Judecătorul Ioan Vida comentează decizia privind cercetarea miniştrilor înainte de publicare
Preşedintele Curţii Constituţionale, Ioan Vida, explică într-o declaraţia publicată de ziarul "Ziua" efectele deciziei Curţii privind urmărirea penală a membrilor şi foştilor membri ai Guvernului pentru fapte comise în timpul mandatelor, înainte ca această să fie motivată şi publicată.
Judecătorul Ioan Vida comentează decizia privind cercetarea miniştrilor înainte de publicare(Imagine:Mediafax Foto)
Judecătorul constituţional Ioan Vida susţine că actele de procedură penală din dosarele privind miniştri şi foştii miniştrii vizaţi de procurorii anticorupţie şi de cei din cadrul Direcţiei de Investigare a Inafracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) sunt valide, iar decizia din 10 martie a Curţii Constituţionale nu le anulează, întrucât ea nu se poate aplica retroactiv.
În ediţia on-line de sâmbătă a ziarului "Ziua" este dată publicităţii o înregistrare cu preşedintele Curţii Constituţionale, Ioan Vida, care explică ipotetic faptul că de acum înainte oricărui ministru sau fost ministru care "va intra sub auspiciile procuraturii" i se aplică decizia Curţii.
Vida explică faptul că decizia nu se aplică retroactiv, astfel că în cazul parlamentarilor Adrian Năstase - fost premier, Miron Mitrea şi Codruţ Şereş - foşti miniştri, Paul Păcuraru -ministru, Parchetul nu este obligat să trimită, după caz, cererea de aviz pentru declanşarea urmăririi penale către Camera Deputaţilor sau Senat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
"Nu are efect retroactiv, toate actele de procedură care s-au făcut până acum sunt perfect valabile, noi nu le infirmăm. Se continuă ancheta", a spus Vida.
El adaugă faptul că, după ce se publică decizia Curţii, "se pune problema începerii urmăririi penale împotriva altui ministru - altul decât ăştia" şi atunci se aplică decizia Curţii, în sensul că se va cere aprobare, după caz, la Senat sau de Camera Deputaţilor în funcţie de calitatea demnitarului.
"Numai pentru viitor (se aplică decizia-n.r.), numai pentru cei care mâine fac ceva... Şi poate ca daţi o dezminţire în ziar. Ar fi f oarte bine. Să nu dezinformam publicul. Ne faceţi şi nouă rău. Lumea crede ca noi avem ceva cu Năstase sau nu ştiu cu cine", a spus Vida, precizând că decizia Curţii se aplică în momentul în care se publică în Monitorul Oficial.
Întrebat dacă ancheta miniştrilor şi foştilor miniştri va continua, Vida confirmă şi precizează că se poate face fără niciun fel de aviz, pentru că nu este nevoie de niciun fel de aviz de la Parlament.
Curtea Constituţională (CC) a constatat, în 10 martie, existenţa unui conflict juridic între Ministerul Public şi Parlament în legătură cu procedura de urmat în cazul cererilor referitoare la urmărirea penală a membrilor şi foştilor membri ai Guvernului pentru fapte comise în timpul mandatelor.
Până sâmbătă, decizia Curţii Constituţionale nu a fost făcută publică pe site-ul instituţiei şi nici publicată în Monitorul Oficial, astfel că motivarea judecătorilor nu este cunoscută.
Publicarea deciziei este aşteptată pentru a se vedea ce procedură trebuie urmată în cazul demnitarilor care deţin mandate de senator sau deputat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO