- Home
- Politic
- ARAD, (06.10.2013, 13:24)
- Andreea Unturica , Marian Buga
Kelemen Hunor: Nu cred că regionalizarea se va mai face în această legislatură. Nu poţi să arunci ţara într-un haos administrativ înainte de alegeri
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, nu crede că înfiinţarea regiunilor administrative va mai avea loc în actuala legislatură, pentru că nu ar fi timp pentru amendarea Constituţiei, propunând modificarea actualelor regiuni de dezvoltare, pe care le consideră "un eşec total".
Urmărește
281 afișări
Kelemen Hunor: Nu cred că regionalizarea se va mai face în această legislatură. Nu poţi să arunci ţara într-un haos administrativ înainte de alegeri (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)
Prezent la Arad pentru a participa la comemorările de 6 octombrie din Parcul Reconcilierii Româno-Ungare, Kelemen Hunor a declarat, într-o conferinţă de presă, că "România nu are nevoie de încă un nivel administrativ între judeţ şi Guvern", iar regiunile economice actuale trebuie rduse în dimensiuni.
"România are nevoie de regiuni de dezvoltare mai mici, mai coerente, mai eficiente, fiindcă motorul dezvoltării economice şi sociale sunt aceste regiuni de dezvoltare, dar care în forma lor actuală au constituit şi constituie un eşec total. Regiunile de dezvoltare există, deci legea poate fi modificată în orice moment, dar regiunile administrative nu pot fi înfiinţate, iar cei care guvernează acum România şi-au dat seama că nu au capacitatea de a amenda Constituţia. Fără amendarea Constituţiei, nu se pot introduce regiunile administrative", a declarat Kelemen Hunor.
El a adăugat că în 2014 "referendumul pe Constituţie va fi eventual spre sfârşitul anului, odată cu alegerile prezidenţiale, dacă cumva legea care se află acum la Curtea Constituţională va fi publicată în timp util".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
"Eu vă spun, după 2014, în 2015, într-un an preelectoral, nimeni nu se va apuca de o astfel de reformă. Nu poţi să arunci ţara într-un haos administrativ cu un an înainte de alegeri", a declarat liderul maghiar.
Preşedintele UDMR a spus că scopul regiunilor de dezvoltare nu a fost atins: "Scopul era de a micşora diferenţele de dezvoltare economică între judeţe şi ştergerea diferenţelor între regiuni, dar niciunul dintre aceste scopuri nu a fost îndeplinit. Chiar au crescut aceste diferenţe. Cu alte cuvinte, cei bogaţi au devenit mai bogaţi, cei săraci au devenit şi mai săraci".
Kelemen Hunor a ma spus că "ceea ce face acum guvernul privind aducerea anumitor instituţii din judeţe la nivel regional este una dintre greşelile fundamentale".
"Noi am criticat şi vom critica în continuare acest demers, să duci finanţele publice la nivel regional e absolut contraproductiv. Am văzut o situaţie absolut halucinantă în Harghita, acum două săptămâni. Au venit de la Braşov, fiindcă s-a mutat la Braşov Direcţia Regională de Finanţe Publice, şi au cărat mesele, scaunele şi calculatoarele de la Miercurea-Ciuc, fiindcă acolo nu aveau probabil şi scaune unde să se aşeze. Dacă asta înseamnă reformă în sistemul asministrativ, sunt într-o eroare enormă cei care guvernează", a mai declarat liderul UDMR.
Referitor la referendumurile pe care UDMR şi le doreşte în Harghita, Covasa, Mureş, Satu-Mare, Bihor şi Sălaj, Kelemen Hunor a spus că strângerea de semnături de la populaţie se va încheia în 13 - 14 octombrie.
"Am început în şase judeţe să adunăm semnături pentru referendumuri locale (…) privind regiunile de dezvoltare economică, şi subliniez că este vorba despre regiunile de dezvoltare economică. O astfel de reformă nu trebuie făcută fără să-i întrebăm pe cetăţeni, să spună fiecare judeţ din ce regiune doreşte să facă parte", a spus liderul UDMR.
Conform sursei citate, în 8 decembrie ar urma să aibă loc referendumurile în cele şase judeţe "dacă se trece şi de filtrul prefecturilor".
"Dar noi considerăm că atunci cânt eşti democrat şi vrei să ţii cont de părerea cetăţenilor, nu trebuie să te sperii de astfel de referendumuri. Nu poţi să spui când eşti în opoziţie că vrei referendum, aşa cum dorea USL şi a şi făcut la Constanţa în 2011 tot pe acest subiect, dar când eşti la putere să spui că nu se poate, nu e legal, nu e moral şi să adunci argumente false ca să blochezi o astfel de iniţiativă", a declarat Kelemen Hunor, care a încheiat spunând că "va fi o provocare uriaşă" pentru Uniune să mobilizeze oamenii să participe la referendum pentru a se asigura prezenţa necesară.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a propus, în 25 septembrie, la Cluj, organizarea referendumurilor locale în şase judeţe din ţară, în 8 decembrie, pentru consultarea populaţiei cu privire la regionalizare.
Potrivit lui Kelemen, referendumurile locale pentru consultarea populaţiei cu privire la regionalizare vor avea loc în judeţele Harghita, Covasna, Mureş, Bihor, Sălaj şi Satu Mare.
Kelemen spunea că, în cazul judeţelor Harghita, Covasna şi Mureş la referendum va fi o singură întrebare, respectiv: "Sunteţi de acord ca judeţele Harghita, Covasna şi Mureş să se constituie într-o singură regiune, cu centrul în Târgu Mureş?", la care se răspunde cu "da" sau "nu".
În ceea ce priveşte cealaltă regiune, care să cuprindă judeţele Bihor, Sălaj şi Satu Mare, liderul UDMR a afirmat că propunerea este ca Oradea să fie centrul acesteia.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
Nicuşor Dan, despre o eventuală retragere din cursa electorală: Până pe 15 martie putem să analizăm
-
ieri, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”