2010. La eveniment a participat un număr important de miniştri din statele membre, comisarul european Stefan Füle şi directorul general din cadrul Serviciului European pentru Acţiune Externă, Miroslav Lajcak. Republica Moldova a fost reprezentată la reuniune de viceprim-ministrul, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene Iurie Leancă, care a informat despre situaţia internă din Republica Moldova, evoluţiile din cadrul dialogului UE – R. Moldova şi dosarul transnistrean, se arată într-un comunicat al MAE.
Potrivit sursei citate, „reuniunea a reprezentat un succes”, contribuind la creşterea interesului UE faţă de Republica Moldova, având în vedere progresele înregistrate de guvernul de la Chişinău pe calea reformelor.
„În cadrul întrevederii, s-a evidenţiat sprijinul pentru realizarea de noi progrese cu prilejul Consiliului de Cooperare UE-R.Moldova, din 5 mai 2011, în special cu privire la perspectiva lansării negocierilor pentru crearea unei zone de comerţ liber şi cuprinzător şi dialogul privind liberalizarea vizelor. Au fost transmise mesaje substanţiale de susţinere pentru parcursul european al Republicii Moldova şi de încurajare pentru continuarea reformelor democratice. Ministrul Baconschi a pledat pentru menţinerea tendinţei ascendente a dialogului cu autorităţile de la Chişinău şi pentru utilizarea principiului diferenţierii în funcţie de performanţe în dezvoltarea relaţiilor UE cu statele din vecinătatea sa imediată”, se arată în comunicat.
În marja CAE a avut loc şi o reuniune a Grupului de prieteni ai Ucrainei, organizată la iniţiativa comună a Poloniei şi Suediei. Scopul evenimentului l-a constituit evaluarea stadiului relaţiilor UE cu Ucraina şi „o dezbatere aplicată” asupra relaţiilor Ucrainei cu Uniunea Europeană şi perspectivelor acestora în perioada următoare, menţionează MAE.
Ministrul român de Externe a exprimat susţinerea pentru finalizarea cu succes a negocierilor asupra Acordului de Asociere şi a Acordului de liber schimb aprofundat şi cuprinzător între UE şi Ucraina, precum şi pentru liberalizarea regimului de vize, în legătură cu care a arătat că România este dispusă să sprijine efectiv Ucraina în implementarea Planului de acţiune, având în vedere experienţa în domeniu. A subliniat, totodată, necesitatea continuării şi intensificării reformelor în Ucraina ca element esenţial în ceea ce priveşte apropierea de UE, conform sursei citate.
La reuniunea Consiliului Afaceri Externe, principalele subiecte de discuţie abordate au fost evoluţiile din vecinătatea sudică a Uniunii Europene, evoluţiile interne şi relaţia UE cu Republica Belarus, evoluţiile recente din Coasta de Fildeş, precum şi Procesul de Pace din Orientul Mijlociu.
Potrivit comunicatului MAE, cu referire la vecinătatea sudică a Uniunii Europene au fost discutate în special evenimentele din Libia şi Siria. Consiliul Afaceri Externe a adoptat Concluzii privind Libia, Siria, Bahrein şi Yemen. Referindu-se la Libia, ministrul Baconschi a reafirmat susţinerea pentru soluţionarea situaţiei din această ţară, în conformitate cu Concluziile Consiliului European. Alături de necesitatea mobilizării de resurse la nivelul UE pentru gestionarea situaţiei umanitare, a susţinut asigurarea cooperării şi complementarităţii între acţiunile NATO şi UE în regiune, astfel încât să fie evitată duplicarea eforturilor. Cu referire la evenimentele din Siria, a arătat că este necesară elaborarea cât mai urgentă a unui program de reforme cuprinzătoare, în cadrul unui dialog cu reprezentanţii forţelor politice şi civice din Siria.
De asemenea, a fost discutat sprijinul UE pentru procesele democratice în curs din Tunisia şi Egipt. Ministrul român de Externe a subliniat importanţa unui angajament cuprinzător şi pe termen lung din partea UE în susţinerea evoluţiilor din vecinătatea sudică şi, în context, a reafirmat angajamentul pentru o abordare diferenţiată, care să ţină cont de caracteristicile fiecărei ţări în parte.
Situaţia din Republica Belarus a fost abordată în special sub aspectul respectării drepturilor omului. Ministrul Baconschi a evidenţiat faptul că respectarea drepturilor omului şi cooperarea deplină cu societatea civilă sunt două criterii de bază în conturarea relaţiilor UE cu această ţară.