Kelemen: Cât timp face declaraţii politice, Morar va fi considerat om politic în haine de procuror

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat corespondentului MEDIAFAX că afirmaţiile sale nu pot fi catalogate drept presiuni politice asupra DNA, adăugând că, atât timp face declaraţii politice, şeful DNA, Daniel Morar, va fi considerat "un om politic în haine de procuror".

Urmărește
308 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Cât timp face declaraţii politice, Morar va fi considerat om politic în haine de procuror

Kelemen: Cât timp face declaraţii politice, Morar va fi considerat om politic în haine de procuror (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Nu consider că prin declaraţii politice se pot face presiuni asupra DNA, instituţie care are o legislaţie permisivă şi clară în ceea ce priveşte atribuţiile şi are asigurată independenţa. Un procuror trebuie să vină cu dovezi, nu cum interpretează el, cum ar crede el că ar trebui interpretată o declaraţie a politicienilor. Aceasta este diferenţa dintre un procuror şi un om politic. Un procuror nu are voie să facă declaraţii politice, iar oamenii politici trebuie să facă declaraţii politice. Când domnul Morar vine cu dovezi clare cine a făcut presiuni şi asupra cui şi în ce modalitate, atunci va fi crediibil. Până când face declaraţii politice, va fi considerat un om politic în haine de procuror. Declaraţiile mele nu pot fi catalogate presiuni politice asupra DNA, eu am vrut să atrag atenţia că există o problemă a scurgerilor de informaţii care nu fac parte din procedura penală", a spus liderul UDMR.

El a afirmat că "orice politician mai poate face declaraţii politice dincolo de voinţa procurorilor".

Liderul UDMR a spus că Uniunea nu îşi permite să facă presiuni asupra DNA şi nu va face niciodată acest lucru.

"Nu am făcut presiuni şi nu vom face, de niciun fel, niciun fel de intervenţii într-un act de justiţie, indiferent despre cine e vorba. Când noi vedem că o instituţie nu funcţionează corect, când constatăm că sunt scurgeri de informaţii şi nu sunt respectate procedurile şi se joacă cu soarta oamenilor fără să fie documente oficiale, atunci reacţionăm şi vom reacţiona în continuare cum a reacţionat toată clasa politică", a spus el.

Procurorul şef al DNA a spus, într-un interviu acordat TVR, că solidaritatea unor colegi de partide nu ar fi nicio problemă pentru procurori dacă s-ar opri aici, însă această solidaritate este "condimentată" cu afirmaţii făcute în necunoştinţă de cauză şi cu acuzaţii la adresa anchetatorilor.

"Am văzut în ce constau declaratiilor de susţinere ale colegilor de partid sau ale altor partide politice şi nu fac decât să constat că se întâmplă lucruri care în ultima vreme se repetă în mod obişnuit. Această solidaritate nu ar fi nicio problemă pentru procurori dacă s-ar opri aici, însă aceste forme de solidaritate sunt condimentate cu afirmaţii făcute în totală necunoştinţă de cauză şi cu acuzaţii la adresa DNA sau a procurorilor. Aceste personaje care fac acuzaţii nu cunosc nici situaţia de fapt, nici situaţia juridică şi nici normele juridice aplicabile în materie, fără ca asta să-i impiedice să facă acuzaţii de genul «DNA este o instituţie abuzivă». Problema se pune atunci când acest climat pune presiune pe procuror, în condiţiile în care oricum instrumentarea unui astfel de dosar este oricum destul de dificilă", a declarat Daniel Morar.

Daniel Morar a susţinut, ulterior, la Realitatea TV, că atunci când a făcut referire la presiuni asupra procurorilor s-a referit la declaraţiile făcute de Mihai Voicu, de la PNL, care a spus că "DNA este ca Petrică cu lupul", o "instituţie necredibilă care aruncă bombe", la afirmaţiile lui Kelemen Hunor, care a susţinut că "DNA este o instituţie care distruge cariere şi că de cele mai multe ori s-a dovedit că acuzaţiile sunt false", precum şi la postarea de pe blogul personal făcută de Victor Ponta.

"Aceste declaraţii generează presiuni asupra procurorilor, presiunea este indiferent de efectul pe care-l are. Ne deranjează acuzele şi decalraţiile nereale cu privire la un caz", a spus şeful DNA.

"Nu există un caz Borbely, nu există o acuzaţie oficială adusă domnului Borbely", a subliniat Morar.

Joi seară, liderul UDMR, Kelemen Hunor, declara că Uniunea îi va cere procurorului general al României o verificare a "scurgerilor de informaţii" din dosarul în care apare numele ministrului Laszlo Borbely şi "oprirea procedurilor care s-au repetat în aceşti ani şi care nu pot fi acceptate".

"Nu putem accepta astfel de proceduri din partea instituţiilor statului care trebuie să se ocupe de justiţie. Cerem o analiză serioasă, de unde apar aceste scurgeri de informaţii", declara Kelemen Hunor, referindu-se la dosarul în care apare numele ministrului Mediului, Laszlo Borbely.

El spunea, la finalul şedinţei Consiliului Permanent al UDMR, că este inacceptabil într-un stat de drept, într-o societate democratică, ca numele unui ministru, numele unui om, indiferent dacă este ministru sau cetăţean simplu, "să fie aruncat pe baza unor speculaţii, a unor acuzaţii nefondate, într-o dezbatere publică, iar printr-o astfel de procedură să fie distrus numele şi reputaţia unui om".

"Vom cere procurorului general al României o verificare a scurgerilor de informaţii dintr-un dosar care este în lucru şi oprirea procedurilor care s-au repetat în aceşti ani care nu pot fi acceptate şi respingem astfel de jocuri. Nu este de acceptat într-un stat de drept, într-o societate democratică, ca numele unui ministru, numele unui om, indiferent dacă este ministru sau cetăţean simplu, să fie aruncat pe baza unor speculaţii, a unor acuzaţii nefondate într-o dezbatere publică, iar printr-o astfel de procedură să fie distrus numele şi reputaţia unui om. Nu putem accepta şi vom cere o anchetă, o verificare şi pedepsirea celor care procedează astfel", spunea Kelemen.

Acesta adăuga că procurorul general este singurul îndreptăţit să facă astfel de demersuri.

Potrivit lui Kelemen, Borbely se bucură de sprijinul "necondiţionat" al conducerii UDMR.

Procurorii DNA au efectuat, miercuri dimineaţă, o percheziţie într-un imobil care ar aparţine unei rude a ministrului Laszlo Borbely, în dosarul în care se fac cercetări privind un presupus trafic de influenţă privind atribuirea unor contracte de lucrări ale Administraţiei Naţionale "Apele Române" către o firmă din Negreşti Oaş.

Ministrul Mediului Laszlo Borbely ar fi beneficiat de lucrări de 20.000 de euro pentru amenajarea acestui apartament, în schimbul influenţei sale în atribuirea contractelor.

Această firmă, pe care ministrul Mediului ar fi favorizat-o, conform DNA, Lescaci Com SRL, a primit în ultimii patru ani 37 de lucrări publice, 34 dintre ele de la "Apele Române", în valoare de peste 310 de milioane de lei, 18 în timpul mandatului demnitarului.

Procurorii anticorupţie orădeni au început deja urmărirea penală în acest dosar împotriva unicului asociat al firmei beneficiare a lucrărilor, SC Lescaci Com SRL din Negreşti Oaş, pe nume Ioan Ciocan, dar şi împotriva unui consilier al lui Borbely, Szepessy Szabolcs, care ar fi intermediat între omul de afaceri şi ministru, potrivit datelor comunicate MEDIAFAX de către DNA. Ioan Ciocan este învinuit pentru cumpărare de influenţă, iar Szepessy Szabolcs pentru complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici