Întrebat care este părerea sa despre cazul Voicu şi despre transcripturile apărute în presă, Gitenstein s-a declarat „foarte tulburat” de ceea ce a citit.
„Vreau să menţionez ceva: cel puţin în ceea ce priveşte procedurile de arestare, anchetare şi imunitatea parlamentară, putem spune că acest caz demonstrează că sistemul românesc poate funcţiona şi a funcţionat”, a spus ambasadorul.
Gitenstein a spus că în acest caz a existat „un procuror foarte eficient care a construit un caz solid, articolele prezentate de presa independentă au avut şi ele greutate, s-a supus la vot ridicarea imunităţii”.
Ambasadorul a spus că este îngrijorat de faptul că votul pentru ridicarea imunităţii a fost secret.
„Dar în final, imunitatea parlamentară i-a fost ridicată, senatorul Voicu a fost arestat şi se află în închisoare, ceea ce este un lucru bun”, a adăugat el.
„Problema este ce se va întâmpla în faza de urmărire penală? Sunt procedurile îndeajuns de eficiente pentru a determina o condamnare? Nu ştiu raspunsul la această întrebare. Ştiu însă că încercaţi să faceţi o reformă fundamentală, ceea ce este bine. Ştiu că partidele importante par să sprijine unele dintre reformele ce mi se par necesare şi care ar duce la o condamnare – poate nu în acest caz, dar în cazuri viitoare – şi acest lucru mă bucură”, a adăugat Gitenstein.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, vineri, prelungirea cu 30 de zile, până în 30 mai, a arestului preventiv în cazul senatorului Cătălin Voicu, la propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, decizia fiind contestată la Completul de nouă judecători.