- Home
- Politic
- CLUJ-NAPOCA, (12.08.2013, 16:04)
- Adina Oşan , Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kelemen: Declaraţia lui Băsescu despre Ungaria nu este corectă, nu trebuie să pună paie pe foc
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că declaraţia preşedintelui Traian Băsescu despre Ungaria "nu este corectă şi binevenită", şeful statului trebuind să fie "un factor de echilibru, nu să pună paie pe foc".
Urmărește
2246 afișări
Kelemen Hunor (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)
Kelemen Hunor a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că reacţia lui Traian Băsescu a fost "supradimensionată" la o afirmaţie "absolut necugetată", făcută de liderul partidului Jobbik din Ungaria, Vona Gabor.
"Nu cred că o astfel de declaraţie a şefului statului, potrivit căreia România îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei, este corectă, este binevenită, fiindcă este o ameninţare directă venită de la comandantul suprem, de la preşedintele României. Dacă la declaraţiile lui Vona Gabor reacţionează preşedinţii partidelor, politicienii, e ok, instituţiile, cum a fost MAE, dar reacţia preşedintelui Băsescu este supradimensionată la o afirmaţie absolut necugetată şi pe care noi am condamnat-o, a lui Vona. Nu pot să-l înţeleg pe preşedintele Băsescu la ce război se aruncă în acest moment şi de ce vine cu ameninţări directe, cu ameninţări concrete la adresa Ungariei, nu este de bun augur şi este inacceptabil. Preşedintele trebuie să fie un factor de echilibru, nu trebuie să pună paie pe foc, şi cred că a depăşit mult acele limite şi decenţa, care ar trebui să fie un ghid pentru preşedintele României şi nu cred că e bine că el intră în război", a spus Kelemen.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice de Crăciun din Kazahstan
-
Israelul loveşte aeroportul Sana'a, porturile şi centralele electrice din Yemen
-
Guatemala este dispusă să accepte deportaţii din America Centrală propuşi de Trump - surse Reuters
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
Potrivit acestuia, politicienii din România şi Ungaria care fac diverse declaraţii trebuie să fie responsabili, dar nu crede că preşedintele român "trebuie să facă ameninţări".
"Întreb şi eu, când s-au întâlnit ultima dată preşedintele României cu cel al Ungariei, când s-au întâlnit prim-miniştri, dacă există probleme trebuie discutate în mod deschis şi concret, bilateral şi în cadrul instituţiilor europene. Până la urmă, în UE, în spaţiul european şi în spaţiul est-european, în fostele ţări comuniste, astfel de reacţii nu îşi au locul. Noi milităm pentru relaţii de apropiere şi dialog între România şi Ungaria şi am spus că noi putem fi o punte între cele două ţări, un factor de echilibru, dar în ultima perioadă nu am simţit că această posiblitate oferită de noi, de comunitatea maghiară, de UDMR, care are susţinerea comunităţii maghiare, ar fi fost folosită de cineva. Nu cred că declaraţiile războinice ne duc înainte şi nu cred că în 2013, într-un spaţiu politic comun, poţi să rezolvi problemele de acest gen. Nu înţeleg de ce a făcut preşedintele Băsescu aceste declaraţii şi nu văd de ce ar trebui să continuăm pe acest ton", a subliniat liderul UDMR.
În ceea ce priveşte circulaţia persoanelor şi afirmaţia şefului statului privind posibilitatea interzicerii organizării Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, Kelemen a menţionat că nu se poate interzice circulaţia persoanelor în cadrul UE, nici măcar a evenimentelor.
"Trebuie să fii în stare să oferi pentru comunitatea maghiară, tu, ca lider politic sau stat, nişte condiţii şi garanţii pentru a păstra şi dezvolta identitatea naţională şi atunci restul problemelor pot fi rezolvate, pentru că sunt aceleaşi pe care le au şi românii. Aşa cum Băsescu cere din partea statelor în care trăiesc comunităţi româneşti o abordare europeană şi corectă privind folosirea limbii şi păstrea identităţii, aşa se întâmplă şi în cazul nostru. Încet-încet, noi vom ajunge într-un punct, unde şi politicienii români şi cei maghiari lovesc cu biciul unii spre alţii, dar până la urmă comunitatea maghiară este cea care suferă în urma acestor declaraţii", a mai menţionat Kelemen Hunor.
Acesta a precizat că a condamnat declaraţiile lui Vona Gabor şi a afirmat că dacă în spaţiul european mărfurile, capitalul şi persoanele circulă liber, "circulă şi prostia liber".
"Din acest punct de vedere, trebuie să fii mai înţelept şi în stare să oferi răspunsuri constructive şi la declaraţiile unora. Eu cred că şi declaraţiile preşedintelui Băsescu rămân la nivel de declaraţii de vară, aşa cum şi declaraţiile lui Vona şi celelalte declaraţii rămân în faza declaraţiilor de tabere de vară", a conchis Kelemen Hunor.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Izvoru Mureşului (Harghita), că 2013 e ultimul an în care politicienii ungari au putut să se plimbe atât de relaxat în România, el avertizând că statul român "îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei".
Citeşte şi:
Băsescu: Ungaria a devenit un focar de instabilitate. România îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei
Vorbind despre principiul general al tratamentului minorităţilor în România, Traian Băsescu a afirmat: "Niciun prag constituţional nu poate fi nici luat în discuţie, nici depăşit. Poate să se perinde prin Harghita şi Covasna toată protipendada politicienilor maghiari. Cred că e ultimul an în care au putut să o facă atât de relaxat".
Şeful statului român a susţinut că politicienii maghiari care au venit în Harghita şi Covasna au depăşit limita decenţei.
"Anul ăsta au ajuns la limita la care le spun: e prea mult", a continuat preşedintele Băsescu.
El a susţinut că Ungaria a devenit "în momentul de faţă un focar de instabilitate din punct de vedere al tratării minorităţilor în regiune, nu în România, în regiune", adăugând că politica Budapestei a început să creeze "dificultăţi".
"România îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei", a continuat Băsescu.
Ulterior, preşedintele Traian Băsescu le-a declarat jurnaliştilor prezenţi la Izvoru Mureşului că există mai multe ţări "deranjate" de "politica agresivă a Budapestei".
"Sunt mai multe ţări din regiune care sunt deranjate de politica agresivă a Budapestei atunci când este vorba de minorităţi. România a stat rezervată până acum, dar cred că s-a ajuns la punctul de la care rezervele noastre trebuie date la o parte şi Budapesta trebuie pusă la punct", a spus Băsescu.
Întrebat ce se va întâmpla dacă Budapesta nu va înţelege acest lucru, Băsescu a răspuns: "Va înţelege".
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze au salvat de Crăciun peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:18
Israelul loveşte aeroportul Sana'a, porturile şi centralele electrice din Yemen
-
astăzi, 18:03