- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Johannis: TVA şi impozitul pe venit ar fi putut fi mărite; ar fi benefice investiţii tip autostradă
Primarul Sibiului, Klaus Johannis, a declarat, joi seară, la Realitatea TV, că Guvernul ar fi putut să nu apeleze la tărirea salariilor şi pensiilor, el menţionând că ar fi fost de preferat reducerea numărului de bugetari în 2009, majorarea TVA şi a impozitului pe venit şi construcţia de autostrăzi.
Johannis: TVA şi impozitul pe venit ar fi putut fi mărite; ar fi benefice investiţii tip autrostradă (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Întrebat dacă îi mulţumeşte lui Dumnezeu că nu este acum în locul premierului Boc, primarul Sibiului a replicat: "Nu pot spune că nu sunt mulţumit că nu sunt ...sau că sunt mulţumit că sunt la Sibiu. Cel puţin pentru aceste probleme aş fi avut alte soluţii şi probabil că s-ar fi întmplat lucrurile puţin diferit".
Întrebat cum poate fi deblocată situaţia de acum, Johannis a precizat că "e destul de greu să recâştigi încrederea oamenilor care sunt foarte dezamăgiţi.", exprimându-şi speranţa că guvernanţi au auzit avertismentul dat de sindicalişti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
"Dacă se vine cu măsuri de acest tip, care dau în cei care au venituri foarte mici şi aceştia sunt pensionarii şi bugetarii, aceştia e greu de venit a doua zi şi cerut încredere în acest Guvern. Cred că este o problemă care ar trebui judecată puţin şi să se găsească alte măsuri", a spus Klaus Johannis la Realitatea TV., care a ţinut să critice modul în care s-au comunicat măsurile de reducere a cheltuielilor de către şeful statului.
"Cred că nu aşa cum s-au făcut acum trebuiau comunicate lucrurile. Pentru orice situaţie în care dai o veste proastă ai mai multe moduri de cumunicare, şi ar fi fost puţin mai bine să se explice oamenilor ce se întâmplă, care sunt variantele, care sunt măsurile şi cel puţin o explicaţie ar fi fost bună, care mie mi-a lipsit, din toată paleta de măsuri posibile de ce se iau tocmai acestea şi altele nu", a spus primarul Sibiului.
El a mai spus că autorităţile trebuie să rezolve "problema imediată care e bugetul pentru restul anului 2010" şi să găsească măsuri pentru a scoate România din criză, precizând că îl miră faptul că în spaţiul public "există o aşteptare pentru o metodă universală sau o minune care se poate face", şi propunând, în dezacordul preşedinţilor PNL şi PSD, ca şi contrasoluţii majorarea uşoară a impozitelor.
"Nu se poate face nicio minune. Sigur se pot reduce salariile şi pensiile, însă ce nu s-a discutat decât foarte puţin, se pot mări anumite taxe şi impozite. Cred că n-ar fi fost nicio catastrofă să se mărească TVA-ul nu cu 10% poate cu 2-3% ar fi fost suportabil şi ar fi rezultat de aici o sumă de bani pentru măsuri de încurajare a economiei. N-ar fi fost absurd să se gândească o creştere uşoară a gradului de impozitare a venitului", a spus Johannis.
El a subliniat că "s-ar fi putut crea un pachet de măsuri care ar fi fost suportabil, sustenabil şi care ar fi rezolvat păroblemele", menţionând că guvernarea ar fi trebuit să decidă din luna mai a anului trecut privind reducerea numărului bugetarilor.
"Această reducere s-ar fi putut face într-o manieră suportabilă. Avem la dispoziţie sume impresionante din fonduri europene pentru reconversia profesională. Se putea gândi un program de disponibilizare cu măsuri complementare de reconversie, de reintegrare profesională, şi atunci măcar am fi avut o parte dintre bugetari între timp deja în alte poziţii(...). Eu mă tem că prin aceste măsuri pe care le luăm acum reuşim o mică contraperformanţă, nu numai că rămânem cu bani neconsumaţi, ci cu bani mai puţini inclusiv pentru încurajarea economiei. Vom intra după părerea mea într-o spirală descendentă, prin scăderea venitului bugetarilor şi scăderea venitului pensionarilor, vom avea implicit încasări mai mici cel puţin pe venit, o cheltuială medie mai mică a cetăţeanului, vom colecta mai puţin TVA şi această spirală merge mai departe în jos", a mai spus edilul.
El a mai spus că e nevoie de "economisiri sau tăieri de salarii sau pensii", dar în anumite limite, precizând că "trebuie tăiate anumite cheltuilei pe investiţii prevăzute de buget".
"După părerea mea în această perioadă de criză poate nu e neapărat nevoie de noi săli de sport, de bazine olimpice, patinoare etc. Banii ar trebui cheltuiţi acolo unde se realizează o pârghie pentru relansarea economică. În astfel de perioade este nevoie de investiţii mari, care crează locuri de muncă, aduc bani înapoi în economie şi crează impresia generală că se mişcă ceva. Ar fi foarte benefice câteva investiţii foarte mari de tip autostradă. Pe aşa ceva s-ar putea merge, ar crea venituri foarte mari la buget", a mai spus primarul Sibiului.
Întrebat câţi bani a primit de la Guvern pentru investiţii, la Sibiu, Johannis a replicat: "Nu am primit bani pentru proiecte, noi am primit banii care ni se cuvin din impozitul pe venit şi cotele defalcate de TVA, dar bani special pentru proiecte nu am primit şi mai aşteptăm un pic".
În privinţa cheltuielilor efectuate pentru achiziţionarea de calculatoare pentru funcţionarii din Primărie, pe care a cheltuit 2,5 milioane de lei, Johannis a precizat că acest proiect e o gândire nouă, modernă şi cu certitudine va da rezultate bune.
"Nu trebuie să oprim modernizarea administraţiei, datorită faptului că în momentul de faţă nu ştim cum să rezolvăm problema cu FMI. Fiindcă nu avem voie să facem cheltuieli mai mari decât o anumită cotă din ce s-a cheltuit anii trecuţi, am făcut o achiziţie foarte complicată am achiziţionat bunuri pe care le vom plăti în anii care urmează. Nu am făcut achiziţii de calculatoare pentru funcţionari, tocmai de acestea vrem să scăpăm. E vorba de terminale care funcţionează împreună cu serverul primăriei şi ele nu sunt de tip staţie de lucru, pentru că exact acestea trebuie înlocuite. Deocamdată în nicio primărie din România nu există o astfel de gândire, e una nouă, modernă şi cu certitudine va da rezultate bune", a conchis edilul.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO