Kelemen, despre o afirmaţie a lui Lăzăroiu privind dispariţia, în timp, a UDMR: E o greşeală

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră "o greşeală" orice speculaţie privind dispariţia UDMR sau a unei formaţiuni etnice, comentând astfel o afirmaţie a consilierului prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu, potrivit căreia în timp, UDMR nu va mai exista ca atare.

Urmărește
6 afișări

Kelemen a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că dacă Sebastian Lăzăroiu a făcut aprecierile în calitate de profesor universitar de sociologie, de ştiinţe politice, este un lucru, dar dacă a emis teoriile privind dispariţia UDMR în calitate de consilier prezidenţial, "lucrurile se complică".

"Orice speculaţie privind dispariţia UDMR, a unei formaţiuni etnice, este o greşeală şi este o greşeală şi mai accentuată dacă o astfel de teorie este lansată de un consilier prezidenţial. Dacă Sebastian Lăzăroiu a făcut aceste aprecieri în calitate de profesor universitar de sociologie, de ştiinţe politice, este un lucru. Dacă a emis teoria în calitate de consilier prezidenţial, lucrurile se complică", a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, teoria dispariţiei UDMR, care este o uniune culturală, nu un partid politic, a fost lansată la începutul anilor 1990 şi a fost reluată de mai multe ori, dar de fiecare dată s-a adeverit că "realitatea este altfel decât teoriile emise de unii sau de alţii".

"Electoratul nostru, comunitatea maghiară, a demonstrat că are nevoie de UDMR, de reprezentare politică. Din acest punct de vedere, după 21 de ani, întotdeauna am demonstrat că putem să obţinem sprijinul comunităţii maghiare, putem să obţinem votul electoratului nostru, pentru că suntem credibili, că de fiecare dată, în limitele posibilităţii noastre politice, am reuşit să atingem dezideratele noastre pas cu pas", a precizat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a subliniat că UDMR va exista şi peste 20 sau 25 de ani, "fiindcă partidele româneşti nu au prezentat niciodată un program alternativ, un program politic care să conţină şi dezideratele comunităţii maghiare privind păstrarea identităţii naţionale, a limbii şi a culturii".

"Cred că nu se va schimba nimic nici în viitor, deci va fi nevoie de UDMR. UDMR a fost un factor de stabilitate şi a ţinut politica privind minorităţile naţionale în limitele parlamentarismului, în limite democratice. Cred că aşa trebuie să fie şi în continuare. Suntem o formaţiune politică complexă, cu doctrine ideologice diverse, dar asta nu înseamnă că, pe termen mediu şi lung, o astfel de formaţiune politică să dispară de pe scena politică românească.
În foarte multe ţări din UE, şi istoria a demonstrat, formaţiunile etnice au un rol important în ceea ce priveşte stabilitatea politică, în ceea ce priveşte evoluţia societăţii", a conchis Kelemen.

Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a declarat într-un interviu publicat recent că, în timp, UDMR nu va mai exista ca atare, iar curentele din UDMR vor fi absorbite în 10-15 ani de partidele politice româneşti.

Lăzăroiu a precizat că UDMR "nu are o singură linie ideologică, acolo sunt şi creştin-democraţi şi social-democraţi şi liberali".

"Poate că nu este rău că s-a construit aşa. Probabil că, în timp, nu ştiu când se va întâmpla asta, UDMR nu va mai exista ca atare. Trendul general este de diminuare a importanţei factorului etnic şi atunci, mai degrabă, eu cred într-un scenariu în care curentele astea ideologice din UDMR vor fi absorbite de partidele româneşti, pentru că acesta este trendul pe termen lung. Oricum, problema este că se diminuează foarte mult şi participarea la vot a maghiarilor. Subiectul etnic nu mai este presant nici măcar pentru etnia maghiară. Probabil că în 10-15 ani, asta se va întâmpla: curentele din UDMR vor fi absorbite de partidele româneşti", a susţinut Sebastian Lăzăroiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici