Kelemen despre Băsescu: Chestia asta că «dacă tu îţi dai demisia mi-o dau şi eu» nu prea merge

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că propunerea preşedintelui Traian Băsescu de a demisiona din funcţie simultan cu cei 588 parlamentari nu este una "constructivă", spunând: "Nu merge chestia asta că «dacă tu îţi dai demisia mi-o dau şi eu»".

Urmărește
777 afișări
Imaginea articolului Kelemen despre Băsescu: Chestia asta că «dacă tu îţi dai demisia mi-o dau şi eu» nu prea merge

Kelemen Hunor (Imagine: Mihai Dascalescu/ Mediafax Foto)

Întrebat joi cum comentează declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, potrivit cărora este gata să-şi depună mandatul simultan cu cei 588 de parlamentari, Kelemen Hunor a spus că "o astfel abordare nu este una constructivă".

"Chestia asta că dacă tu îţi dai demisia mi-o dau şi eu nu prea merge. Eu consider că o astfel abordare nu este una constructivă, nici dintr-o parte, nici din alta şi nu cred că trebuie condiţionată o astfel de demisie a Parlamentului, care a fost ales de două luni. Sunt două teme false, scurtarea mandatului preşedintelui sau demisia Parlamentului, care creează impresia că există o tensiune politică, un conflict politic inutil, când sunt multe alte lucruri care trebuie dezbătute şi care sunt mai urgente pentru fiecare om şi sunt de o mie de ori mai importante decât această chestiune. Când se va pune problema modificării Constituţiei, se va putea discuta despre stabilirea unei date pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare", a spus Kelemen.

El a afirmat că a văzut cum unul dintre protagoniştii disputei politice spunea că, dacă nu va fi demis preşedintele Traian Băsescu la referendum, se lasă de politică, lucru care nu s-a întâmplat, iar celălalt spunea că nu vrea să ajungă preşedinte "la masa verde".

"Toată lumea cunoaşte aceste chestiuni, deci sunt teme false din punctul meu de vedere", a spus liderul UDMR.

Kelemen Hunor a adăugat că argumentul contra adus de preşedintele Traian Băsescu în ceea ce priveşte devansarea alegerilor prezidenţiale, respectiv că preşedintele ales se plictiseşte aşteptând câteva luni, nu este unul "solid", pentru că americanul nu se plictiseşte din 3 noiembrie până în 20 ianuarie.

"Românul se plictiseşte rău de tot dacă a doua zi după alegeri nu se aşează pe scaun. Eu consider că o construcţie logică şi foarte clară trebuie să fie după amendarea Constituţiei, nu să asistăm acum la discuţii sterile", a spus liderul UDMR.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că nu are încă o opţiune în privinţa comasării alegerilor prezidenţiale cu cele europarlamentare, însă a spus că el este gata să-şi depună mandatul simultan cu cei 588 de parlamentari, pentru alegeri simultane prezidenţiale şi parlamentare.

Preşedintele Băsescu a susţinut că soluţia o reprezintă "demisia simultană a preşedintelui şi a Parlamentului", după revizuirea Constituţiei, în spiritul referendumului din 2009 privind trecerea la Parlamentul unicameral cu maximum 300 de membri.

Şeful statului a asigurat că este gata ca "a doua zi" după revizuirea Constituţiei în acest sens să îşi depună mandatul simultan cu cei 588 de parlamentari, variantă pe care a mai propus-o şi anul trecut în aprilie, când Victor Ponta a rupt "demonstrativ", , la Congresul PSD, scrisoarea care conţinea propunerea.

"Ce se întâmplă acum în Parlament este în contradicţie totală cu ce au votat românii în noiembrie 2009. În loc de 300, avem 600, da. Or, eu cred că bunul simţ politic, şi eu sunt de acord să contribui la restabilirea bunului simţ politic, prin punerea demisiei o dată cu parlamentarii, în aşa fel încât, după revizuirea Constituţiei, deci nu spune nimeni mâine, dar dacă mâine se face revizuirea Constituţiei şi ea reflectă referendumul, a doua zi sunt gata să trecem la acele alegeri care să ne aducă şi în referendum şi în bunul simţ al preşedintelui, să spunem, pentru resuprapunerea mandatelor", a afirmat Băsescu.

El a arătat că această soluţie presupune şi o "revizuire rapidă a Constituţiei", dar şi combinarea referendumului privind aprobarea legii fundamentale cu alegerile, pentru care există precedent în trecutul politic din România.

"Sigur, asta necesită o revizuire rapidă a Constituţiei, un referendum de revizuire şi o depunere simultană a mandatelor de către preşedinte şi cei 588 de parlamentari, ca să facem singura combinaţie posibilă şi care la noi are un precedent. Sigur poţi să combini, şi avem precedent şi aici, un tip de alegeri cu un referendum", a mai spus Băsescu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici