Jean-Claude Mignon: Constat cu plăcere coabitarea de acum din România

Publicat: 25 02. 2013, 17:56
Actualizat: 14 04. 2020, 07:39

„Responsabilii politici români au renunţat la metodele radicale, dar nu vă pot ascunde că climatul de confruntare mă neliniştise mult. Constat cu plăcere o coabitare”, a afirmat Mignon.

El a arătat că ţinerea acestui discurs în Parlamentul României a fost convenită cu preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, în luna iulie a anului trecut, când a efectuat o vizită la Bucureşti împreună cu o delegaţie a APCE, înaintea referendumului referitor la demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

De asemenea, el a arătat că politicienii români „au dat dovadă de maturitate democratică” şi au „ales o soluţie nobilă” pentru criza politică.

Totodată, el a arătat că este important ca „majoritatea să nu abuzeze de puterile sale, chiar şi atunci când textele legii o permit”.

Preşedintele APCE a arătat că „nicio Constituţie, oricât de perfectă ar fi, nu garantează o funcţionare democratică perfectă”, iar ţara sa, Franţa, a trecut prin mai multe modificări ale legii fundamentale în ultimele decenii.

El a salutat angajamentului premierului Victor Ponta de a se lucra împreună cu Comisia de la Veneţia la procesul de modificare a Constituţiei din România.

Mignon a evidenţiat şi că „garantarea independenţei justiţiei” este foarte importantă pentru o democraţie. „Aceasta presupune şi să ne abţinem de la orice discreditare a hotărârilor judecătoreşti”, a afirmat el.

Preşedintele organismului parlamentar al Consiliului Europei a punctat şi că „este esenţială” continuarea eforturilor anticorupţie, ceea ce necesită ca în fruntea DNA să fie numită „o personalitate incontestabilă şi incontestată”.

APCE a fost unul dintre organismele care au avut poziţii în perioadei crizei politice din România din vara anului 2012.

Preşedintele APCE a făcut apel atunci la politicienii români să depăşească subiectele de dispută şi să coopereze pentru soluţionarea problemelor ţării.

De asemenea, Jean-Claude Mignon a îndemnat toate instituţiile şi actorii politici din România să respecte decizia Curţii Constituţionale privind referendumul din 29 iulie şi să asigure o coabitare în cele mai bune condiţii posibile.