- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kelemen: Compromisul cu Ponta - dezbatere pe iniţiativă. România nu trimite documente la CJUE
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a precizat, vineri, că a ajuns la un compromis cu premierul Victor Ponta, astfel ca iniţiativa cetăţenească privind minorităţile să fie dezbătută în comisiile parlamentare, în toamnă, iar până la finalizarea dezbaterilor România să nu trimită noi documente la CJUE.
Kelemen Hunor (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)
În conferinţa de presă de la finalul Consiliului Permanent al UDMR, Kelemen Hunor a precizat că miercuri a avut mai multe discuţii cu premierul Victor Ponta, ajungând încă de atunci la ”o soluţie, la un compromis”.
În opinia lui Kelemen, acest compromis este ”un pas important atât în ceea ce priveşte poziţia premierului, cât şi posibilitatea de a purta un dialog constructiv, corect”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Liderul UDMR a explicat că el şi premierul Victor Ponta au ajuns la concluzia că în subiectul privind iniţiativa cetăţenească referitoare la minorităţi poziţia statului român nu poate fi stabilită de un ginsur minister, fiind necesară implicarea mai multor instituţii, inclusiv a Parlamentului. Prin urmare, din toamnă acest subiect va fi dezbătut în comisiile parlamentare, inclusiv cu specialişti străini, a mai spus Kelemen.
”Până când aceste dezbateri nu se vor finaliza, România nu va înainta alte documente către Curtea de la Luxemburg (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene - n.r.). Nu se retrage România din proces, dar nu va dezvolta poziţia României”, a anunţat liderul UDMR.
”Este un compromis, este o soluţie de dialog şi eu salut această poziţie a primului ministru şi consider că arată o deschidere şi respect faţă de ceea ce eu am cerut”, a mai afirmat Kelemen Hunor.
Liderii UDMR reuniţi în Consiliul Permanent au discutat, vineri, la Cluj-Napoca, despre varianta ieşirii formaţiunii de la guvernare. În final, ei au decis ca UDMR să rămână la guvernare, însă Kelemen Hunor se va retrage din funcţiile de vicepremier şi ministru al Culturii.
Nemulţumirea UDMR a pornit de la o decizie din 2 iunie a MAE, care a intervenit în procesul în care UDMR a contestat respingerea de către Comisia Europeană a Iniţiativei Cetăţeneşti Europene (ICE) privind protecţia minorităţilor naţionale - Minority SafePack, iniţiată de Uniune şi susţinută de Uniunea Federală a Naţionalităţilor din Europa (FUEN), al cărei vicepreşedinte este Kelemen Hunor.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost cel care a criticat demersul MAE legat de iniţiativa cetăţenească a minorităţilor, reproşând faptul că a fost pus într-o situaţie "neplăcută", aceea de a fi "ignorat şi umilit", în condiţiile în care nu a fost informat despre demersul MAE, deşi este vicepremier, membru al Guvernului.
El spunea că l-a informat pe premierul Victor Ponta la două zile după ce a aflat despre demersul MAE şi a aşteptat de la acesta rezolvarea problemei. La o lună, Ponta nu a dat niciun semn că situaţia este pe cale să fie rezolvată şi să fie adoptată soluţia propusă de UDMR, şi anume ca agentul guvernamental care a depus solicitarea de intervenţie să depună o notificare prin care spune că România se retrage din acest proces.
"Discuţiile pe această temă se poartă în coaliţie, dar sigur, nu avem la dispoziţie tot anul şi tot ciclul electoral. Se poate rezolva totul foarte repede, nu am dat un termen, dar lucrurile se precipită şi noi considerăm că în câteva zile putem închide acest subiect, în funcţie de decizia premierului”, arăta liderul UDMR, care s-a întrebat de ce alte state ai căror membri au semnat iniţiativa cetăţenească, precum Germania, Austria sau Italia, nu au intervenit în proces de partea CE, şi de ce România a recurs la acest gest.
Kelemen Hunor s-a declarat deranjat că nu este luat în serios şi a avertizat că această problemă este mai serioasă decât pare.
”Aveam impresia că unii nu m-au luat în serios, am spus de la început că este o chestiune foarte serioasă. Eu am respectat cuvântul dat de fiecare dată faţă de partener, am fost un partener loial, indiferent despre cine a fost vorba. Pe mine mă deranjează când cineva nu mă ia în serios şi crede că îşi poate permite orice şi poate să ia o decizie fără să ne consulte”, spunea liderul Uniunii.
Începând de miercuri, lucrurile s-au precipitat, iar Kelemen Hunor şi Victor Ponta au avut mai multe runde de negocieri.
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a explicat că respingerea iniţiativei cetăţeneşti de către CE a ţinut cont de prevederile Tratatului Uniunii Europene cu privire la competenţele naţionale ale statelor membre.
"Decizia de respingere fost contestată la Tribunalul Uniunii Europene de către semnatarii lor. Decizia procedurală a statului român de a interveni în aceste cauze la Tribunalul UE vizează prevenirea extinderii pe cale jurisprudenţială a competenţelor UE în domenii care ţin de suveranitatea statelor membre, precum domeniul protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. România susţine poziţia principial corectă a Comisiei Europene, potrivit căreia, în acest domeniu, Uniunea Europeană nu are competenţe atribuite în baza dispoziţiilor tratatelor fundamentale", arăta Corlăţean.
La rândul său, premierul Victor Ponta şi-a exprimat punctul de vedere pe acest subiect şi a spus că atunci când e vorba despre chestiuni din coaliţia de guvernare se poate negocia aproape orice, dar când este vorba despre chestiuni de stat, "asta nu se poate negocia chiar dacă, nu ştiu, cade Guvernul”.
"Până la urmă, statul român e stat român indiferent ce Guvern are", spunea Ponta.
Premierul menţiona că intenţia sa este de a găsi orice soluţie posibilă pentru continuarea unei colaborări "corecte” cu UDMR.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.