Kelemen Hunor: Opoziţia nu a vrut să aibă judecător la CCR. Dacă vii cu doi candidaţi nu doreşti/ UDMR nu a votat

Publicat: 07 05. 2019, 16:59
Actualizat: 28 05. 2020, 03:03

„O tatonare a existat ieri din partea PNL. Din partea USR nu. Eu am impresia ca ei nici nu au dorit să aibă judecător la Curte, că dacă ar fi dorit atunci veneau cu o singură propunere, măcar aşa să laşi impresia că doreşti. Dacă vii cu doi candidaţi înseamnă că nu doreşti”, a declarat Kelemen Hunor, în Parlament.

El a afirmat că a avut o discuţie informală cu liberalii în contextul numirilor la CCR, însă nu au ajuns la o înţelegere.

„Am avut o discuţie informală cu cineva din PNL, dar după anumite declaraţii din această perioadă e aproape imposibil. Când cineva nu îşi doreşte să colaboreze cu tine şi spune expres acest lucru, tu cu sila, cu pumnul, nu poţi să obligi să accepte voturile tale. Nu a existat nicio discuţie serioasă pentru că cadrul şi tot ce s-a întâmplat în această perioadă nu cred că permite acest lucru”, a adăugat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a precizat, de asemenea, că parlamentarii maghiari nu au participat la vot pentru a demonstra că există majoritate.

„Votul a fost identic, nu am participat la vot nici la Cameră, nici la Senat. Am spus

Despre cele două numiri, el a declarat: „Nu cunosc, nu pot să am păreri. Vom vedea, sunt oameni care îndeplinesc criteriile pentru aceste două funcţii vacante, cum îndeplineşte şi doamna Tănăsescu de la Cotroceni. Sunt convins că pregătirea lor, experienţa lor şi statutul CCR, unde nu se face politică, ei vor face treaba aşa cum trebuie să facă un judecător”.

Camera Deputaţilor a votat, marţi, pentru numirea lui Gheorghe Stan, şef al Secţiei de Investigaţie a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), în funcţia de judecător al CCR, în locul lui Ştefan Minea, al cărui mandat expiră pe 15 iunie.

Şi Senatul a votat, marţi, pentru numirea fostului vicepreşedinte al CSM Cristian Deliorga în funcţia de judecător al CCR, propus de PSD. Acesta o va înlocui pe Simona-Maya Teodoroiu la Curtea Constituţională, al cărei mandat expiră tot pe 15 iunie.