- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (30.12.2015, 19:59)
- Catalina Cocolos
Judecătorul Mircea Aron şi procurorul Luminiţa Palade candidează pentru conducerea CSM
Judecătorul Mircea Aron şi-a depus candidatura pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în timp ce procurorul Luminiţa Palade s-a înscris pentru postul de vicepreşedinte al CSM, alegerile urmând să aibă loc pe 6 ianuarie 2016.
Urmărește
656 afișări
Judecătorul Mircea Aron şi procurorul Luminiţa Palade candidează pentru conducerea CSM (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
Alegerile pentru funcţiile de conducere în CSM vor avea loc în prima şedinţă de plen, care a fost programată pentru 6 ianuarie 2016, potrivit site-ului instituţiei.
Tot la aceeaşi dată va fi prezentat raportul de activitate al CSM pentru anul 2015, când instituţia a fost condusă de preşedintele Marius Badea Tudose şi vicepreşedintele Bogdan Gabor.
La şedinţa din 6 inauarie a CSM este aşteptat să participe şi preşedintele Klaus Iohannis. Potrivit Constituţiei, preşedintele României prezidează lucrările Consiliului la care participă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Hamas a predat Crucii Roșii primele trei ostatice. Israelul eliberează din Închisoarea Ofer 90 de palestinieni la schimb
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Va trece măcar de etapa întâi Acordul în trei etape Israel-Hamas?
-
Trump afirmă că va permite aplicaţiei TikTok să funcţioneze din nou, dar vrea ca SUA să deţină 50% din acţiuni
-
Iohannis: România salută eliberarea primului grup de ostatici, între care o româncă
Judecătorul Mircea Aron (63 de ani) este membru al CSM din 2011 şi magistrat din 1981. De-a lungul carierei sale, el a fost procuror la Procuratura Curtea de Argeş, Procuratura Sectorului 2 Bucureşti, la Procuratura Generală, iar din 1990 până în 1992 a fost procuror militar la Direcţia Parchetului Militar din Procuratura Generală. Din 1992 până în 1998, Aron a fost judecător la Curtea Supremă- Secţia Militară, între 1998-2001 a fost secretar general adjunct al CSM, iar în perioada 2001- 2002 membru al Consiliului. Potrivit CV-ului său, judecătorul a activat în iunie- decembrie 2004 la Curtea de Apel Bucureşti, iar în 1998-iunie 2004 şi decembrie 2004- 6 ianuarie 2011 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Procurorul Luminiţa Palade (47 de ani) este membru în Consiliu din 2013. Ea a intrat în magistratură în 1994 şi a fost procuror la Parchetul Judecătoriei Sectorului 6 Bucureşti, Parchetul Tribunalului Bucureşti şi Parchetul Curţii de Apel Bucureşti. Magistratul a fost, între octombrie 2007- aprilie 2009, inspector în cadrul Serviciului inspecţiei judiciare pentru procurori al Inspecţiei Judiciare şi în perioada mai- decembrie 2009 inspector în cadrul Corpului de Control al Ministrului Justiţiei. De asemenea, între ianuarie 2010- iunie 2013, Luminiţa Palade a fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.
Consiliul Superior al Magistraturii este condus de un preşedinte şi un vicepreşedinte care nu pot face parte din aceeaşi secţie, fiecare având un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit. Astfel, dacă unul dintre ei face parte din secţia pentru judecători, cel de-al doilea trebuie să fie procuror. Instituţia a fost condusă în 2015 de judecătorul Marius Badea Tudose, în calitate de preşedinte, şi de procurorul Bogdan Gabor, drept vicepreşedinte.
În total, CSM are 19 membri. Nouă judecători şi cinci procurori sunt desemnaţi prin alegeri organizate de adunările generale ale instanţelor şi parchetelor. Acestora li se adaugă membrii de drept, respectiv ministrul Justiţiei, procurorul general al României şi preşedintele instanţei supreme, precum şi doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat.
La alegerile pentru conducerea CSM pot participa doar cei nouă judecători şi cei cinci procurori.
Citește pe alephnews.ro: TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Djokovic a refuzat interviul tradițional de pe teren la Australian Open. Ce explicații a oferit sârbul după decizia luată
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
Pensii cu 660 lei mai mari pentru această categorie de pensionari din România. Vezi dacă te încadrezi!
CANCAN.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Smart watch-ul și riscul crescut de cancer. Substanțele toxice despre care companiile nu scot o vorbă
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe