- Home
- Politic
- CLUJ-NAPOCA, (16.11.2017, 11:17)
- Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kelemen Hunor: Dacă mi se retrage distincţia "Steaua României", rămân cine am fost, voi vorbi liber. Mesajul transmis este prost
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că propunerea de retragere a distincţiei ”Steaua României”este greşită, deoarece se îngrădeşte libertatea de exprimare. Liderul maghiar adaugă că rămâne cine a fost şi va vorbi în continuare liber.
Urmărește
2477 afișări
Kelemen Hunor: Dacă mi se retrage distincţia ”Steaua României”, rămân cine am fost, voi vorbi liber. Mesajul transmis este prost
Kelemen a declarat, joi, corespondentului Mediafax, că mesajul transmis este ”prost”.
”Decizia este una greşită, dar este dreptul lor, eu nu am făcut în niciun caz ceea ce se spune în plângere. Lucrul cel mai important este că mesajul transmis este prost, spune că dacă ai intrat în acest club select al celor care au primit distincţii de la statul român nu poţi să vorbeşti liber. Libertatea de exprimare este vizibil îngrădită, fără să fie trecută în lege, dar prin astfel de hotărâri se transmite către societate că în anumite chestiuni nu ai dreptul să vorbeşti liber şi că dacă vorbeşti, te dăm afară din acel club select. Mesajul este unul prost şi către comunitatea maghiară. Era de aşteptat, dacă mă uit la ce declaraţii au făcut unii dintre membrii Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional <Steaua României>, nu mă surprinde această decizie”, a spus Kelemen.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Potrivit acestuia, în luna august a fost invitat la o şedinţă a Consiliului unde a avut o discuţie tensionată dar corectă, în care a explicat ce a vrut să spună public.
“Mi-au transmis că se vor întruni la o dată ulterioară, iar acum am aflat decizia. Eu nu am cerut această distincţie în anul 2000, dar m-am simţit onorat, nu m-a făcut nici mai bun, nici mai rău şi am primit-o pentru îmbunătăţirea relaţiilor culturale româno-maghiare. Iar acum să vii după 17 ani şi să spui că retragi această distincţie relativizezi tot ce înseamnă acest Ordin, dar şi acele fapte, merite pentru care s-a dat la un moment dat. Dacă mi se retrage Ordinul prin decret prezidenţial, nu mă va schimba deloc, voi rămâne cine am fost şi mergem mai departe, voi vorbi în continuare liber despre tot ce cred că trebuie să spun şi voi spune fără să jignesc pe nimeni”, a mai spus preşedintele UDMR.
Întrebat dacă în opinia sa preşedintele Klaus Iohannis va da curs propunerii de retragere a Ordinului Naţional “Steaua României” în cazul său, Kelemen Hunor a răspuns că nu vrea să speculeze.
“Vom vedea, decizia îi va aparţine”, a spus preşedintele Uniunii.
Pe de altă parte, într-un comunicat al UDMR transmis, joi, legat de propunerea Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional “Steaua României” de a i se retrage acest ordin, Kelemen Hunor a arătat că obiectivul maghiarilor din România trebuie să fie, în continuare, asumarea în mod liber a opiniilor.
”Noi trebuie să ne asumăm opiniile fără teamă, chiar şi dacă ne sunt retrase toate distincţiile primite. Trebuie să gândim şi să lucrăm împreună cu toţi românii care sunt deschişi dialogului. (…) Printre principiile de bază ale democraţiei se află şi libertatea persoanelor de a acţiona în conformitate cu propria lor conştiinţă şi de a alege modul de acţiune propriu. Astfel, cetăţeanul are dreptul de a sărbători atunci când consideră că trebuie să sărbătorească şi are libertatea de a-şi exprima gândurile, opiniile şi dezideratele. Mesajul care se transmite prin retragerea distincţiei este că, astăzi, în România se îngrădeşte libertatea de exprimare”, a arătat preşedintele UDMR.
În opinia lui Kelemen, în contextul actual, în care este tot mai des şi virulent enunţată retorica antimaghiară, maghiarii trebuie să spună cine sunt şi care sunt dezideratele lor în secolul al XXI-lea.
”Trebuie să ne exprimăm deschis şi clar, la fel şi în 2018 şi întotdeauna. Intenţia noastră nu a fost niciodată de a ofensa naţiunea majoritară şi nu va exista o astfel de intenţie nici de acum înainte”, a subliniat preşedintele Kelemen Hunor, adăugând că îşi menţine toate punctele de vedere exprimate în interviul apărut în cotidianul de limbă maghiară ”Szabadság”.
”Dacă se schimbă ceva, voi anunţa”, a conchis preşedintele UDMR.
Consiliul de onoare al Ordinului naţional ”Steaua României” a decis, miercuri, să îi solicite preşedintelui Klaus Iohannis retragerea distincţiei „Steaua României” în grad de Comandor liderului UDMR, Kelemen Hunor, principalul motiv fiind încălcarea Constituţiei.
Unul dintre motivele care au stat la baza acestei decizii a fost că liderul UDMR nu respectă Constituţia României.
”Principalul motiv este că, prin declaraţiile sale şi prin activităţile dânsului, domnul Hunor nu respectă Constituţia României. Dar din moment ce în Constituţie scrie că Ziua Naţională a României este de 1 Decembrie, nu poţi să îţi permiţi să ai Steaua României în piept şi să nu respecţi şi să nu recunoşti Ziua Naţională a României. Şi alte lucruri, cum ar fi aducerea Cataloniei în Ardeal şi declaraţiile privind Centenarul Marii Uniri”, a declarat Costin Georgescu, membru în Consiliul de onoare.
Kelemen Hunor a vorbit de mai multe ori despre semnificaţia negativă a zilei de 1 decembrie 1918 pentru maghiari. ”Acel moment a însemnat o înfrângere pentru noi. Nu putem uita durerea acelei înfrângeri (...) În 2016, evident, nimeni nu poate să ne ceară să sărbătorim un eveniment care ne-a împins în existenţa de membru al unei comunităţi minoritare”, spunea Kelemen, în noiembrie 2016.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe