Kelemen Hunor: Dacă se forţează lucrurile, UDMR se va ridica de la masă şi va mulţumi pentru colaborare

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că "dacă cineva doreşte să alunge Uniunea din coaliţie poate s-o facă" întrucât "în cazul forţării unor lucruri" reprezentanţii UDMR nu vor avea ce face decât "să se ridice, mulţumind partenerului pentru cooperare", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
1469 afișări
Imaginea articolului Kelemen Hunor: Dacă se forţează lucrurile, UDMR se va ridica de la masă şi va mulţumi pentru colaborare

Kelemen Hunor: Dacă se forţează lucrurile, UDMR se va ridica de la masă şi va mulţumi pentru colaborare (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Kelemen Hunor a spus, sâmbătă, la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), că situaţia în care se află UDMR este "grea, dar nu fără speranţă" şi "din multe puncte de vedere este fără precedent ce se întâmplă".

El a amintit că şi în timpul Guvernării Năstase era vizată o reformă administrativă prin care judeţul Harghita s-ar fi împărţit între alte trei judeţe.

Kelemen Hunor a spus că, în ultimele 18 luni, reprezentanţii UDMR au avut iniţiative când au avut lucruri de spus, iar proiectul restructurării regiunilor a fost iniţiat chiar de ei, însă contextul politic actual nu permite o astfel de reformă.

Preşedintele UDMR a reiterat ideea că Uniunea doreşte stabilitate politică, arătând însă că, "dacă cineva doreşte să alunge UDMR din coaliţie, poate s-o facă" întrucât, "în cazul forţării unor lucruri", reprezentanţii Uniunii nu vor avea ce face decât "să se ridice, mulţumind partenerului pentru cooperare".

"Noi trebuie să susţinem în continuare că structura de opt din prezent nu corespunde. Trebuie să ne gândim la restructurare, mai avem timp până la perioada bugetară 2014 - 2020 să ne gândim. Însă 2011 nu e anul, mai ales în contextul politic actual, care să facă posibilă reforma administrativă din România. UDMR nu poate accepta nici varianta de «opt», nici cea de «opt plus doi», în acest moment noi susţinem viziunea noastră referitoare la reorganizarea regiunilor de dezvoltare şi suntem pregătiţi să o dezbatem în coaliţie. Considerăm că descentralizarea e importantă şi trebuie să continuăm procesul. Calea e să amânăm problema, de dragul stabilităţii politice. Dacă cineva doreşte să alunge UDMR din coaliţie, poate s-o facă, pentru că în cazul forţării unor lucruri, nu vom avea ce face decât să ne ridicăm, mulţumind partenerului pentru cooperare", a spus Kelemen Hunor, care a adăugat că, dacă va fi nevoie, Uniunea va convoca şi alte structuri de conducere pentru a discuta situaţia.

Kelemen Hunor a adăugat că, la consultări, reprezentanţii celorlalte 18 minorităţi au spus că nu sunt influenţaţi de restructurare, dar cu toate acestea vor fi solidari cu UDMR.

"Le mulţumim pentru acest lucru. E şi interesul lor ca aceste unităţi de administraţie locală să fie funcţionale şi să aibă competenţe locale. Referitor la modificarea Constituţiei, cred că avem nevoie de dialog, inclusiv cu opoziţia", a spus el, afirmând că ar mai trebui abordate şi "problema naţionalităţilor, a drepturilor minoritare, a reducerii retoricii naţionaliste".

Potrivit lui Kelemen, poziţia UDMR în ce priveşte revizuirea Constituţiei este cunoscută şi conţine recomandările vizând articolul 1 din Constituţie şi cele referitoare la rolul şefului statului şi al altor instituţii care funcţionează în democraţiile parlamentare.

"Când va veni vremea va trebui să ducem dezbaterea cu participarea juriştilor care se pricep - sunt şi politicieni cu experienţă şi ştiu foarte bine că-n asemenea probleme nici prezidiul, nici grupurile parlamentare nu pot fi restricţionate. Organizaţia noastră e mai unită în aceste probleme decât a fost vreodată, încrederea reciprocă încă e puternică. Dacă va fi cazul, ne vom consulta în Prezidiul Executiv. Trebuie să păstrăm reorganizarea pe un făgaş economic şi să amânăm, dacă dorim să salvăm coaliţia. Noi dorim", a spus el.

Kelemen Hunor a subliniat că "nu este momentul" pentru "a sări dintr-o luntre în alta".

"Dacă acum trecem în opoziţie, vom avea sarcini foarte grele în 2012. Nu vom fi la guvern cu colegii, cu care n-am lucrat rău, însă acum nu e momentul să sărim dintr-o luntre în alta. Nu avem voie să luăm o decizie care să demoleze ce am construit până acum. Există proiecte de lege referitoare la schimbarea unor nume de străzi, educaţie - istoria şi geografia (în limba maghiară - n.r.), trebuie să fim foarte atenţi şi să acţionăm în unitate", a conchis preşedintele UDMR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici